DAČIĆ I TAČI: Dogovor je postignut!

- Plan će stupiti na snagu kada ga Vlade Srbije i Kosova potvrde i o tome pisanim putem obaveste visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton, a planira se da primena plana počne narednih dana, u okviru radnih grupa - izjavio je premijer Srbije nakon sastanka u Briselu

  • 5

Sastanak premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, uz posredovanje Ketrin Ešton, završen je u Briselu i, kako tvrdi kosovski premijer, dogovor je postignut.

- Plan se sastoji iz prvog dela, a to je prilagođavanje pravnog okvira. Formiraće se radna grupa predstavnika obe strane koji će

izneti predlog koji zakoni treba da se menjaju. Drugi deo plana se tiče same zajednice srpskih opština - rekao je Dačić po završetku pregovora.

On je dodao da je određen vrlo kratak rok za izmenu pravnog okvira, što odgovara srpskoj strani koja očekuje da se kosovski zakoni što pre promene u skladu sa sporazumom potpisanim u aprilu.

Dačić je rekao da je na sastanku dogovoreno da se formira rukovodeći tim sastavljen od predstavnika četiri opštine na severu Kosova, čiji će zadatak između ostalog biti da pripremi nacrt statuta Zajednice srpskih opština. To telo će imati zadatak da izabere policijskog komandira u skladu sa sporazumom o normalizaciji odnosa, a takođe će koordinirati sve aktivnosti opština do konstituisanja organa zajednice srpskih opština.

Zatim će se, prema planu, utvrditi koji broj ljudi treba da bude integrisan u policijske i pravosudne organe ove zajednice.

- Veoma je bitno da će sastav policije i sudstva odražavati etnički sastav stanovništva opština - rekao je Dačić.

Srpski premijer je dodao da će se dijalog s Prištinom nastaviti razgovorima o imovini raseljenih i izbeglih, o kulturnom nasleđu Srbije na Kosovu i statusu Srpske pravoslavne crkve, a, po mišljenju Beograda, treba otvoriti pitanje učešća Srba u centralnoj vlasti na

Kosovu.

- Plan će stupiti na snagu kada ga Vlade Srbije i Kosova potvrde i o tome pisanim putem obaveste visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton, a planira se da primena plana počne narednih dana, u okviru radnih grupa - rekao je Dačić.

Kako javlja dopisnik RTS-a iz Brisela, premijer Srbije je izjavio da je planom primene osigurano da neće biti praznog hoda, da neće biti ukidane institucije dok ne budu stvorene neke nove. Dačić je najavio da će biti održane konsultacije, kako bi bila doneta odluka Vlade do kraja nedelje.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je odmah nakon završetka razgovora da  je dogovor koji je postignut u skladu sa potpisanim sporazumom, i zahvalio se Eštonovoj na posredovanju.

- Dogovorili smo se u principu o koracima za primenu sporazuma u narednih šest meseci - rekao je Tači na izlasku iz zgrade Evropske službe spoljnih poslova.

Tači je dodao da će detalji sprovođenja sporazuma naknadno biti usaglašeni na sastancima ekspertskih timova, kao i u vladama Srbije i Kosova. On nije želeo da odgovori na pitanje da li se mogu očekivati novi susreti na premijerskom nivou.

Tema današnjeg razgovora bila je sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine, koji je parafiran 19. aprila.

Ketrin Ešton saopštila da su se premijeri Dačić i Tači usaglasali o utvrđenom tekstu sporazuma o kojem će obaviti konsulatacije i da će sa njom biti u kontaktu do kraja nedelje.

Visoka predstavnica EU je najpre imala bilateralni susret sa Tačijem, posle čega je počeo i zajednički susret sa oba premijera oko 18 sati. Dijalog je nastavljen posle četiri sata pauze zbog obaveza Eštonove na samitu EU o Siriji.

Kancelarija visoke predstavnice EU demantovala je navode nekih medija da su razgovori nastavljeni i nakon odlaska Eštonove na sednicu Evropskog saveta i to pod rukovodstvom Fernanda Đentilinija, direktora balkanskog odseka Službe za spoljne poslove EU i bliskog saradnika Ketrin Ešton.

Kako javljaju domaći mediji, za dodeljivanje datuma za početak pristupnih pregovora Srbiji u junu ključni uslov je primena sporazuma, ali je takođe važno da se dogovor o primeni postigne do kraja nedelje.

(Telegraf.rs / Izvor: B92, Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ugljesa

    22. maj 2013 | 19:12

    Kakva smo mi Papazjanija od drzave STRASNO.

  • Petar

    22. maj 2013 | 19:50

    Tako će jedno po jedno da nam uzimaju, sutra Vojvodina pa Sandžak... E moja Srbijo jel' ovo nije izdaja sada...

  • Marina Marković

    22. maj 2013 | 22:04

    Eto sad su i zvanicno priznali Kosovo....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA