NIKOLIĆ S OPOZICIJOM: Kosovo kao Katalonija, SPC kao Vatikan!

Predsednik Srbije sa liderima DS, DSS, LDP i SVM ponaosob održao je sastanke na Andrićevom vencu jer je, kako je rekao, KiM istorijsko pitanje oko koga je potreban najširi konsenzus

  • 3

Na sastanku sa liderima opozicije predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da pitanje Kosova i Metohije istorijsko pitanje oko koga je potrebno postići najširi mogući konsenzus svih relevantnih političkih faktora. Platforma za pregovore se pre svega bazira na očuvanju teritorijalne celovitosti Srbije, srpskog naroda koji živi na KiM, kao i srpskih crkava i manastira.

Predstavnici opozicije su obavestili predsednika Republike da će Platformu za nastavak pregovora Beograda i Prištine predstaviti svojim stranačkim kolegama. Podršku Platformi i eventualne sugestije, opozicionari će dostaviti u narednim danima.

Lider Demokratske stranke Dragan Ðilas, koji je prvi od opozicionih lidera imao sastanak sa Nikolićem na temu platfrome za Kosovo i Metohiju, nije želeo da daje izjave.

Ðilas je brojnim novinarima okupljenim ispred zgrade predsednišstva objasnio da je još juče zakazana konferencija za štampu u prostorijama stranke u 14:30 i da zato neće davati izjave.

Sledeći sastanak sa Nikolićem imao je predsednik DSS Srbije Vojislav Koštunica, a potom i lideri LDP i SVM Čedomir Jovanović i Ištvan Pastor.

Na sastanku sa predstavnicima DSS-a, pored Koštunice prisustvuju i potpredsednik stranke Slobodan Samardžić i šefa kabineta te partije  Aleksandr Nikitović. Koštunica je izjavio je danas da su nacrtom platforme o KiM predviđena rešenjima kojima se uvode nove institucije i niz nadležnosti za autonomiju Srba na Kosovu ne i da se ne zasniva na planu "Ahtisari plus".

On je rekao da je katalonski model onaj koji se najčešće pominje u tom dokumentu i da je sigurno ne bi nazvao "Ahtisari plus" planom. On je istakao da što se tiče DSS i eventualne podrške te stranke platformi, postoje dva pitanja za dodatne razgovore.

- To je potreba da se jasno definiše ustavno-pravna veza Srbije i Kosova jer ovako ostaje pitanje da li je to autonomija Srba unutar autonomne pokrajine u sastavu Srbije ili unutar nezavisnog Kosova - rekao je Koštunica.

On je dodao da je drugo pitanje poštovanje sporazuma do sada postignutih u Briselu i podsetio da je DSS pokrenuo pitanje ustavnosti tih sporazuma.

- Najbitnije je da ova rasprava mora da se završi u skupštini usvajanjem rezolucije ili deklaracije pred očima javnosti - naveo je Koštunica.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je nakon sastanka kazao da ta stranka teško može da podrži platformu u obliku u kom je danas predstavljena, poručujući da ona mora da uvaži realnost i da katalonski ili model Republike Srpske nisu prihvatljivi za rešenje kosovskog pitanja.

Lider LDP smatra i da se model rešavanja kosovske politike na kome danas svoju politiku grade premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić "ni po čemu ne razlikuje od politike Slobodana Miloševića iz devedesetih godina". Jovanović je naglasio da je Ahtisarijev plan i dalje najbolje rešenje za Srbe sa Kosova a da pitanje priznavanja nezavisnosti treba ostaviti za neka druga vremena.

On je naveo da je predsedniku poručio: "Stigli smo do kraja, ovako dalje ne može."

- Moramo bežati od rešenja koja su neprihvatljiva za kosovske Albance i rešenja koja podsećaju na neuspele projekte iz prošlosti i tu pre svega mislim na model RS. Svakako nam ne treba još jedna Bosna pored ove koju imamo, kao pretnja stabilnosti i perspektivi normalnog života i nas i svih drugih na koje smo upućeni - kazao je Jovanović.

Predsednik LDP je ocenio da je politika vlade "podmukla" i pozvao premijera da se izjasni i da rešenja za Kosovo donosi u okviru institucija a ne tako "što su isturili predsednika da donosi platformu", pitajući "na osnovu kojih ovlašćenja".

Nikolić je prethodnih dana o platformi razgovarao sa šefovima diplomatskih misija zemalja EU, kao i, u odvojenim sastancima, sa ambasadorima Rusije, Kine i Velike Britanije.

Kako je najavljeno predsednik Srbije bi trebalo sutra da se sastane i sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jagoda

    20. decembar 2012 | 20:59

    Sve se obrnulo, okrenulo unatraške kako bi naš narod rekao. U izradu nacrta morali su biti uključeni građani koji žive na Kosovu, te Ds, do jučerašnja vladajuća stranka koja je nasledila ovaj vruć krompir još od one prethodne, a koja je sada ponovo na vlasti. Ovako jedan priprema rešenje, o nekome ko pojma nema šta se priprema, a tiče se njega lično, jedan odlazi na pregovore, drugi daje na uvid, ali prvo onima koji su zadnji trebali da znaju šta u dokumentu piše (strani ambasadori) , pa ... zaista pobrkani lončići koji teško mogu ponovo da se slože

  • Milan

    20. decembar 2012 | 16:24

    Platforma je skor nepoznata gradjanima u ovom trenutku.

  • Biljana

    20. decembar 2012 | 14:15

    Trebalo je da se u izradu platforme uključe DS i druge stranke, šta ima sad da se komentariše?! Sve naopako. Jedva čekam da čujem kakvo je rešenje smislila sadašnja Vlada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA