NOVI SAD: Završen protest "Stop razbijanju Srbije" (FOTO)

Protest je organizovalo više udruženja, studentske organizacije i sindikati, a podržale su ga koalicije okupljene oko SNS i SPS, DSS, Dveri i SPO

  • 16

Sa protesta "Stop razbijanju Srbije", koji je oko nešto pre 19 časova završen u Novom Sadu, poslate su poruke da je Vojvodina deo Srbije, ali i one političke prirode: da se raspišu vanredni pokrajinski izbori.

Nakon skupa, okupljeni su krenuli u protesnu šetnju, koja se, bez incidenata, završila na Trgu slobode sa porukom učesnika da se nadaju da će biti uvaženi njihovi zahtevi.

Skup, ispred zgrade vojvođanske vlade, počeo je u 17.25, intoniranjem himne "Bože pravde". Zvanični deo programa nešto je kasnio zbog kvara na agregatu, a kako je rečeno u kabinetu predsednika, vojvođanska vlada nije dozvolila da koriste struju iz zgrade Vlade.

Prema procenama policije, oko trideset hiljada ljudi okupilo se ispred zgrade Vlade.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je zajednički zahtev sa protesta sadržan u tri tačke: povlačenje Deklaracije, ostavka Bojana Pajtića i vanredni izbori za Skupštinu Vojvodine.

- Ne treba nama novi grad, nova istorija, nova država, jer je naša država oduvek bila i biće Srbija - poručio je Vučević.

Posle intoniranja himne, okupljenima se obratio portparol Treće Srbije Sava Stambolić, nakon koga je podršku skupu sa govornice pružio i predsednik Studentskog parlamenta Novosadskog univerziteta Boris Novaković. Nakon njega, na binu je izašao predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić, koji je zatražio povlačenje zahteva za donošenje Deklaracije za zaštitu Vojvodine, i poručio: "Živela Srbija".

Nakon njih, prisutnima su puštene pesme grupe "Riblja Čorba" "Neću da budem član mafije" i "Pogledaj dom svoj, anđele".

Potpredsednik Treće Srbije Miroslav Parović poručio je da je "vreme da Pajtić leti sa vlasti, tamo gde je otišao njegov tata Boris Tadić". Nikola Ćirović, ispred Narodnog pokreta "Dinara-Drina-Dunav", izjavio je kako treba "zaustaviti formiranje veštačke nacije - Vojvodina".

Nakon njega, na binu je izašao potpredsednik Pokrajinskog odbora Pokreta socijalista Bojan Torbica, koji je rekao da "pokrajinska vlast broji poslednje dane svog mandata".

Predsednik pokrajinskog odbora SPS Dušan Bajatović poručio je da "u Vojvodini neće biti separatizma, te da je SPS 1988. godine doktorirala na sprečavanju separatizma".

Sa više lokacija u gradu učesnici protesta su na plato ispred Vlade Vojvodine doneli zastave Srbije, stranačke zastave i transparente sa natpsiima "Vojvodina je pokrajina Srbije, a ne novčanik DS", "Hoćemo izbore", "Pajtiću ostavka", "Hoću posao, a ne Deklaraciju".

Podsećamo, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš rekao je neposredno pre mitinga da će ta stranka glasati za Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, i izvinio se, u ime svoje partije, što mitingašima "ne mogu ponuditi jogurt jer je Vojvodina opljačkana".

Tekst sporne Deklaracije možete pročitati OVDE.

Protest "Stop razbijanju Srbije" organizuje više udruženja, studentske organizacije i sindikati, a podržale su ga koalicije okupljene oko SNSSPS, DSS , Dveri i SPO.

Primetno je pojačano prisustvo policije, a kako je ranije najavljeno iz MUP-a, policija će preuzeti sve potrebne mere za održavanje javnog reda i mira i zaštitu lične i imovinske sigurnosti.

Na Trgu republike okupile su se brojne pristalice SNS predvođene gradonačlenikom Novog Sada Milošem Vučevićem, potpredsednikom SNS Igorom Mirovićem i liderom Pokreta socijalista Aleksandrom Vulinom.

U blizini sedišta SPS na Trgu galerija okupili su se socijalisti predvođeni predsednikom novosadske skupštine Sinišom Sevićem, a u Novi Sad autobusima organizovano pristižu i učesnici protesta iz drugih vojvođanskih gradova.

Organizatori skupa građanima dele žute lale.

Ispred Vlade Vojvodine istaknut je plakat u bojama državne zastave, sa grbom, na kojem je velikim ćiriličnim slovima ispisano "Vojvodina Srbija", a ispod toga isti natpis na latinici, mađarskom i slovačkom jeziku.

Na zidinama Petrovaradinske tvrđave istaknut je veliki transparent sa natpisom "Stop Pajtićevom separatizmu".

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dule

    12. april 2013 | 17:51

    Vojvodina jeste Srbija isto kao i Kosovo!Poceli smo mi i nasa Vosa vec da pakujemo kofere,da idemo sto dalje od vas,pa niko vas nece!

  • AGON

    12. april 2013 | 18:30

    VOJVODINA NIKAD NIJE BILO SRPSKO I NIKADA NECE BITI

  • Savezna republika Srbija i Vojvodina

    12. april 2013 | 22:24

    Ovih bijednih 30 000 nepismenih pojma nema da se ovde ne radi o nikakvom odvajanju od Srbije, već da se radi o tome hoće li da Vojvodina bude prepuštena na pustošenje Beogradskim birokratima ponovo i do kraja ili neće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA