DAČIĆ: Đinđić bio poštovanja vredan protivnik

"On nije priznavao ni poraze ni opravdanja za poraze. I tvrdio je da je pravi patriotizam samo onaj koji ima konkretne rezultate", istakao je premijer Srbije u autorskom tekstu povodom godišnjice ubistva Zorana Đinđića

  • 2

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić smatra da bivši premijer Zoran Ðinđić, koji je ubijen pre deset godina, ne bi imao ništa protiv onoga što danas rade njegovi nekadašnji politički protivnici.

- Ðinđić je bio poštovanja vredan politički protivnik. Ali, baš kao i mi, deo Srbije. Srbije koja se menja, kreće i ponešto uči. I danas, ubeđen sam, on ne bi imao ništa protiv što baš mi, njegovi politički protivnici, radimo ovo što radimo - naveo je Dačić za "NIN".

U autorskom tekstu povodom godišnjice ubistva Ðinđića, premijer ukazuje da Srbija, deset godina kasnije, još nije rešila pitanje koje je mučilo i Ðinđićevu vladu, da još ne zna gde su joj granice i na kojoj teritoriji zaista ima suverenitet.

- Predstavnici vlasti u Srbiji i dalje nisu dobrodošli na Kosovu, za odlazak u pokrajinu, kako i dalje zovemo Kosovo, treba da dobiju dozvolu prištinskih vlasti, a gotovo da nemaju ni jedan jedini mehanizam kojim bi, eventualno, mogli da zaštite Srbe koji na Kosovu žive. Zoran Ðinđić je o ovim činjenicama prvi u Srbiji pričao. I ironija je da je trebalo da prođe deset godina da to, u Srbiji, neko ponovi - ističe srpski premijer.

Dačić u tekstu "Ðinđić je priča o Srbiji" piše i o tome da je bio deo vlasti koja je i ratom pokušala da reši kosovsko pitanje.

- Možda, zaista, ima neke pravde u tome, da danas budem najodgovorniji za mirno rešenje, rešenje kroz pregovore, i rešenje koje podrazumeva da svako po nešto izgubi. I da to otvoreno kaže - ocenio je on.

Kosovski mit je duboko u našem nacionalnom biću, kaže Dačić, i dodaje da su taj mit mnogi zloupotrebili, "jer su ga koristili da opravdaju sopstvene neuspehe i poraze".

- Zoran Ðinđić nije priznavao ni poraze ni opravdanja za poraze. I tvrdio je da je pravi patriotizam samo onaj koji ima konkretne rezultate. Onaj u kojem ne pričaš o ljubavi prema svojoj zemlji, nego nešto za nju radiš. Budućnost Srbije njega je, uostalom, najviše i interesovala. I tu se apsolutno slažem s njim. Da je ta budućnost naš osnovni posao. Zbog Zoranove, moje i naše dece. Ona treba da budu u njoj. Zajedno - zaključio je premijer.

(Telegraf.rs / Izvor: NIN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedro

    6. mart 2013 | 16:58

    A ko je sad pa taj Z.Djindjic?Jel je moja ulica dobila ime po predstavniku Nemacke spoljno-politicke scene u Srbiji?

  • Dejan

    6. mart 2013 | 18:54

    Sitne politicke i ljudske duse su uvek bile protiv vizionara i ljudi koji su videli daleko vise nego drugi. Ako nekoga ne razumes i ne umes objasnitoi njegovu viziju, najlakse je deklarisati ga kao loseg. Da bi to uspeo moras da mu nadjes neku manu... Izdajstvo je uvek bilo pri ruci, jer ga mozes uviti u gomilu poluistina. Pitam TE ``patriote`` sta su oni uradili za ovu zemlju koju toliko ``vole``. Ako je i gresio, gresio je iz zelje da nesto promeni u zemlji u kojoj se sve oprasta sem uspeh...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA