EKSKLUZIVNO: Pogledajte kako izgleda platforma za Kosovo!

Novoosnovana Autonomna zajednica srpskih opština imala bi nadležnosti u obrazovanju, zdravstvu, sportu, kulturi, javnom informisanju, energetici, privredi, finansijama, telekomunikacijama... Garanti bezbednosti bile bi vojne snage EU, Vojske Srbije i Oružane snage Republike Albanije

  • 8

Srbija je spremna na iskrene razgovore s predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini i insistira da se u okviru Autonomne pokrajine Kosova i Metohije uspostavi autonomna zajednica srpskih opština koju bi činile teritorijalne autonomije četiri opštine sa severa Kosova i druge opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, navodi se u platformi predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Danijel Server, ekspert za Balkan i profesor međunarodnih studija na Džons Hopkins Univerzitetu, na svojoj internet stranici objavio je nacrt platforme Srbije o rešenju problema na Kosovu i Metohiji, a nju je označio oznakom "non paper", što znači da nije zvanično usvojen dokument.

Nacrt platforme potvrđuje pisanje Telegrafa da će se za Kosovo i Metohiju tražiti status sličan onom koji poseduje Republika Srpska.

Osnovni princip daljih pregovora biće paket-razgovor - "ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori", pri čemu bi razgovori na visokom političkom nivou trebalo da omoguće prevazilaženje institucionalnog paralelizma, ne zalazeći u pitanja međunarodnog i državnog statusa.

Prema navodima u platformi, novoosnovana srpska Autonomna zajednica ZSO imala bi nadležnosti u obrazovanju, zdravstvu, sportu, kulturi, javnom informisanju, energetici, privredi, finansijama, telekomunikacijama i drugo.

ZSO u oblasti sudstva imala bi javne tužioce prvog stepena i sudove prvog i drugog stepena koji bi se osnivali pokrajinskim zakonom.

U oblasti unutrašnjih poslova ZSO treba da ima policiju, koja bi (formalno bila deo KPS) bila podređena Izvršnom veću Autonomne zajednice ZSO.

Vlasti ZSO moći će u skladu sa temeljnim zakonom Pokrajine da uspostavljaju direktnu saradnju sa temeljnim zakonima Pokrajine i sa republičkim vlastima Srbije.

ZSO KiM će odlučivati o izgledu i upotrebi simbola (grb, zastava, himna), a drugi elementi unutrašnje organizacije treba da budu usklađeni kroz politički dijalog, ali će u svakom slučaju imati Skupštinu i Izvršno veće.

Što se tiče položaja SPC na KiM, ukazuje se da treba da se imaju u vidu iskustva iz Rimokatoličke crkve u Italiji, te su nužne čvrste međunarodne bezbednosne garancije.

Najviši pravni akt pokrajine morao bi da proklamuje trajne garancije za povratak raseljenih, a takođe, ona treba da bude demilitarizovana zona u kojoj bi jedina legalna oružana formacija bila KPS i Autonomna policija ZSO KiM.

Garanti bezbednosti bile bi vojne snage EU, Vojske Srbije i Oružane snage Republike Albanije.

Podsetimo, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Beogradu sa ambasadorima Ruske Federacije, Velike Britanije i Narodne Republike Kine, koje je informisao o postignutom napretku u izradi državne platforme za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Danas će u Predsedništvu Srbije predsednik Srbije izneti ovaj nacrt pred lidere opozicije Dragana Đilasa, Vojislava Koštunicu, Čedomira Jovanovića i Ištvana Pastora.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dodje maca na vratanca

    20. decembar 2012 | 13:21

    Garant bezbednosti.....Eu,vojska Srbije i ORUZANE SNAGE ALBANIJE??? Da ovo nije mozda neka sala,sta ima Albanija sa bezbednscu Kosova!!! Ima Boga da ste to bas vi Vucicu,Nikolicu,Dacicu UCINILI.

  • Mila

    20. decembar 2012 | 20:44

    Ovo je izdaja. Oružane snage Albanije čuvaju bezbednost Kosova i to je srpski predlog??? Narod nema muda da pokaže protivlenje.

  • Mila

    20. decembar 2012 | 20:47

    Kako to da Nikolic nije predlozio da garant bezbednosti Vojvodine budu mađarska i hrvatska vojska, a Sandžaka vojska BiH? To će uskoro... kad ovo prođe, a narod odšuti, kad navijači odprotestuju na twitteru i fejsbuku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA