DENIO: Spomenik u Preševu isključivo unutašnje pitanje Srbije

Ono što je danas važno jeste okrenuti se ka budućnosti i cilju boljeg integrisanja stanovništva Preševske doline u njihovu zemlju, Srbiju - poručio ambasador Francuske u Beogradu

  • 0

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio, komentarišući problem oko spomenika pripadnicima bivše OVK u Preševu, kaže da je to isključivo unutrašnje pitanje Srbije, da se treba okrenuti ka budućnosti i cilju boljeg integrisanja stanovništva Bujanovca, Preševa i Medveđe u njihovu zemlju Srbiju.

- Pored pitanja legalnosti spomenika čiji su uslovi podizanja, čini se, sporni, nameće se konstatacija da njegovo prisustvo nepotrebno i neprikladno oživljava stare tenzije koje sada pripadaju prošlosti. Ono što je danas važno jeste okrenuti se ka budućnosti i cilju boljeg integrisanja stanovništva Preševske doline u njihovu zemlju, Srbiju. U tom smislu, mi pozdravljlamo obnavljanje aktivnosti međusobnog usaglašavanja i saradnje između državnih vlasti i lokalnih aktera preko Koordinacionog tela koje je formirano u tu svrhu - rekao je Denio za dnevni list "Politika".

Upitan da li je već imao kontakte s političkim predstavnicima Albanaca sa juga Srbije ili s predstavnicima zvaničnog Beograda i šta misli o najavljenom rušenju spomenika u Preševu, ukoliko to lokalne vlasti ne urade, Denio je odgovorio da nije bio ni u kakvom kontaktu tim povodom ni sa jednom od strana učesnica.

- Radi se, u ovom slučaju, o isključivo unutrašnjem pitanju Srbije koje treba da bude rešeno dijalogom u okviru srpskih zakona i institucija - naglasio je Denio.

On je rekao da nema nameru da prisustvuje najavljenoj sednici odbornika Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe u subotu za koju se nada da će doprineti da se dođe do razumnog rešenja.

- Mi snažno podržavamo napore misije OEBS-a koja upravo ima zadatak da olakša uspešnije integrisanje uz uvažavanje specifičnosti tog regiona sa juga Srbije. Jasno je da situacija sa albanskom manjinom zaslužuje posebnu pažnju u cilju poboljšanja njihovih uslova života, pre svega, kroz jačanje obrazovnih kapaciteta i lokalni ekonomski razvoj - rekao je francuski ambasador.

Denio je dodao da institucije koje imaju zadatak da tome doprinesu već postoje, naročito Nacionalni savet za albansku manjinu, kao i Koordinaciono telo za jug Srbije.

- Adekvatni odgovori na ove izazove mogu se pronaći u okvirima tih dogovornih instanci - smatra on.

Denio je izrazio žaljenje što posetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića manastiru Gračanica na Kosovu, povodom pravoslavnog Božića, 7. januara, kosovske vlasti nisu odobrile, uprkos preporukama međunarodne zajednice povodom tog pitanja.

- Takva poseta je potpuno normalna stvar i podsećam da je predsednik Boris Tadić bio u Visokim Dečanima za prethodni Božić. Osim toga, čini mi se da u trenutku gde politički dijalog između Beograda i Prištine pokazuje svoju sposobnost da doprinese, na konstruktivan način, poboljšanju odnosa između Srba i Kosovara, gest otvorenosti u tom smislu povodom jednog od najvećih praznika vernika pravoslavne veroispovesti doprineo bi da se iskaže volja za saradnjom i smirivanjem situacije - rekao je francuski ambasador.

Na kraju, što se tiče uloge Euleksau tome, Denio je rekao da želi samo da podseti da takva odluka ne spada u njegove nadležnosti.

(M. S. / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA