NEMAČKI AMBASADOR: Na redu stolica Kosova u UN

Hajnc Vilhelm kaže da ta zemlja želi da Srbija što pre postane članica EU, ali da ne prihvata da bilo koja zemlja ulazeći u Uniju, uveze i svoje probleme

  • 7

Članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, kako je izjavio ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm, jedno je od pitanja koje treba da se nađe "na stolu" u Briselu. On je rekao i da Berlin želi da se odnosi Beograda i Prištine dignu na nivo ambasadora.

Upitan da li će se taj pristanak Srbije tražiti već za dobijanje datuma, Vilhelm je za "Večernje novosti" rekao da je u ovom trenutku teško reći i da će sve zavisiti od dogovora u okviru Evropskog saveta, između svih 27 članica EU.

- Za nas je pitanje članstva u UN veoma važno, ali u ovom momentu ne mogu da kažem da li će biti i presudno za dodeljivanje datuma. Prvo ćemo sačekati izvestaj EK i Ketrin Ešton o napretku u dijalogu. Članice će proučiti izveštaj i doneti konačnu odluku. Mislim da neće biti presudni specifični kriterijumi, već utisak koji odaje cela slika - kazao je Vilhelm.

Na pitanje da li će u foto-finišu martovske odluke Evropskog saveta o datumu "iskočiti" novi uslovi za Srbiju, ambasador je rekao da je važno da Srbija pored povlačenja iz paralelnih institucija prestane da blokira Kosovo da postane član niza evropskih i međunarodnih institucija.

Podsetio je da Nemačka priznaje Kosovo kao nezavisnu državu i dodao da bi Berlin zato želeo da vidi da se odnosi Beograda i Prištine podignu i na nivo ambasadora.

- Ali Srbija ne priznaje Kosovo. Za nas je zadovoljavajući i dogovor o razmeni oficira za vezu koji će raditi pri misijama EU u Beogradu i Prištini. To je još jedna pozitivna stvar, ali ponavljam, ima još mnogo važnih stvari kojima se treba pozabaviti - rekao je ambasador.

Upitan da li je za Nemačku prihvatljivo to što se platformom traži davanje široke autonomije srpskoj zajednici, Vilhelm je podsetio da Ahtisarijev plan daje prilično široku autonomiju srpskim opštinama i da u tom okviru treba tražiti rešenje.

- Predlog iz platforme izlazi izvan Ahtisarijevog plana. Ne možemo prihvatiti rešenje koje dovodi do stvaranja posebnih entiteta, regiona u okviru Kosova, a to je ono što se traži u platformi - kazao je Vilhelm.

On nije mogao da potvrdi ocene da je dosadašnji napredak oko rešavanja kosovskog pitanja dovoljan da šefovi država i vlada EU u martu Srbiji dodele datum za početak pristupnih pregovora. Ambasador je rekao da Nemačka želi da Srbija što pre postane članica EU, ali da ne prihvata da bilo koja zemlja ulazeći u Uniju uveze i svoje probleme.

Povodom izjave nemačke kancelarke da bi nakon prijema Hrvatske trebalo da nastupi duga pauza u proširenju EU, Vilhelm je rekao da u Evropi, a i u Nemačkoj postoji konsenzus da će projekat EU biti zaokružen kada se integrišu i sve zemlje Zapadnog Balkana.

Dodao je da će parlamentarni izbori u Nemackoj indirektno uticati na dalji tok integracija Srbije u EU, ali i da je optimista jer su urađene mnoge stvari - započet je politički dijalog koji daje rezultate, nova vlada je uradila mnogo da se stvari pomere napred - postignuto je rešenje oko IBM, razmene oficira i naplate carina.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djole

    24. januar 2013 | 13:07

    Ovo je izjava na izvolte!!! Pa ako se do sada niste probudili dragi nasi politicari, dosli je vreme za budjenje!!! Kaze: da cekamo sta kaze EK! Pa Nemacka sta kaze u EU to je AMIN! Dakle: stop pregovorima sa teroristima, stop razgovor o EU, stop ulizivanju, svi dogovori iz Brisela da se poniste i na Kosovo! Nama je Srbima sudjeno da ginemo pa makar poginuli casno a ne da umremo ko robovi!

  • русија

    24. januar 2013 | 14:18

    БОЖЕ ПРАВДЕ спаси нас од Дачића, Јовановића и сличнога зла

  • Никола

    24. januar 2013 | 13:58

    Господине Николићу На овакве изјаве дипломатама се уручује писмо од влсти Србије Дотични господин је Persona Non Grata то је једини језик који Германи разумеју Боже Правде

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA