USLOV ZA EU: Beograd i Priština da se obavežu pred kamerama

Andreas Šokenhof iz vladajuće koalicije CDU/CSU izjavio je da je nezaobilazni preduslov za početak pregovora Srbije s EU "jasna, vidljiva volja" za normalizaciju odnosa

  • 1

Nemačka parlamentarna delegacija, koju u poseti Srbiji predvodi Andreas Šokenhof iz vladajuće koalicije CDU/CSU, prenela je danas da je "nezaobilazni preduslov" za početak pregovora Srbije s EU da i Beograd i Priština pokažu "jasnu volju" za "pravno obavezujuću normalizaciju odnosa".

Šokenhof je rekao da se zahteva "jasna, vidljiva volja", a da se primena takvog sporazuma ne očekuje do zaključenja pregovora Srbije s EU.

- Vidljiva volja mogla bi biti pokazana tako što bi se dva predsednika ili dva premijera izjasnili u pisanoj formi ili usmeno, pred kamerama, da obe vlade za vreme pregovora o pridruživanju Srbije na pravno obavezujući način regulišu normalizaciju odnosa - poručio je.

Prema njegovim rečima, Bundestag je spoznao napredak postignut u Srbiji, a odluku o početku pregovora za pristupanje Srbije EU daće na osnovu izveštaja Evropske komisije.

Nemački parlamentarci iz redova stranke kancelarke Angele Merkel sastali su se juče s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i potpredsednicom vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić, a danas su pozdravili napore vlade i reforme u Srbiji.

Šokenhof, koji je prethodni put posetio Beograd na početku mandata te vlade - obelodanjujući sedam uslova Berlina za evrointegraciju Srbije - konstatovao je da se od tada "mnogo toga promenilo nabolje".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA