PETROVIĆ: Ne idem iz DS-a, neka me isključe

DS treba da se bavi suštinskim pitanjima, a ne time da li će u parlamentu sedeti bivši ministri ili ne, jer nismo za to dobili mandat građana - smatra član Glavnog odbora ove partije

  • 2

Član Glavnog odbora i narodni poslanik Demokratske stranke Dušan Petrović ponovio je da poslanički mandat neće vratiti i poručio da iz DS-a neće da ide, jer to je njegova kuća već 20 godina, a da li će nadležni organi stranke odlučiti da ga isključe zbog toga, "to je njihova stvar".

- DS treba da se bavi suštinskim pitanjima, a ne time da li će u parlamentu sedeti bivši ministri ili ne, jer nismo za to dobili mandat građana - rekao je Petrović za dnevni list "Blic".

On je istakao da je zabluda da je formirao stranku "Zapadna Srbija" i da su to dezinformacije koje su neki funkcioneri DS širili po medijima.

- 'Zapadnu Srbiju' su formirali bivši funkcioneri i odbornici URS-a u Šapcu kada su odbili naredbu Mlađana Dinkića da sruše lokalnu vlast. I jedina veza je ta što su oni danas partneri sa DS i zajedno činimo većinu koju su građani izabrali - tvrdi bivši ministar.

Podsetimo, informaciju o tome da Dušan Petrović, zbog sukoba sa liderom DS Draganom Đilasom, ipak napušta demokrate, prvi je objavio naš portal.

"Predlažem decentralizaciju i podelu Srbije na tri dela"

Petrović je rekao da je razgovarao s nekolicinom ljudi iz DS o temi koju je izložio na sednici Glavnog odbora DS - da Srbija bude podeljena u tri celine: Beograd, Vojvodinu i centralnu Srbiju i objasnio da bi te celine imale svoje parlamente, budžet i izvršnu vlast, a pre svega vodile bi ekonomsku politiku.

- Država Srbija bi, s druge strane, vodila vojsku, spoljne poslove, bezbednosne službe, unutrašnje poslove, pravosuđe, uređenje i zaštitu jedinstvenog tržišta i monetarnu politiku. Mi loše živimo zato što je naš politički sistem nepodoban i ne može da mobiliše prirodne i ljudske resurse koje Srbija ima. Godišnje proizvedemo hrane vredne deset milijardi evra, a mogli bismo da proizvedemo hrane od 100 milijardi evra - rekao je Petrović.

Petrović smatra da predsednik DS Dragan Ðilas treba da bude vodeća opozciona figura u zemlji, ali mu taj posao veoma otežava činjenica da je on i vlasnik velikog poslovnog sistema i gradonačelnik Beograda, samim tim i jedan od politički najmoćnih ljudi.

- DS treba da ima jasnu politiku koja daje odgovore na najvažnija pitanja koja zemlja ima. Vidim da je kritika urodila plodom, s obzirom na to da sam video da bi DS trebalo da do kraja februara ima definisane određene segmente te politike - istakao je Petrović.

On je dodao da je poslednjih 12 godina cilj ekonomske politike Srbije Mlađan Dinkić dobije na izborima pet odsto glasova, a ne da se Srbija razvija.

- Za to nije Dinkić kriv, nego potpuno neuravnotežen politički sistem. Dinkić ga samo koristi. On bi, nakon decentralizacije koju predlažem, morao da dobije izbore i u Beogradu i u Vojvodini i u centralnoj Srbiji, a izbori za državnu vlast bi odlučivali smer u kojem će se zemlja kretati - zaključio je Petrović.

(M. S. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zelkko

    5. januar 2013 | 13:52

    uhvatio si se za taj mandat,ne pustas. slatka ti poslanicka plata koju primas za nerad. da nisi u politici,umro bi od gladi !!!

  • Neutralan

    5. januar 2013 | 02:20

    Lupas k"o otvoren prozor ili k'o Maxim ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA