PANTIĆ: Neka Dačić i Tači sprovode sporazum, mi nećemo! (FOTO)

Niko na severu Kosova ne želi da učestvuje u sprovođenju eventualno postignutog sporazuma u Briselu, poručili su predstavnici Srba na severu Kosova i naveli da im je i Aleksandar Vulin poručio da ga ni on neće prihvatiti

  • 30

Predstavnici Srba na severu Kosova poručili su danas državnom vrhu da ne potpisuje sporazume koji su štetni za Srbe, i dodali da niko od njih neće učestvovati u sprovođenju dogovora koji su suprotni Ustavu Srbije.

- Niko na severu Kosova ne želi da učestvuje u sprovođenju eventualno postignutog sporazuma u Briselu. Neka (premijer Srbije) Ivica Dačić dođe, uzme sporazum koji će eventualno potpisati u Briselu i neka ga zajedno sa (kosovskim premijerom) Hašimom Tačijem sprovede na Kosovu - rekao je zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić.

Pantić je na sednici svih odbornika sa severa Kosova u Zvečanu kazao da se plaši da će današnja runda razgovora Beograda i Prištine u Briselu biti "dan D".

-Nećemo prihvatiti da nam se bilo šta nameće, bez obzira da li su to Albanci ili međunarodna zajednica i mi želimo da budemo deo EU, ali ne kao stanovnici nezavisnog Kosova već države Srbije – rekao je Pantić.

Odbornici su zaključkom potvrdili svoje ranije stavove da su "legitimni izabrani predstavnici naroda" koji je Referendumom iz februara 2012.god. izrekao svoj stav da "neprihvata institucije tzv. republike kosovo" i "odlučno izjavljuju da ostaju u sastavu Republike Srbije".

"Srpski narod i građani Republike Srbije su jedini nosioci suvereniteta i niko nema pravo da suprotno njihovoj volji potpisuje sporazume i druga akta o uspostavljanju vlasti nepriznate države tzv. republike kosovo na delu teritorije Republike Srbije", navedeno je u jednoglasno usvojenim zaključcima.

Odbornici četiri skupštine opštine doneli su odluku "o prikupljanju potpisa radi raspisivanja Referenduma u Republici Srbiji, na kome će se građani izjasniti da li su za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije ili za prihvatanje nametnutih uslova radi dobijanja datuma o početku pregovora za pristupanje Evropskoj uniji".

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović je rekao da je "potpisivanje sporazuma u Briselu na dohvat ruke" i poručio da niko nema pravo da potpiše sporazum kojim se odriče dela sopstvene teritorije, a to je Kosovo i Metoija, da potpiše sporazum koji je protivustavan, nije u skaldu sa zaključcima skupština četiri sevrene opštine i Referendumom koji je održan februara 2012.godine".

Milović je naglasio da ono što je ponuđeno Beogradu u Briselu nije prihvatljivo za Srbe na KiM.

- Plašim se da će neko zarad datuma da da sve, a da za uzvrat ne dobije ništa – rekao je on.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, je preneo obdornicima jučerašnji razgovor sa direktorom Vladine Kancelarije Aleksandrom Vulinom, da u Briselu tokom IX runde pregovora Beogradu nije ponuđeno ništa novo.

Vulin nam je rekao da ako u Briselu bude prihvaćen sporazum, da ga on neće prihvatiti, već će zajedno sa Srbima na KiM njihovu pravednu borbu – rekao je Ristić.

Radenko Nedeljković, odbornik Opštine Kosovska Mitrovica je ponovio da je narod nosioc suvereniteta, kome niko nema pravo da nameće bilo šta protiv njihove volje.

Narodni poslanik Marko Jakšić je rekao da narod bez obzira na teška vremena opstaje i opstaće. On je naglasio da je pred pregovarački tim Beograda stavljen Ahtisarijef plan i podsetio da je Ahtisarijev plan koji je odbijen 2007. god i nije dobio podršku ni u SB UN.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    19. april 2013 | 11:25

    Vama je bitno da nema nikakvog reda i zakona dole kako bi punili dzepove, bogatili se i svercovali.

  • Nis

    19. april 2013 | 11:11

    I neznate sta se desava i sta je u sporazumu al znate da necete

  • Ralexic

    19. april 2013 | 11:33

    STA KOJ MOJ DJOKU HOCE PANTIC.JEL TREBA DA IZGINEMO KAO 1999 DA BI PANTICU I NJEGOVIMA BILO OK.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA