VUČIĆ U HRVATSKOJ: Hrvati se ponose "Olujom", a mi zbog nje tugujemo! (FOTO)

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske nakon sastanka u Zagrebu istakli saglasnost dve strane da Srbija treba u junu da dobije datum za otpočinjanje pregovora

  • 6

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je jednodnevnu posetu Zagrebu sastankom sa potpredsednicom i ministarkom spoljnih i evropskih poslova Vesnom Pusić i tom prilkiom postignuta je saglasnost da Srbija treba u junu da dobije datum za otpočinjanje pregovora o priključenju Evropskoj uniji.

Pusićeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa Vučićem istakla da Hrvatska podržava put Srbije prema EU integracijama.

- Hrvatska stoji na stanovištu da je apsolutno neophodno da Srbija u junu dobije datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji - rekla je Pusićeva.

Vicepremijer Vučić je rekao da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i da i srpsko rukovodstvo očekuje da datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU bude dobijen u junu.

Govoreći o saradnji dve zemlje, hrvatska ministarka je zahvalila Vučiću na poseti koja će, kako je rekla, pomoći da se poboljšaju odnosi dve zemlje koji se inače razvijaju u vrlo konstruktivnom pravcu.

Ministarka je istakla važnost ekonomske saradnje dve zemlje posebno u pogledu hrvatskog priključenja EU 1. jula i navela da su izvršene određene pripreme kako bi se ekonomska saradnja mogla i dalje razvijati.

Vučić je kazao da su Hrvatska i Srbija ključne zemlje regiona i da je njihov odnos ključan za regionalni razvoj.

Na pitanja novinara o eventualnim povlačejima tužbi za genocid Hrvatske protiv Srbije, Pusić je rekla da je to veoma važno pitanje za Hrvatsku, kao i da je bitno rešavanje pitanje nestalih i navela da je na tom planu napravljen "određen pomak", te da to otvara mogućnost razgovora i o tom važnom pitanju.

Odgovarajući na pitanje o tužbi, Vučić je takođe rekao rekao da to pitanje nije lako, ali da je Srbija otvorena za razgovor i da je uveren da će se doći do zajedničkog rešenja.

Vucić i Pusićeva su razgovarali u četiri oka, a potom će u sedištu Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija biti održan i sastanak dveju delegacija.

Vučić će se, kako je najavljeno, potom odvojeno sastati sa predsednikom i premijerom Hrvatske, Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić sastao se danas i sa ministrom odbrane Republike Hrvatske Antom Kotromanovićem, a teme razgovora bile su vojno-vojna, vojno-obrazovna, vojno-ekonomska i vojno-medicinska saradnja dve zemlje.

Ministri su razgovarali i o mogućnostima zajedničkog učešća na trećem tržištu, kao i zajedničkom učešću u mirovnim misijama.

- Saradnja nam je na niskom nivou i ovo je dobra prilika da je podignemo na nivo koji mi imamo sa drugim zemljama bivše Jugoslavije, zato što za to postoji puno potencijala - naglasio je Kotromanović.

Vučić je po dolasku u Zagreb sinoć izjavio da je državni vrh Srbije potpuno jedinstven oko budućih odnosa s Hrvatskom i istakao da očekuje dobru saradnju predsednika Srbije i Hrvatske, Tomislava Nikolića i Josipovića.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić sastao se, kako je i najavljeno i sa potpredsednikom hrvatske vlade Nevenom Mimicom.

Teme razgovora bile su ekonomska saradnja, zajednički međunarodni projekti za privlačenje stranih investitora, kao i evropski put dveju zemalja.

- Sve što je u prošlosti bilo ne sme biti prepreka za razvoj budućih odnosa dve zemlje. Ne smemo da dopustimo da razlike u ocenama prošlosti negativno utiču na našu buduću saradnju - naglasio je Mimica.

- Vi se ponosite "Olujom", a mi Srbi zbog "Oluje" tugujemo. Potpuno je jasno da mi imamo različite poglede na prošlost i sasvim je jasno da oko toga ne možemo da postignemo dogovor, međutim racionalan i pragmatičan pristup u stvaranju budućih odnosa između Srbije i Hrvatske, značajan je za budućnost obe zemlje i oba naroda. Naši politički i ekonomski odnosi u budućnosti mogu biti od većeg poverenja, moraju biti iskreniji nego što je bio slučaj do danas - rekao je prvipotredsednik Vlade Srbije.

On je dodao da očekuje da predsednik Nikolić 30. juna bude u Zagrebu na proslavi ulaska Hrvatske u EU.

Upitan da li bi se posle izvinjenja predsednika Srbije Bosni i Hercegovini izjasnio o mogućem izvinjenju Hrvatskoj, Vučić je rekao da je to stvar za neke velike ljude, a ne za njega, da je prethodni predsednik to već činio, ali da on lično smatra da je mnogo važnije konkretnim delima, ekonomskom saradnjom i većom privrednom aktivnošću pokazati napredak u međusobnim odnosima.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RS

    29. april 2013 | 10:05

    ja nevidim razliku izmedju ds i sns...zalosno

  • Mici

    29. april 2013 | 11:06

    Sramota je da me ovaj lazov i izdajnik predstavlja!

  • ljubica

    29. april 2013 | 11:21

    Lepo i odmereno bez suvisnih afekata im je odgovorio da se bivsi predsednik vec izvinuo. To ne znaci da i svi buduci predsednici to treba da rade . Pametnom dosta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA