Ništa od ulaska Kosova u NATO

Razlog neulaska Kosova u NATO je taj što je članstvo u Ujedinjenim nacijama neophodan preduslov za ulazak u Alijansu

  • 3

Visoki zvaničnici NATO u Briselu smatraju da ne postoji mogućnost da Kosovo u doglednoj budućnosti postane član NATO ili programa pod okriljem tog saveza.

Razlog je što je neophodan preduslov za ulazak u Alijansu članstvo u Ujedinjenim nacijama.

- Ne postoji inicijativa za ulazak Kosova u NATO ili eventualno dobijanje partnerskog statusa, i u tom smislu se ništa ne dešava - reklo je više visokih zvaničnika NATO u Briselu.

Oni navode da je članstvo u UN neophodan preduslov za ulazak u NATO, te podsećaju da četiri članice Alijanse (Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka) nisu priznale nezavisnost Kosova.

Zvaničnici NATO objasnili su da Vašingtonska povelja iz 1949. o osnivanju NATO, koja je i danas temeljni dokument ovog vojno-političkog saveza, ne precizira obavezu da zemlja kandidat za pristupanje mora imati članstvo u UN, "ali se u međunarodnom pravu ipak podrazumeva da se termin država odnosi samo na one sa stolicom u UN".

- To tako tumače i one članice NATO koje nisu priznale državnost Kosova . Dakle, što se tiče Kosova i svih ostalih teritorija, obavezan redosled koraka je prvo UN, pa onda NATO - objašnjavaju sagovornici "Danasa" u centrali Alijanse.

Što se tiče Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), čiji razvoj i obuka se sprovode pod kontrolom NATO, njihovo pretvaranje u vojsku ne bi trebalo da se dogodi bez saglasnosti Alijanse i detaljnih konsultacija, poručuju u Briselu.

- Moguće je u razgovorima doći do rešenja da BSK postanu oružana armija, a da to bude u skladu s principima svih u NATO. Pa čak i da zemlje poput Španije i Rumunije ne odluče da aktivno, formalno podrže transformaciju BSK u vojsku, do rešenja je moguće doći, samo su potrebni strpljenje i saradnja -  rekli su neimenovani zvaničnici Alijanse.

Ministar BSK Agim Čeku je nedavno izjavio da se nada da će Kosovo dobiti svoju vojnu formaciju do juna ove godine.

(I. M. / Izvor: Danas / Foto: Flags.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija Čvorović

    5. februar 2013 | 00:55

    Ući će oni u NATO, ali će pre njima NATO ući i to bez podmazivanja.

  • Nidza

    5. februar 2013 | 01:18

    Чујеш ли, Ивице? Па како сад Косову да понудиш чланство у НАТО-у? Бедак, човече...

  • G-Man

    5. februar 2013 | 00:41

    Najbolje da to bude jedna od drzava SAD...A moze da se zove i Kosova...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA