U NAČELU: Skupština usvojila budžet za 2013.

Za budžet u načelu glasalo je 137 poslanika, 50 je bilo protiv, uzdržanih nije bilo, a šest poslanika nije glasalo. Budžet predviđa deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto planiranog BDP-a

  • 0

Skupština Srbije usvojila je jutros u načelu budžet za narednu godinu, koji predviđa deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto planiranog BDP-a.

Za budžet u načelu glasalo je 137 poslanika, 50 je bilo protiv, uzdržanih nije bilo, a šest poslanika nije glasalo.

Vladajuća koalicija podržala je predloženi budžet, dok su poslanici opozicije bili protiv, jer je, kako su ocenili, nerealan i otežaće život građana.

Najviše spora tokom rasprave bilo je o finansiranju Vojvodine.

Prema predlogu budžetu za 2013. godinu, koji je utvrdila Vlada Srbije, ekonomska i fiskalna politika u 2013. godini biće usmerena na makroekonomsku stabilnost, ubrzanje privrednog rasta i usporavanje pada zaposlenosti, smanjenje fiskalnog deficita i usporavanje rasta javnog duga i strukturne reforme.

Tim dokumentom predviđeno je da ukupni prihodi budžeta u narednoj godini budu 956,4 milijardi, a rashodi 1.078,3 milijarde dinara.

Procenjuje se da će stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u 2013. iznositi dva odsto, a stopa inflacije 5,5 odsto.

(I. M. / Tranjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA