Patrijarh: Vlast da ne izda Kosovo!

- Mi, arhijereji SPC, uvereni u to da predstavljamo i izražavamo stav svih njenih vernika, smatramo svojom svetom dužnošću da vas na to obećanje podsetimo i da vas uverimo da očekujemo, kao i ogromna većina našeg naroda, da ga održite - rekao je patrijarh Irinej

  • 17

Patrijarh Irinej apelovao je na državni vrh da ne izneveri predizborno obećanje i da u ovom smutnom vremenu ni pod kakvim uslovima ne preda, izda ili proda KiM.

- Mi, arhijereji SPC, uvereni da predstavljamo i izražavamo stav svih njenih vernika, smatramo svojom svetom dužnošću da vas na to obećanje podsetimo i da vas uverimo da očekujemo, kao i ogromna većina našeg naroda, da ga održite. To činimo upravo sada, jer smo potpuno svesni tragike trenutka i bremena odgovornosti na vašim plećima - poručio je on.

Ukazujući na najvažnije predizborno i neposredno postizborno obećanje "vas koji ste dobili narodno poverenje da u burnom i smutnom vremenu vodite državni brod Srbije bilo je da ni pod kakvim uslovima nećete ni predati, ni izdati, ni prodati Kosovo i Metohiju, istorijsku Staru Srbiju".

U apelu upućenom predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, patrijarh ističe da u ovom, za Srbiju i srpstvo teškom i presudnom, a možda i sudbonosnom trenutku, Crkva upućuje apel zbog kratkoće vremena, ali i, kako se navodi, laži, koje se provlače kroz medije o tome da "Crkva ćuti o Kosovu".

- Obraćamo vam se u ime Srpske pravoslavne crkve očinski i bratski, sa poštovanjem i poverenjem u vašu pravoslavnu hrišćansku savest i u vaše osećanje rodoljublja i državničke odgovornosti - navodi se u patrijarhovoj poruci.

Patrijarh Irinej podseća da nada ipak ne umire i da će, "kada se raziđu tmasti oblaci, sijati sunce".

- Sutra je u našoj Crkvi nedelja poklonjenja Krstu, a uskoro će praznik Vaskrsenja. Kada su pred nama dva zla, manje zlo je najbolje rešenje. Verujemo u ljubav i pomoć Božju, kako nama tako i svim ljudima dobre volje - poručio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukašin

    6. april 2013 | 17:32

    Jel treba u rat?

  • nessho_so

    6. april 2013 | 20:15

    Jeli vi predstavljate vjeru i naciju a kad jebete decu sta tad predstavljate sram da vas bude.Zbog vas je vera i propala.Kosovo teeba da se prizna

  • vukašin

    7. april 2013 | 01:44

    Popovi hoćete rat ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA