MOJ ODBORNIK: Postavite pitanja svojim lokalnim predstavnicima

Danas je počela s radom najnovija platforma "Moj odbornik", jedinstvena u Srbiji, koja će prvi put omogućiti dvosmernu komunikaciju građana i odbornika u lokalnim parlamentima u formi bloga

  • 2

Danas je počela s radom najnovija platforma "Moj odbornik", jedinstvena u Srbiji, koja će prvi put omogućiti dvosmernu komunikaciju građana i odbornika u lokalnim parlamentima u formi bloga. Do sada je dostupno 20 gradova, od kojih su za pet dostupne sve informacije, dok ostalima uglavnom nedostaju fotografije odbornika, do kojih je, prema rečima pokretača platforme, najteže doći. Najviše problema imali su sa odbornicima u Majdanpeku.

- Pomoću ovog sajta i aplikacije građani će moći da se obrate odbornicima u svom gradu i pitaju šta ih zanima, pišu blogove, a isto tako bi i odbornici trebalo da pišu i odgovore im. Takođe, dostupni su i njihovi podaci – ime, datum rođenja, zanimanje, stranka kojoj pripadaju, slika, mobilni telefon i raspored u Skupštini - naveo je novinarima Nenad Stojanović iz organizacije civilnog društva "OCD Proaktiv", jedan od pokretača projekta i dodaje da postoje tri forme bloga - odbornički, VIP i građanski.

Proces sakupljanja podataka trajao je više od pola godine, a informacije su prikupljene pomoću zahteva za pristup informacijama, kao i analizom internet prezentacija gradova. Platforma funkcioniše u 20 gradova, od kojih su za pet gradova informacije potpuno kompletirane. Inicijatori navode da do nekih podataka opravdano nisu uspeli da dođu, ali bilo je i slučajeva kao u Majdanpeku kada odbornici nisu želeli da podele podatke sa građanima.

- U Majdanpeku smo naišli na najveći problem, rekli su nam da "nisu fudbalski tim da bi se slikali za sajt". Takođe, rekli su da nisu imali legitimacije i da ne možemo da ih nateramo da to sad urade - priča Zlatko Stojanović, takođe član "OCD Proaktiv", i dodaje da ni u Leskovcu podaci koji bi trebalo da budu javno dostupni zapravo to nisu.

Oni su naglasili da su najbolji odaziv, odnosno potpune informacije sa fotografijom dobili u Nišu, gradu iz kojeg su. Takođe, napomenuli su da su na najveće poteškoće u svim gradovima nailazili kada su zahtevali fotografije odbornika, jer se mnoštvo njih i dalje krije iza partija.

Pokretači projekta skrenuli su pažnju da bi trebalo standardizovati internet stranice opština i gradova, jer pružaju nepotpunu informaciju i građani ne mogu da se informišu na adekvatan način.

Projekat "Moj odbornik" sprovodi organizacija civilnog društva "Proaktiv" iz Niša uz podršku američke Agencije za pomoć i razvoj USAID, u okviru programa "Inicijative javnog zagovaranja građanskog društva" koji u Srbiji realizuje Institut za održive zajednice (ISC).

(M. Radović / Foto: Marko Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XXL

    19. januar 2013 | 03:16

    A oni ni sa olovkom ne pišu. He, he, znaju oni što beže, vrlo dobro.

  • ljubo Maksimovic

    19. januar 2013 | 19:30

    U Majdanpeku je vecina odbornika u sluzbi pojedinaca,a ne gradjana.Nisu se mogli izjasniti jer nisu stigli po odobrenje,misljenje,jer oni ne smeju da misle.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA