Josipović: Zločini "Oluje" biće istraženi

Predsednik Hrvatske tvrdi da nisu tačni podaci o 2.000 žrtava "Oluje", već da je, prema podacima hrvatske vlade, ubijeno između 200 i 300 civila

  • 0

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da će zločini koji su se desili tokom i posle akcije "Oluja" biti istraženi i da se vode postupci kojima će se utvrditi ko je odgovoran.

- Zločini koji su vezani za "Oluju" i posle nje bili su pod jurisdikcijom Haškog suda. Mi smo skupljali dokaze, tražili podatke od Haškog suda i ti zločini će biti istraženi. Vode se postupci da se utvrdi ko je odgovoran - rekao je Josipović u intervjuu Televiziji B92.

Prema njegovim rečima, Hrvatska nije mogla da vodi postupke za ono za šta su bili optuženi Ante Gotovina i Mladen Markač jer je u njihovom slučaju međunarodni sud imao primarnu nadležnost.

Josipović je rekao da je svestan da je Srbija nezadovoljna haškim oslobađajućim presudama hrvatskim generalima i da je "transponovala to nezadovoljstvo na Hrvatsku", ali - kako je primetio - "nije Hrvatska ta koja je presudila".

"Haški sud je oslobodio naša dva generala, a ne Hrvatska. To je procena nezavisnog međunarodnog suda da oni nisu počinitelji zločina. Ljudi jesu ubijeni, kuće jesu spaljene, ali dva generala nisu kriva. U svesti naših građana te dve osobe su junaci odbrane, a ne zločinci. To ne umanjuje potrebu Hrvatske da progoni ratne zločine", rekao je Josipović.

Josipović tvrdi i da nisu tačni podaci o 2.000 žrtava "Oluje", već da je - prema podacima hrvatske vlade - ubijeno između 200 i 300 civila, što je i dalje, kako je naglasio, previše: "I jedna civilna žrtva je previše."

Kada je reč o vojnim žrtvama, Josipović je upitao "zašto se niko u Srbiji ne zapita zašto su srpski vojnici, avioni, tenkovi uopšte bili u Hrvatskoj".

Na pitanje šta misli o odvojenom mišljenju sudija Fausta Pokara i Karmela Agijusa, koji su ocenili da je suđenje bilo farsa, Josipović je rekao da je konačno bitno samo ono što je izglasano: "Očigledno je da je razlika u mišljenju bilo, ali to nema značaja za presudu. Zna se kako se ona donosi i ona je donesena propisanom većinom".

Upitan da li je Hrvatska sakrila topničke dnevnike, Josipović je odgovorio da je Hrvatska "dala sve što je imala".

- Sve dokumente koji su bili smo predali Haškom sudu- kazao je Josipović, i dodao da bi on dnevnike, da su bili u njegovoj kancelariji, odmah predao Hagu.

Kad je reč o procesuiranju zločina, Josipović je naveo da je Hrvatska pokrenula kaznene postupke protiv 104 osobe iz vojnog i policijskog miljea, da je pravosnažno osuđeno 30, od toga tri generala, a da se još vodi postupak protiv 49 osoba.

Prema Josipovićevim rečima, po pitanju procesuiranja ratnih zločina, sigurno nas čeka još dosta posla.

- Predanost kažnjavanju svih zločina je apsolutna - kazao je Josipović, i izrazio nadu da će sarađivati sa Srbijom i na tom području.

- I vi i dalje vodite istrage i postupke, i vama je trebalo 17 godina - dodao je predsednik Hrvatske.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA