DAČIĆ SA MILANOVIĆEM: Hag opterećuje odnose dve države (FOTO) (VIDEO)

Premijer Vlade Srbije rekao je da su odnosi između Srbije i Hrvatske ključni u regionu, kao i da ne treba čekati 2014. godinu da bi se rešilo pitanje tužbi pred Međunarodnim sudom pravde

  • 1

Premijeri Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Zoran Milanović saglasili su se da međusobne tužbe pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu opterećuju odnose dve države i da ne treba čekati 2014. godinu za rešenje tog pitanja.

Premijer Srbije rekao je da je sa hrvatskim kolegom razgovarao o međusobnim tužbama dve zemlje, ali ne i o tome kako ih rešiti i da ne treba čekati 2014. godinu da bi se taj problem rešio.

Dačić je rekao da tema tužbi nije mogla biti izbegnuta, jer je i ona, kako je istakao, deo "otvorenih i nerešenih" pitanja iz prošlosti dve zemlje.

- Nismo danas razgovarali kako rešiti taj problem, ali mislim da nije dobro čekati 2014. godinu kada počinje rasprava (pred Međunarodnim sudom pravde) - istakao je Dačić.

Milanović je rekao da je poznato da to pitanje opterećuje odnose dve države.

- U detalje nismo ulazili ali da to pitanje opterećuje odnose Srbije i Hrvatske svi znate. Tražićemo rešenje - naveo je hrvatski premijer.

Pitanje tužbe Hrvatske i protivtužbe Srbije za genocid pred MSP je jedno od nerešenih problema u odnosima dve zemlje.

ODNOSI SRBIJE I HRVATSKE KLJUČNI ZA REGION

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i premijer Hrvatske Zoran Milanović sastali su se u zgradi Palate Srbije i tom prilikom istakli da su odnosi dve zemlje ključni za mir i prosperitet regiona.

To je bila prva poseta Milanovića Beogradu otkako je maja prošle godine došao na čelo hrvatske vlade i prvi susret sa premijerom Srbije. Do posete dolazi na inicijativu Milanovića, koji će u Beogradu razgovarati samo sa Dačićem.

Dvojica premijera su se rukovali u holu, a zatim otišli u salu na sastanak "u četiri oka".

Kako piše hrvatski Jutanji list, Milanović je u Beograd došao kolima a na prelazu Bajakovo - Batrovci ga je dočekao hrvatski ambasador u Srbiji Željko Kupršeka. List dodaje i da će na ručku premijer Hrvatske biti poslužen ribom na lični zahtev.

Do posete dolazi na inicijativu Milanovića, koji će u Beogradu, osim sa Dačićem, razgovarati i sa predstavnicima hrvatske manjinske zajednice u ambasadi Hrvatske.

Teme razgovora Milanovića i Dačića, bile su "šest živih rana": položaj Srba u Hrvatskoj i njihova kolektivna prava, procesuiranje ratnih zločina, povratak izbeglica i rešavanje njihovih imovinskih prava, pitanje granice na Dunavu, reciprocitet privrednoj saradnji i pomoć Hrvatske u Srbiji na njenom putu kao Europskoj Uniji.

Šta će se od tih tema rešavati na radnom sastanku, a šta na radnom ručku, nije poznato, ipak, za pretpostaviti je da bi teža pitanja mogla na red doći uz lakši ručak (navodno će, po želji premijera Milanovića, biti poslužena riba).

Ručku su prisustvovali potpredsednik vlade Rasim Ljajić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić kao srpski predstavnici, a sa hrvatske strane zamenik ministra inostranih poslova Joško Klisović

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je na konferenciji za novinare da će Hrvatska nesebično pomoći Srbiju.

- Hrvatska podržava Srbiju na putu ka EU, a Srbija će imati teži posao nego prethodne nove članice. Bićemo kolege i susedi i želimo da pružimo svu pomoć - istakao hrvatski premijer Zoran Milanović.

Hrvatski premijer izjavio je da je do susreta sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem moglo da dođe i ranije, ali da su neke stvari stajale na putu i da odnosi Beograda i Zagreba nisu bitni samo za te dve zemlje već i za region.

- Obratite nam se za pomoć. Mi ćemo biti fer, a vi gledajte da li će to tako biti. Hrvatska bez zadnje misli će dati sve od sebe - poručio je Milanović.

Premijer Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da su odnosi između Srbije i Hrvatske ključni u regionu i u tom smislu veoma je bitno da vlade dve zemlje sarađuju u realizaciji svojih nadležnosti kao što je pitanje međusobnih odnosa.

- Ovaj susret ocenjujem kao pozitivan u kojem smo se dogovorili da naši odnosi treba da se normalizuju i definisali tri korpusa pitanja - kazao je premijer Srbije.

Dačić je naveo da se prvi korpus problema odnosi na pitanja iz prošlosti, da većina datira od sredine devedesetih, a da je jedna od novijih pitanje presuda Haškog tribunala.

Drugi korpus pitanja je ekonomska saradnja.

- Želimo da otvorimo to pitanje saradnje Srbije i Hrvatske bez obzira na promene koje će uslediti zbog ulaska Hrvatske u EU - rekao je Dačić.

Kao treći segment, srpski premijer je izdvojio približavanje Srbije EU i tu još jednom podvukao da će Hrvatska podržava put Srbije na tom putu.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je  da je do susreta sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem moglo da dođe i ranije, ali da su neke stvari stajale na putu i da odnosi Beograda i Zagreba nisu bitni samo za te dve zemlje već i za region.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA