EŠTON: Novi susret Dačić-Tači u januaru

Visoka predstavnica EU je šefove evropske diplomatije obavestila o političkom napretku postignutom tokom prethodna tri sastanka Dačića i Tačija, i istakla da je dogovor pokazao jasnu posvećenost dve strane dijalogu

  • 1

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je da će razgovori premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija biti nastavljeni u januaru.

Eštonova je istakla da se očekuje dalji napredak u dijalogu. Ipak, ona po završetku prvog sastanka Saveta ministara spoljnih poslova zemalja članica EU nije komentarisala pitanje dodeljivanja datuma za početak pregovora Srbije o čemu se, dan uoči konačne odluke, lome koplja u Briselu.

Eštonova je šefove evropske diplomatije obavestila o političkom napretku postignutom tokom prethodna tri sastanka Dačića i Tačija kojima je posredovala u Briselu proteklih meseci. Ona je istakla i da je dogovor pokazao jasnu posvećenost dve strane dijalogu.

- To je i omogućilo da se ovaj dogovor primeni pod teškim uslovima. Dogovor pokazuje kolike su mogućnosti, pred nama je još posla i velikih izazova, ali sada sam uverenija da je moguć. Očekujemo da vidimo dalji napredak u januaru, kada se ponovo sretnemo - navela je Ešton.

Visoka predstavnica EU pozdravila je zalaganje Euleksa da pomogne obema stranama u dijalogu i izrazila nadu da će taj dogovor biti od koristi za građane Kosova.

- Takođe odajem priznanje Euleksu za pomoć koju pruža obema stranama - rekla je Ketrin Ešton.

Ona je rekla da su Beograd i Priština "konstruktivni" u dijalogu, istakavši da su jutros, dogovorom dve strane, otvorena i prva dva prelaza, ali je predočila da u dijalogu tek slede "možda najteža pitanja".

- Otvaranje dva prelaza je jasan znak ozbiljne rešenosti dve strane u dijalogu i ja pozdravljam napore koje su oni uložili da se to ostvari u veoma teškim okolnostima - izjavila je visoka predstavnica EU.

"Mnogi ministri su u raspravi odali priznanje za politički rizik i hrabrost koju su ispoljili premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači u nastojanjima da se dođe do valjanih rezultata u dijalogu", rekao je agenciji Beta jedan evropski zvaničnik koji je pratio izlaganje Ketrin Ešton šefovima diplomatija EU.

Visoka predstavnica EU je, kako je rekao ovaj izvor, predočila da "možda najteža pitanja tek slede", kao što je, recimo, obezbeđenje uvida u to kako Beograd finansira srpske strukture na Kosovu.

- Neki ministri su ocenili da Srbija zaslužuje da joj se odredi datum pregovora o članstvu, s tim da nastavi da opipljivo ispunjava sve uslove - naveo je zvaničnik koji je pratio zasedanje.

(M. S. / Izvori: Tanjug, Beta)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    11. decembar 2012 | 09:52

    Sve svoje planove kosovo ce pomocu EU da ostvari, i opet mi necemo uci nikad u EU. Prvo , ako nas hoce zasto granice , Jel to prvo treba obezbediti kosovu granice pa tek nas uzeti i opet izbrisati te iste.Nasi politicari su slepi jel nisu dosad mogli da primete da od EU nema nista. A ako i sve to bude a nece sta ako narod na referendumu kaze ne EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA