VILHELM: Treba pritisnuti Prištinu!

- Dijalog Beograda i Prištine je sada u ključnoj fazi i možda bi sada trebalo da se vrši dodatni pritisak na Prištinu. Srbija već duže vreme igra pozitivnu ulogu, i ona može biti još bolja ako se reši pitanje Kosova - rekao je nemački ambasador

  • 1

- Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU, a rešavanje kosovskog problema doprineće konsolidaciji u regionu - izjavio je nemački ambasador Hajnc Vilhelm na Kopaonik biznis forumu, izrazivši nadu da će učesnici dijaloga Beograda i Prištine u narednim nedeljama doći do rešenja.

- Dijalog Beograda i Prištine je sada u ključnoj fazi i možda bi sada trebalo da se vrši dodatan pritisak na Prištinu. Srbija već duže vreme igra pozitivnu ulogu, i ona može biti još bolja ako se reši pitanje Kosova, jer će to imati pozitivne efekte na ceo region - rekao je nemački ambasador.

On je dodao da će to posebno imati efekte na Bosnu i Hercegovinu, pošto je i ona, kako je kazao, na neki način "nedovršena država".

- Nadam se da će Beograd i Priština doći do rešenja u narednim nedeljama i da će kao pobednici izaći i Beograd i Priština, jer obe strane imaju interese da reše to pitanje, posebno kada je reč o nadležnosti srpskih opština na severu Kosova - rekao je Vilhelm.

On je naveo da nemačka vlada može da da zeleno svetlo za datum za početak pregovora samo ukoliko Bundestag, odnosno nemački parlament, to izglasa.

Takođe je kazao da dosta toga zavisi od izveštaja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, u aprilu, i da se nada da će sve to doprineti da Srbija ostvari cilj i dobije "zeleno svetlo" za početak pregovora.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klisura

    13. mart 2013 | 23:59

    Па шта чекате? Овамо се борите против тероризма и дроге, а легло подржавате!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA