DAČIĆ: Ovaj rat moramo dobiti, nećemo više voditi one koje gubimo (FOTO)

Na konsultacijama sa premijerom Srbije u vezi sa sporazumom sa Prištinom, u Nemanjinoj 11, odvojene sastanke su imali lideri parlamentarnih stranaka i šefovi poslaničkih grupa

  • 14

Nakon konsultacija sa stranačkim liderima i šefofina poslaničkih grupa, premijer Ivica Dačić,  izjavio je da današnji sastanci nisu organizovani kako bi se podelila odgovornost.

- Vlada je čvrsto opredeljena za dijalog, za održivo rešenje za Kosovo i Metohiju, i ne dovodi u pitanje evropski put Srbije. Siguran sam da neće biti razmimoilaženja državnog vrha po ovom pitanju. Bez obzira na datum vezan za izveštaj Eštonove, nije korisno baciti u vodu već postignuto već nastaviti razgovore - rekao je Dačić.

Povodom apela SPC Dačić je rekao da ono nije došlo iz Peći nego iz Beograda, te da ono nije bilo potrebno.

- Nećemo izdati naše nacionalne interese, niti Kosovo, branićemo naš narod i kulturne i verske objekte. Utorak nije Dan D, o datumu se odlučuje krajem juna. Čak i ako ga ne dobijemo, moramo nastaviti pregovore - rekao je on.

On je napomenuo da moramo postići razumno rešenje vodeći računa o interesu celog našeg naroda i cele Srbije.

- Nećemo više voditi ratove koje gubimo, jedan rat moramo dobiti - istakao je on.

Na konsultacije sa premijeromDačićem, organizovane uoči donošenja konačne odluke o sporazumu sa Prištinom, jutros oko 9.30 sati počeli su da pristižu predstavnici vladajuće većine u Skupštini Srbije.

Nešto pre 9.30 sati, u Nemanjinu 11 stigao je presednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanovće i šef poslaničke grupe naprednjaka Veroljub Arsić, a za njima i predsedsednika skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun, predsednik Jednistvene Srbije Dragan Marković, šef poslaničke grupe socijalista Branko Ružić i šef poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević.

ARSIĆ: Poštovati odluku ma kakva ona bila

Arsić pozvao je na jedinstvo i poštovanje odluke državnog vrha o KiM ma kakava ona bila, a konačnu odluku naprednjaka najavio za sutra. On je po završtetku sastanaka sa Dačićem rekao da će SNS sutra održati sednicu Predsedništva i zbog složenosti političke situacije u kojoj se Srbija nalazi pozvao na jedinstvo.

Arsić je naveo da je Dačić na sastanku podneo izveštaj o načinu vođenja pregovora i o ishodu dijaloga Beograda i Prištine.

Nešto posle 11 časova, na sastanak kod Dačića stigli su i predsednik DS Dragan Đilas,  šef poslaničke grupe te stranke Borislav Stefanović, i pokrajinski premijer Bojan Pajtić.

Tokom sastanka Đilas, Pajtić i Stefanović, obavešteni su da ne postoji konkretan dokument o kom Srbija treba da se izjasni, nego samo principi koji bi bili polazna osnova za izradu sporazuma između Beograda i Prištine, saopšteno je iz DS.

Oni su, dodaje se, obavestili premijera da je DS kao državotvorna i odgovorna stranka spremna da pomogne da se pronađe izlaz iz situacije u kojoj se Srbija trenutno nalazi zbog načina na koji je Vlada vodila pregovore.

Nakon toga, oko 12 sati, Dačić se sastao i sa predsednikom LDP Čedomirom Jovanovićem, a sastanku prisustvuje i zamenik predsednika LDP-a Nenad Milić.

JOVANOVIĆ: Sada nije 1999. godina, niti je Brisel Rambuje

Jovanović izjavio je danas da od Predsedništva SNS očekuje da razmišlja o budućnosti i preuzme teret odgovornosti kao najjača stranka u vlasti. On smatra da je bez razloga stvorena loša atmosfera jer sada nije ni 1999. godina niti je Brisel Rambuje.

Jovanović je nakon konsultacija rekao da je Dačiću savetovao da počne da razmišlja o Srbiji i ocenio da nije samo njegova odgovornost za ono što se danas u Srbiji događa.

- Dačić je u pravu, kao što je to rekao i Vučić, sutra će nam biti teže. Naša kosovska agonija ne može se završiti dok se ne suočimo sa onim što smo sami sebi učinili na Kosovu i ne mislim da je utorak sudbinski dan za Srbiju, tada će Ketrin Ešton početi da piše izveštaj komesarima EU - rekao je Jovanović i naglasio da na Kosovu žive Srbi koji su odavno napušteni od same Srbije.

Takođe, kod Dačića na sastanak stigao je i lider DSS Vojislav Koštunica.

KOŠTUNICA: Sporazum apsolutno neprihvatljiv

Sporazum koji je ponuđen Srbiji, ocenio je Koštunica, apsolutno je neprihvatljiv i mora da se odbaci. On je naveo da je neophodno insitrati na novom formatu pregovarnja, odnosno na povratku dijaloga pod okrilje Saveta bezbednosti UN.

- Stvari će se razrešiti ovih nekoliko dana, a reagovanje javnosti, Srba na KiM, rukovodstva RS i poruke Srpske pravoslavne crkve govore u zbiru da sporazum treba da bude odbačen - ponovio je Koštunica i dodao:

- Zapad i EU su u ove pregovore ušli isključivo sa namerom da Kosovo postane nezavisno i to se može sprečiti jedino ukoliko se stvari vrate u UN.

PASTOR: Biramo evropski put

Nekoliko minuta posla 14 sati, na konsultacije sa premijerom stigli su predstavnici SVM Ištvan i Balnt Pastor.

Predsednik SVM Ištvan Pastor izjavio je danas da je, ukoliko je Srbija prinuđena da bira, izbor njegove stranke ostanak na evropskom putu.

- Što se tiče našeg stava on je nepromenjen. Ako treba birati, onda se mi opredeljujemo onako kako smo to činili i u proteklom periodu, za evropski put Srbije - rekao je Pastor posle konsultacija sa Dačićem.

Na konsultacijama kod premijera bili su i prredsednik LSV Nenad Čanak, i šef kluba te stranke u parlamentu Bojan Kostreš.

Nakon LSV, nešto posle 15 sati, počeo je susret sa liderom SPO Vukom Draškovićem i šefom poslaničke grupe Aleksandrom Jugovićem.

Lider URS Mlađan Dinkić istakao je danas da se mora naći rešenje za sporazum s Prištinom koje će Srbiju u celini voditi napred i obezbediti mir na Kosmetu.

- Sutra ćemo imati sednicu i ubeđen sam da će Vlada zauzeti jedinstven stav. Srbija se nalazi u Evropi, najviše investicija dolazi iz Evrope, najviše naše robe plasiramo u Evropu. Nema alternative, mi moramo da održimo najbolje moguće odnose sa EU. S druge strane, moramo da vodimo računa o našim nacionalnim interesima i u okviru ovakve strategije donesemo jedinstvenu odluku - poručio je Dinkić.

Više od 20 političara iz 16 stranaka proći će kroz kabinet premijera tokom današnjeg dana.

Predsednici Opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, uputili su danas punu podršku pregovaračkom timu Beograda “da odbije Sporazum koji nudi Brisel”.

- Srpski narod na Kosovu i Metohiji daje punu podršku Vladi Srbije i Kancelariji za KiM u istrajnom stavu u vezi Sporazuma i posebnu zahvalnost odaje Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi zbog stava i podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji- navedeno je u zajedničkom saopštenju predsednika četiri severne opštine

Predsedavajući Skupštine UN Vuk Jeremić je, kako je rekao, saopštio svoj stav o Sporazumu sa Prištinom državnom vrhu, nakon čega je na Tviteru usledila rasprava sa poslanikom SPS-a Dejanom Radenkovićem, koju možete ispratiti OVDE.

Upozorenje SPC nepotrebno

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je upozorenje Srpske pravoslavne crkve bilo nepotrebno i naglasio da rukovodstvo Srbije sigurno nikada neće izdati nacionalne i državne interese Srbije niti Kosovo i Metohiju.

- Ja sam i patrijarhu i članovima Sinoda jasno rekao da svi moramo da imamo svoje odgovornosti i da je bolje da međusobno tražimo rešenje koje će biti u interesu našeg naroda - kazao je Dačić.

U međuvremenu, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da je iz Brisela stiglo pojašnjenje da je rok da Srbija da odgovor na ponudu u dijalogu sutra popodne.

- Mi smo dobili pojašnjenje od predstavnika Evropske komisije da se očekuje da odgovor bude dat u ponedeljak do kraja radnog vremena, da bi, ako odgovor bude potvrdan, za utorak bila pripremljena ceremonija potpisivanja. Reč je o suptilnom ili ne tako suptilnom dodatnom pritisku - rekao je Đurić u emisiji "Utisak nedelje" na Televiziji B92.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blam blam

    7. april 2013 | 13:45

    Hoće li da skinu gaće pred Šiptarima? EU se ponaša u svem tome kao svodnik.

  • propaDOSmo

    7. april 2013 | 15:56

    Drustvo sa crnim dzipovima nam kroji crnu sudbinu.

  • русија

    7. april 2013 | 16:00

    који скуп ??? све већи до већег

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA