SKUPŠTINA SRBIJE: Većina najavila podršku sporazuma

Premijer na posebnoj sednici Skupštine kazao da je sporazum s Prištinom prilika da Srbija proba na drugačiji način da brani svoje nacionalne i državne interese. Dačićevo izlaganje praćeno negodovanjem poslanika DSS

  • 14

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju vladin izveštaj o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Prištinom, čiji je sastavni deo i predloženi sporazum koji je prošlog petka parafiran u Briselu.

Premijer Srbije Ivica Dačić je na početku rasprave poručio da je Briselski sporazum prilika da Srbija proba na drugačiji način da brani svoje nacionalne i državne interese, a ne da slavi poraze.

- U istoiji smo imali nekoliko propuštenih prilika, to je bio Dejtonski sporazum, to je bio 5. oktobar i ovo je sada prilika da probamo na drugačiji način da branimo naše nacioalne i državne interese, a ne da nakon svega slavimo naše poraze - rekao je Dačić na početku sednice republičkog parlamenta na kome poslanici treba da razmatraju vladin izveštaj o Briselskom sporazumu.

Dačić je rekao da su zadati okviru u kome su se pregovori kretali bili najteži politički pregovori o Kosovu i Methiji.

- To su bili prvi pregovori koji su vođeni posle jednostrano proglašene nezavisnosti, prvi pregovori posle činjenice da je jedan značajan broj zemalja priznao tako jednostrano i nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova - rekao je Dačić.

On je dodao da su zadati okviri bili takvi da je posredovanje u dijalogu sa UN prebačeno na EU, što je tražila Srbija.

Izlaganje Dačića praćeno je negodovanjem i zvižduzima poslanika Demokratske stranke Srbije koji se protive Briselskom sporazumu, a predsenik Parlameta Nebojša Stefanović je izrekao dve opomene.

- Ovo je pitanje biti ili ne biti, ali ne samo za sever Kosova, već za čitavu Srbiju, biramo da li ćemo Srbiju sutra imati u narodnim kuhinjama i ugušesnu u suzama, ili jaku i prosperitetnu - odgovorio je Dačić na negodovanje DSS-a.

Premijer je posalničkoj grupi DSS poručio da su u ogomnoj manjini i da ta činjenica ne znači i da su u pravu, već da treba da poštuju mišljenje većine da rade i interesu Srbije.

- To što neko neće da laže o Kosovu ne znači da ga manje voli od vas. Ratovali smo, zemlja se mučila pod sankcijama, gubili smo bitke i teritorije, sami sebe pljačkali tokom tranzicije i samo ako budemo imali hrabrosti i sami sebe ne budemo lagali, imali viziju, naša generacija će uspeti da od Srbije napravi prosperitetnu Srbiju - rekao je Dačić.

To je bio razlog, naglasio je premijer, zašto se pregovaralo sa Prištinom, i podvukao da je to rađeno zato da bi se stavila tačku na prošlost, bedu i poraze.

- Neko je morao da iz ničega dobije nešto, to jeste premalo, svesni smo toga, ali znamo da je to trentuno sve - rekao je on.

Dačić je naglasio da Srbija već godinama nema Kosovo, nama vojsku, policiju, a intistucije ima samo na malom delu Kosova  i naglasio da će ih država svakako sačuvati.

On je rekao da niko iz Evropske unije od Srbije nije ni tražio priznanje nezavisnoti Kosova I Metohije, a da je tražio, Srbija to ne bi prihvatila.

- Ovo je privremeno rešenje u zadatoj situaciji i najviše što se moglo - poručio je Dačić poslanicima, obrazlažući vladin izveštaj o pregovorima, u okviru kog je i sporazum postignut u Briselu, i istakao da Srbija mora da nastavi borbu za konačno rešenje statusa KiM.

Ponavljajući da je sporazum najviše sto je Srbija mogla postići u ovom trenutku, iako njime mnogi nisu zadovoljni i svi bi bili srećni da je moglo mnogo više, Dačić je rekao da je u diplomatiji mudrost dobiti ono što se može.

- Ako se ponošamo drugačije, možemo da izgubimo i ono što smo realno dobili. Šta je bila alternativa? Da napustimo pregovore i da blokiramo proceš, da izolujemo zemlju, da se na međunarodnim forumima govori bez našeg pristuva, a krajnji rezultat bi bio egzodus Srba - smatra predsednik Vlade.

Dačić je naglasio da, dok Srbija sedi za stolom, ima šanse da popravi položaj, a kad ustane iza stola, gubi sve.

U skupštinskoj raspravi šef poslaničke grupe SPO-DHSS podržala je predlog sporazuma Beograda i Prištine i zatražila njegovu punu primenu, izjavio je  šef te poslaničke grupe Aleksandar Jugović.

- Izboren je sporazum o unutrašnjoj podeli suvereniteta između većinske albanske i manjinske srpske nacionalne zajednice. Izboren je najveći maksimum i ovaj sporazum je u najvećem interesu Srbije i naroda na Kosovu i Metohiji. Zato će ga poslanički klub SPO-DHSS podržati i tražimo njegovu punu primenu - rekao je Jugović.

Sporazum je podržala i poslanička grupa SVM, a šef te grupe Balint Pastor izjavio je da Vlada Srbije nije potpisala kapitulaciju i nije prodala Kosovo u Briselu, a da je poslanici te stranke podržavaju u stremljemljenjima ka sto široj autonomiji Srba na Kosovu. Takođe, podršku sporazumu daće i poslanička grupa "Zajedno za Srbiju", na čijem je čelu Dušan Petrović.

Iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije poručili su da podržavaju izveštaj Vlade o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine, ali očekuju da on samo bude prvi korak ka rešavanju pitanja statusa Kosova.

S druge strane, samostalni poslanik Borislav Pelević izjavio je da će danas glasati protiv izveštaja Vlade Srbije o dosadašnjem toku dijaloga sa Prištinom jer Briselski sporazum znači predaju severa Kosova "u ruke šiptarskih terorista na čelu sa Hašimom Tačijem".

- Ovim sporazumom se Vlada Srbije odriče svog naroda na KiM, povlači svoje institucije sa severa KiM i osuđuje naš narod da živi na takozvanom nezavisnom Kosovu - izjavio je Pelević novinarima u Skupštini Srbije.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić istakao je da očekuje da će vladin izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine danas dobiti ubedljivu podršku u Parlamentu, a da o referendumu o Briselskom sporazumu treba razmišljati "ukoliko volja skupštine bude na granici".

Podršku sporazumu najavio je i poslanik Koalicije Albanaca preševske doline Riza Halimi rekavši da smatra da je briselski sporazum jedini način ne samo da se normalizuju odnosi između Srbije i Kosova i situacija na severu Kosova, već i osnov za opšti napredak građana.

Poslanici Socijaldemokratske partije Srbije takođe su istakli da će podržati briselski sporazum.

U nastavku skupštinske rasprave šef poslaničke grupe DSS-a Slobodan Samardžić rekao je da smatra da je briselski sporazum "akt izdaje nacionalnih interesa"  i dodao da se o njemu mora izjasniti narod na referendumu. Od skupštinskog rukovodstva, Samardžić je zatražio da se parlament o današnjoj tački dnevnog reda izjasni prozivkom poslanika.

- Ovaj sporazum se neće i ne može primeniti ma koliko ga ovde poslanika podržalo. Tražimo da se glasanje izvrši po prozivci, da se poslanici ne kriju iza poslaničkih grupacija, već da se sa svojom svešću i savešću izjasne -  rekao je Samardžić

Šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić najavio je da će SPS podržati vladin izveštaj i briselski sporazum, navodeći da ne vidi razlog za referendum.

- Ovde se pominje i pitanje referenduma - to je pitanje o kojem se može razgovarati, ali kada imate sporazum koji ni na koji način ne zadire u Ustav i ne krši ga, kao i kada imate u vidu činjenicu da će sporazum podržati više od dve trećine poslanika i da nemate vremena i da takva incijativa može da izazove kontraefekte i političku nestabilnost, ne vidim razlog da prvi, početni sporazum ide na referendum - rekao je Ružić.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović takođe je najavio je  da će ta stranka podržati briselski sporazum, zbog budućnosti zemlje.

- Sporazum nije idealan ni dobar, manjkav je, ali će ga DS podržati, jer smatra da bi u ovoj situaciji nedostatak podrške vodio daljem propadanju Srbije i građana, ugrozio bi bezbednost na Kosovu, izolovao Srbiju i prekinuo evrointegracije, a sve to bi bilo katastrofalno - rekao je on.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je da će ta stranka podržati briselski sporazum, kako bi Srbija prestala da bude zemlja iz koje ljudi žele da odu.

- Taj sporazum nije izdaja, to je jedino razumno. Možda baš te garancije treba da budu putokaz kojim treba da idemo - kazao je Jovanović u skupštinskoj raspravi i istakao da Srbija briselskim sporazumom nije poražena.

(M. B. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    26. april 2013 | 13:32

    Izdaja Sns i SPS..NIkadac vise oni.

  • Sentinel

    26. april 2013 | 12:58

    Ispunili sve nemacke zahteve eno nikolici puza po koljenima za srebrenicu i naziva Srbe bosancima sve nemacki zahtevi i oni oce nekoga da lazima ubede da su drzavnici a ne to sto jesu SLUGE I KUKAVICE =IZDAJICE!!!

  • marko

    26. april 2013 | 13:30

    Kakva izdaja i jos nas lazu bezocno.Nikada vise Sns i SPS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA