DAČIĆ: Promena Ustava zbog Kosova?

- Kad vršite preveliki pritisak, može da pukne. Mi više nemamo gde, to što smo predložili, predložili smo iskreno i nijedan Srbin neće više ponuditi od ovoga, bitne su samo nadležnosti - kaže premijer Srbije

  • 5

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da državni vrh putuje u Brisel kako bi u razgovorima koji slede o paralelizmu kosovskih institucija prezentovali državno jedinstvo i potvrdili da Beograd hoće dogovor, a to nikako nije prihvatanje kosovskog Ustava.

Dačić je rekao i da ne očekuje peviše da predstavnici međunarodne zajednice izvrše pritisak na Prištinu jer su, kako je naveo, navikli "da pritiskaju Srbiju".

- Kad vršite preveliki pritisak, može da pukne. Mi više nemamo gde, to što smo predložili, predložili smo iskreno i nijedan Srbin neće više ponuditi od ovoga, bitne su samo nadležnosti - rekao je Dačić novinarima u Kumodražu, gde je uručio ključeve stana olimpijskoj pobednici Milici Mandić.

Premijer je novinarima rekao da Srbija neće promeniti stavove zbog dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u EU, istakavši da je predlog predsednika republike Tomislava Nikolića izuzetno prihvatljiv i da nema razloga da ga Priština odbije jer i u drugim državama Evrope postoje autonomne oblasti, regije, kantoni.

- Pitao sam ih - ako može da postoji Severna Irska, u Italiji autonomne regije, kantoni, policija kojima upravlja lokalna samouprava - zašto ne može na Kosovu, odgovorili su mi da to liči na Republiku Srpsku - rekao je Dačić.

On je rekao da je RS američki izum stvoren u Dejtonu i da takvo rešenje ne dozvoljavaju na Kosovu jer misle da će biti faktor razbijanja KiM.

Dačić je rekao i da je potrebno doneti ustavni zakon o nadležnostima koje bi se poverile zajednici srpskih opština na Kosovu i da je zato verovatno potrebna i promena Ustava.

Dačić je dodao da državni vrh nije razgovarao na temu promene Ustava.

- Ako sledimo logiku usvajanja Platforme i Rezolucije o Kosovu u skupštini, u tom slučaju sledi donešenje ustavnog zakona kojim bi se nadležnosti poverile zajednici srpskih opština - rekao je Dačić.

On je podsetio da je procedura za promenu Ustava komplikovana, da je za to potrebna široka saglasnost, jer je prema njegovoj oceni postizanje konsenzusa nemoguće.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Traktor

    8. mart 2013 | 16:36

    Ovakve price ce vas skupo kostati gospodine Dacicu...

  • русија

    8. mart 2013 | 17:50

    лажовчино

  • РАДОВАН

    8. mart 2013 | 18:08

    Србији није потребна скупштина, Дачић може самостално да мења Устав.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA