PERIŠIĆ: Da me je Milošević slušao, ni on ni ja ne bismo bili u Hagu!

- Prvi susret je izgledao ovako: "Momo, lija lija, pa dolija, evo tebe ovde." A ja rekoh: "Šefe, da si me slušao, nit bi ti, nit bih ja bio ovde" - prepričao je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije svoj susret sa bivšim predsednikom SRJ u zatvoru u Ševeningenu

  • 17

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić, nakon oslobađanja svih tačaka optužnice za ratne zločine u Bosni i Hrvatskoj pred Haškim tribunalom, kaže da ni on ni bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević tamo ne bi stigli da je Milošević njega poslušao.

- Sa Slobodanom Miloševićem sam bio saradnik skoro šest godina, i to veoma blizak. U mnogo čemu smo se podudarali i imali poverenja jedan u drugog. Razišli smo se oko koncepta rešavanja problema na Kosovu i Metohiji. Ja sam tada otišao iz vojske, odnosno bio sam isključen - rekao je Perišić za televiziju B92.

Na pitanje kako je izgledao njihov prvi susret u Hagu, Perišić je odgovorio:

- I prvi put smo se sreli u Haškom tribunalu. I prvi susret izgledao je ovako: "Momo, lija lija, pa dolija, evo tebe ovde." A ja rekoh: "Šefe, da si me slušao, nit bi ti, nit bih ja bio ovde."

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije izjavio je i da je odbio da svedoči protiv Slobodana Miloševića, jer optužbe Haškog tribunala nisu bile tačne i on nije bio umešan u zločine izvan SRJ.

- Rekao sam tužilaštvu da mogu da svedočim protiv Miloševića za ono što je učinio sopstvenom narodu, ali ne po njihovim optužbama. Pokušali su da me kroz intervju uvuku u to - rekao je Perišić dodajući da Milošević nije bio nacionalista, i da misli da je "imao želju da odbrani interes sprskog naroda".

On je potvrdio da mu je haško tužilaštvo nudilo nagodbu da za blažu kaznu prizna krivicu i "uspostavi vezu između Beograda i Republike Srpske.

- To su uradili da bi me minimalnom kaznom motivisali da svedočim. Priznanje krivice mene kao pojedinca značilo bi i priznanje zločina institucije, a ja sam bio na čelu vojske - rekao je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Komentarišući reakcije na oslobađajuću presudu pred sudom u Hagu, Perišić kaže da on nije bio iznenađen.

- Javnost Srbije bila je iznenađena, što je dokaz nepoznavanja pravog stanja stvari u predmetu. Za mene nije bilo iznenađenja, kao ni za tim odbrane. U sreću se uzda lud, a pametan u svoj trud. Istrajno smo radili na dokazivanju istine i, na sreću, to smo i dokazali. Drugostepeno veće, uz uvažavanje mišljenja u prvostepenom postupku, donelo je odluku koja odgovara istini - kaže Perišić, i dodaje da je "za neobaveštene sve iznenađenje".

Osvrćući se, pak, na granatiranje Sarajeva, Perišić je rekao da je taj grad bio pravo ratište gde je bilo 60.000 muslimanskih vojnika koji su izazivali akcije vojske RS.

- Ja znam da ipak najviše stradaju civili, ali žrtve su na svim stranama pođednake - rekao je Perišić i dodao da sa bivšim komadantom VRS Ratkom Mladićem u Haškom tribunalu nije pričao o Srebrenici.

On ističe da nije moglo da mu se stavi na teret "nešto što nije imalo veze sa istinom", poput toga da je pomoć koju je dala Jugoslovenska armija vojsci RS da odbrane ljude bila "zbog zločina".

- Stalo mi je bilo da stavim do znanja da će, ako sud ne bude realno procenio sutiaciju, morati da procesuira sve slične meni i u politici. Apsurd je da neko iz vojske Jugoslavije bude optužen što brani granice i svoju državu, odnosno sprečava da se proširi rat, dok, na primer, američki generali štite interese nekoliko desetina hiljada kilometara daleko od svoje teritorije. Sud je to uvažio jer je to realnost - kaže Perišić.

(M. S. / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Au

    2. mart 2013 | 20:50

    Lepo je stosu te pustili ali isto tako znas da trebas da robijas u sebi znog dokumenata i drzavne tajne stosi prodavao mozda su te zbog toga i pustili

  • Nikola

    2. mart 2013 | 21:13

    Pored rada, pomogle su i zasluge iz kafane na Ibarskoj

  • Dada

    2. mart 2013 | 22:30

    Tisina Perisicu, oslobodjen si zbog Markaca i Gotovine (da nas zapad malo primiri) i oslobodjen si jer si radio za amere, ti si nula od coveka, ali ajd srbin si pa ti cestitam slobodu. I ne spominji mrtvog coveka, kad ne mozemo da cujemo i njegovu verziju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA