SAZNAJEMO: Dogovor sa Prištinom postignut, Eštonova treba da ublaži američku podršku Albancima

Državni vrh Srbije dao je načelnu saglasnost za postizanje dogovora sa Prištinom, ali će pre toga visoka predstavnica EU morati da izlobira da se stav SAD promeni u korist Srbije

  • 0

Zvaničnici Beograda i Prištine postigli su dogovor o Kosovu, kao i o svim drugim detaljima, a jedino još ostaje da se usaglase oko imenovanja sudija. Pre zvaničnog potpisa šefica diplomatije EU Ketrin Ešton moraće da ublaži stav SAD u vezi s ovim pitanjem, kao i njihovu očiglednu podršku kosovskim Albancima, saznaje Telegraf.rs.

Kako saznaje naš portal, na sastanku baronese Ešton sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija ipak je postignut načelni dogovor, a zaključeno je da bi pre potpisa Srbije visoka prestavnica EU trebalo da izdejstvuje što je moguće blaži stav SAD na ovu temu čime bi se otvorila vrata kompromisa.

Prema našim saznanjima, jedini pesimista, kada je dogovor u pitanju, jeste srpski premijer, koji za razliku od predsednika Srbije želi prvo da se uveri u garancije sa Zapada.

- Pretresene su sve teme, načelno je od strane državnog vrha data saglasnost za postizanje sporazuma, ali isto tako istaknute su i crvene linije. Da bi Srbija i zvanično stavila paraf na dogovor, potrebno je da Ketrin Ešton izdejstvuje kod SAD što povoljniji položaj za srpsku stranu jer Vašington u svemu stoji iza kosovskih Albanaca, te će njen posao biti da ublaži stavove. To je i uslov Ivice Dačića - kaže naš sagovornik.

Naš izvor kaže da su se dve strane već dogovorile o izvršnim ovlašćenjima i budućoj "zajednici srpskih opština", koja će zameniti "paralelne" institucije koje finansira Srbija, i delovati pod opštom kontrolom Prištine.

Tomislav Nikolić izjavio je nakon sastanka da nikada nismo bili bliže sporazumu koji će da uredi život na Kosovu i Metohiji i omogući da svi koji tamo žive budu zaštićeni, a da Srbi žive u okviru svoje zajednice i ostanu povezani sa Srbijom.

DAČIĆ: VOLEO BIH DA JE POSTIGNUT SPORAZUM, ALI NIJE

Premijer Srbije Ivica Dačić je, kako saznajemo, i dalje pesimista što se tiče postizanja dogovora sa Prištinom, jer traži da se Srbiji daju veće garancije za ovaj sporazum, kao i za Srbe na severu Kosova.

- Ivica Dačić još uvek ne želi da kaže da je dogovor postignut jer želi da dobije veće garancije za Srbe na Kosovu, stoga će razgovor Eštonove sa SAD biti presudan za njegov stav po pitanju sporazuma - kaže naš sagovornik.

Dačić je izjavio danas u Briselu da bi voleo da je postignut dogovor s Prištinom, ali je naglasio da "nije primetio da se Priština mnogo pomerila od svog početnog stava, a to je da se zajednici srpskih opština ne daju bilo kakva izvršna ovlašćenja".

- Bez obzira na to što povoljno ocenjujem dinamiku i to što svaki put dođe do nekog napretka, mislim da još nije postignut taj suštinski napredak. Otud nije tačna informacija da je sporazum već postignut, da su samo neke stvari sporne, a ja bih voleo da je tako, ali nije - predočio je srpski premijer Dačić.

ŠTA TRAŽI BEOGRAD, A ŠTA NUDI PRIŠTINA!

Kako saznaje Telegraf, državni vrh Srbije zatražio je da strukture na severu odlučuju o kadrovskoj politici, a jedno od otvorenih pitanja jeste način izbora u policiji i pravosuđu na severu Kosova.

Beograd traži da o tome odlučuju Srbi i da oni biraju regionalnog komandira Kosovske policijske službe, kao i da opštine imaju ingerencije nad komunalnom policijom i sektorom za vanredne situacije, ali i u oblasti pravosuđa.

S druge strane, Priština nudi da srpske opštine mogu da predlože dva kandidata za komandire stanica policije, a da Priština određuje ko će to biti.

Spremni su da zajednica srpskih opština ima specijalna ovlašćenja u oblasti zdravstva, školstva i socijalnih pitanja, ali ne i izvršnu vlast. Nudi se i da opštine upravljaju imovinom, obračunavaju takse i druge fiskalne prihode, ali ne i da imaju zaseban PDV.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA