TADIĆ DONEO ODLUKU: Đilasu prepušta stranku, zauzvrat dobija počasti!

Lider DS-a spreman je da podrži izbor njegovog zamenika za lidera stranke, i da se zadovolji funkcijom počasnog predsednika stranke. "Tadić neće biti skrajnut", poručuje Borislav Stefanović

  • 3

BORIS IZVAGAO! Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić  dao je načelnu saglasnost da Dragan Đilas preuzme vođenje stranke, a da on bude počasni predsednik demokrata.

Kako prenose mediji, Boris Tadić je iz Nemačke, gde mu je uručena nagrada "Crveni Bok", dao je "zeleno svetlo" da njegov zamenik i doskora glavni rival preuzme vođenje stranke.

- Tadić je dao načelnu saglasnost da prihvata poziciju počasnog predsednika. Usaglašene su izmene Statuta, prema kojima će i počasni predsednik, potpredsednici, predsednici Izvršnog odbora i Političkog saveta i sekretar stranke biti članovi užeg predsedništva, na koje će, kako je Tadić zahtevao, biti preneta neka dosadašnja ovlašćenja šefa stranke - navodi izvor iz vrha DS.

Dogovoreno je da u širem predsedništvu bude 29 članova, delegata iz svih okružnih odbora, uključujući i Kosovo, a još se usaglašava Politička deklaracija kojom će biti naglašena socijaldemokratska orijentacija DS.

Funkcioner DS-a Borislav Stefanović rekao je da će, posle sednice Glavnog odbora, koja je zakazana za nedelju, ovlašćenja predsednika stranke biti znatno promenjena.

- Znaće se i u kom pravcu će krenuti partija, kao i da li će biti prihvaćen predlog da se izborne skupštine DS održavaju svake druge godine. Očekujem i da ćemo na sednici obaviti pripreme za održavanje programske skupštine, kako bismo strukturu stranke prilagodili reformama. To praktično znači da ćemo razvlastiti neke organe, a drugima pojačati ovlašćenja - istakao je Stefanović.

On je istakao da će na stranačkim izborima pobediti Dragan Đilas i Bojan Pajtić, ali da Boris Tadić zaslužuje visoko mesto u stranci i da neaktivni poslanici DS treba da vrate mandat.

- Ponavljam, Tadić neće biti skrajnut, već će za njega biti i te kako važnih pozicija i dužnosti u DS. Njegova reč ima izuzetnu težinu i nikada nećete čuti nešto loše o njemu. Uostalom, videli ste da nema prljave kampanje u DS - rekao je Stefanović i dodao da se podela DS sigurno neće desiti i to se ne sme dozvoliti.

On je podsetio da predsednik stranke sada ima ovlašćenja da po Statutu može da ukine bilo koju odluku bilo kog organa.

- To je jedan nedemokratski princip koji ćemo mi ukinuti. Osim toga, smatramo da svaki okrug u Srbiji treba da ima svog predstavnika u Predsedništvu, koji će biti izabran direktno - istakao je Stefanović.

Podsetimo, predsednik Demokratske stranke rekao je ranije da je spreman da se povuče iz izborne trke i da na predstojećim stranačkim izborima podrži kandidaturu Dragana Đilasa za novog šefa te partije, ali pod određenim uslovima.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SLAVA BOGU

    2. novembar 2012 | 18:36

    PRVA SRECNA VEST DANAS HVALA TELEGRAFU NA OVOJ RADOSNOJ VESTI SAD CE SIGURNO DA POBEGNE IZ ZEMLJE

  • najprovokator

    3. novembar 2012 | 09:39

    ovog krivovratog lopova treba uhapsiti kao i čitav DS...otpadnici su sve prodali i pokrali,narod diše na skrge

  • LAVINIJA

    3. novembar 2012 | 07:34

    MENJAJU STATUT.USLOVLJAVAJU SE I UCENJUJU MEDJUSOBNO ,A SVE ZARAD "IDILE".OVO LICI NA SEKTU A NE STRANKU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA