BRISEL: Slede nove runde dijaloga

Dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom ne zavisi samo od parafiranja, odnosno potpisivanja sporazuma, nego i od primene dogovorenog na terenu

  • 5

Iako je serija razgovora Beograda i Prištine prošle nedelje okončana parafiranjem sporazuma o normalizaciji odnosa, u Briselu uskoro očekuju nove runde dijaloga u kabinetu šefice evropske diplomatije, ovaj put posvećene primeni sporazuma, tvrde diplomatski izvori u sedištu Evropske unije.

- Prevarili ste se ako ste mislili da je prošla runda predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija kod Ketrin Ešton bila i poslednja - rekao je briselski diplomata dobro upućen u dosadašnji tok dijaloga za agenciju Tanjug.

Diplomata je objasnio da su u Briselu svesni da je pitanje primene sporazuma suviše komplikovano da bi se moglo rešiti isključivo na nivou radnih grupa i da će stoga biti neophodno da se dijalog nastavi na visokom političkom nivou.

Ešton je nakon sastanka Ministarskog saveta EU u Luksemburgu, tokom koga je Evropska komisija preporučila da se sa Srbijom otvore pregovori sa EU, indirektno potvrdila ovu informaciju izjavom da i dalje stoji na raspolaganju učesnicima u dijalogu.

- Ponudila sam im da učestvujem ne samo u primeni sporazuma, već i u razvoju budućih odnosa - rekla je Ešton.

Izvori kažu da je još rano govoriti kada će u Briselu biti održana prva runda dijaloga o implementaciji, jer sporazum najpre treba da bude potvrđen u beogradskim i prištinskim institucijama, nakon čega se očekuje niz sastanaka na ekspertskom nivou.

- Do juna ima još mnogo toga da se uradi - rekao je diplomata.

On je podsetio da će Evropski savet, koji tada treba da usvoji preporuku Komisije o otvaranju pregovora sa Srbijom, odlučivati ne samo na osnovu onoga što su se dve strane dogovorile, već i onoga što do tada bude primenjeno u praksi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA