JEREMIĆ: Da smo kao Albanci ne bi nam delili lekcije!

- Da li neko dolazi Albancima i govori: Nerealno vam je to što kažete, vi ste nezavisna država i oko toga više nećemo da razgovaramo? To njima niko ne govori iz jednog jedinog razloga - zato što su jedinstveni - kaže predsednik Generalne skupštine UN, Vuk Jeremić.

  • 0

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić smatra da platforma za rešavanje pitanja Kosova i Metohije dobije legitimitet u Narodnoj skupštini i apeluje na nacionalni i politički konsenzus, ističući da ćemo, ukoliko Skupština ne bude imala jasnu državnu politiku, doći u situaciju da u pregovaračkom procesu budemo oslabljeni.

Jeremić je podsetio da se do sada u svim važnim momentima kada je reč o kosovskom procesu išlo u Skupštinu i znalo šta je državna politika, i naglasio da je i ovog puta važno ozvaničiti tu politiku u parlamentu, koja će, ukoliko bude usvojena biti i "njegova politika".

- Neophodno je da platforma bude izdiskutovana i na kraju usvojena. Od trenutka kada je usvojena to treba da bude ''zakovano'' za sve koji predstavljaju državu - izjavio je Jeremić dodajući da se nada da će u Srbiji biti postignuto jedinstvo po pitanju Kosova:

- Da li neko dolazi Albancima i govori nerealno vam je to što kažete, vi ste nezavisna država i oko toga više nećemo da razgovaramo? To njima niko ne govori iz jednog jedinog razloga - zato što su jedinstveni! Kada bismo bili jedinstveni, a ja se nadam da ćemo to jedinstvo uspeti da postignemo, ne bi bilo toga ko bi mogao da dođe i da nam kaže, diktira i deli lekcije oko toga šta je realno a šta ne - rekao je bivši šef diplomatije.

Jeremić se osvrnuo i na kritičke komentare aktuelnih vlasti o potezima prethodne vlade i predsednika kada je reč o kosovskoj politici, ističući da je bolje ostaviti iza sebe ono što je bilo u prošlosti:

- Bio sam u prethodnoj vladi i mislim da bi nam svima bilo lakše da smo tada imali podršku opozicije za kosovsku politiku. To nije bio slučaj. Voleo bih da se to sada ispravi, da konačno o najvažnijim državnim pitanjima budemo jedinstveni - poručio je Jeremić.

(K. V. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA