POSLANICI: Ne krijemo imovinu, zakon se različlito tumači!

Većina poslanika tvrdi da izveštaje nisu poslali Agenciji za borbu protiv korupcije zato što im se imovinsko stanje nije menjalo od poslednjeg podnošenja, te da nisu smatrali da treba ponovo slati isti dokument

  • 0

Među sedam poslanika koji nisu dostavili izveštaj o svojoj imovini Agenciji za borbu protiv korupcije nema onih koji kriju svoj imetak, već onih koji, bar tako kažu, nisu valjano protumačili zakon.

Mirko Čikiriz, poslanik SPO-a, kaže da je od Agencije dobio dopis u kome ga pitaju zbog čega nije prijavio imovinu, a na koji je on odgovorio pre nekoliko dana rekavši da je spisak njegove imovine uredno prijavljen još 2008. godine.

- Poslanik sam već pet godina u kontinuitetu, a imovinu sam prijavio 2008, na vreme. Verovatno je reč o pravnoj praznini, jer zakon ne precizira šta se dešava sa mandatima funkcija koje se nastavljaju. Takođe, zakon nalaže da se od 1. do 31. januara prijavi ukoliko je došlo do promene imovine u vrednosti većoj od 4.000 evra. S obzirom na to da je moja imovina nepromenjena i da se nalazi javno na sajtu Agencije, nisam protumačio da ponovo treba da prijavljujem već prijavljenu imovinu. Skupština je Agenciji dostavila spisak ljudi koji su poslanici od 2012. godine, ali ne i spisak koji su poslanici od ranije, tako da je moguće da je o tome reč - kazao je Čikiriz i dodao da je isti slučaj i sa poslanicima SPO-a Žikom Gojkovićem i Aleksandrom Čotrićem.

I poslanik DS-a Ljiljana Lučić kaže da je reč o tumačenju zakona.

- Agencija ima moj izveštaj o imovini jer sam poslanik od polovine 2011. S obzirom na to da ni pre ni posle 31. maja nije došlo do premene mog radnos statusa, primanja, a ni imovine, nisam smatrala da je potrebno da šaljem izveštaj identičan onom koji već postoji. Dobila sam od njih 25. decembra dopis u kome mi daju rok od 15 dana da dostavim svoje obrazloženje zašto izveštaj nije podnet. Na to sam im odgovorila isto ovo i da, ukoliko je potrebno, poslaću ponovo izveštaj - objasnila je Lučić.

Slučaj naprednjaka Zorana Pralice nešto je drugačiji, ali i on tvrdi da u Agenciji postoji izveštaj o njegovoj imovini.

- Poslao sam izveštaj još 28. 6. 2012, ali samo elektronskim putem. Poslali su mi njihov bar-kod i nisam razumeo da je potrebno poslati ga i poštom. Dobio sam obaveštenje od Agencije 29. decembra da imam rok od 15 dana da pošaljem izveštaj, što ću naravno učiniti u narednih nekoliko dana - rekao je poslanik SNS-a.

Podsetimo, u toku protekle godine Agencija je ustanovila neslaganja stvarnog stanja i prijevljene imovine bivšeg ministra a sadašnjeg poslanika DS-a Dragana Šutanovca. Agencija je utvrdila da bivši ministar odbrane nije prijavio da su on i njegova supruga stekli vlasništvo nad delom stana od 63 kvadratna metra na Vračaru, zbog čega je protiv njega podneta krivična prijava. Kako su nam objasnili u Agenciji, i da je do sada, naknadno, Šutanovac prijavio to u izveštaju o imovini, ne menja mnogo stvari jer je predmet u Tužilaštvu.

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA