OTKRIVAMO: Srbija mora da osudi komunističke zločine da bi ušla u Evropu!

Naša zemlja će morati da uvede i Dan žrtava komunizma posle Drugog svetskog rata, kao što su to uradile Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Rumunija, Mađarska...

  • 51

Srbija će na svom putu ka punopravnom članstvu morati da pređe mnoge prepreke i da sprovede mnoge reforme, na šta je ukazao i evropski komesar za proširenje EU Štefan File prilikom posete našoj zemlji i u razgovoru sa državnim vrhom.

Jedan od uslova kome ćemo morati posebno da poradimo jeste i osuda komunističkih zločina posle Drugog svetskog rata, saznaje Telegraf.rs!

Pored tri poglavlja u pregovorima koja će prema rečima profesora FPN-a Jovana Teokarevića Srbija stalno imati otvorena, pred Vladu Srbije i njen pregovarački tim u jednom trenutku će se pojaviti i pitanje poštovanja odluke Saveta Evrope iz 1997. o tome da svaka zemlja koja je imala komunistički režim vlasti nakon Drugog svetskog rata, a da je pri tome kandidat za punopravno članstvo u EU, mora da osudi zločine komunizma u svojoj zemlji.

Prema odluci Saveta Evrope, pored osude zločina od strane komunističkog režima Srbija će morati da i uvede Dan žrtava komunizma posle Drugog svetskog rata, kao što se obeležava i Dan žrtava fašizma.

Poslanik u Skupštini Srbije i potpredsednik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić kaže za Telegraf da će Vlada morati da predloži Parlamentu deklaraciju kojom se osuđuju zločini nad narodom od strane komunističkog režima, a sve zbog evrointegracija zemlje.

- Skupština mora da osudi komunističke zločine tokom njene vladavine posle Drugog svetskog rata, a to će od Srbije tražiti EU, jer su to sve zemlje koje su članice Evropske unije učinile pa i Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Rumunija, Mađarska... - tvrdi Čotrić.

Prema njegovim rečima, sve dok Srbija ne osudi komunističke zločine, njihove konc-logore, progone političkih neistomišljenika i ne proglasi Dan sećanja na žrtve kojih je, kako tvrdi, više od 100.000 neće moći da uđe u EU.

U Vladi Srbije za Telegraf su potvrdili da EU od svake države koja je kandidat za članstvo traži da ispoštuje odluku Saveta Evrope iz 1997. godine.

- Srbija će u pregovorima ići korak po korak, to je sigurno jedno od mnogih pitanja koje stoji pred nama na ovom putu, a svaki će se sigurno i rešiti, jer za tim postoji dobra volja - kažu u Vladi.

Podsetimo, Srbija će u toku pregovora sa EU pred sobom imati stalno otvorena tri poglavlja tokom pregovora: 23, 24 i 35, koja se odnose na pravosuđe, vladavinu prava i odnose sa Kosovom, i istakao da svaka zemlja članica može da traži proveru u bilo kom trenutku, a osuda zločina komunističkog režima samo je jedan od mnogih na putu ka članstvu.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    15. septembar 2013 | 10:39

    ШТА ЗНАЧИ МОРА? РАДО БРЕ" БАНДУ ЦРВЕНУ НА ВИДЕЛО И ДА СЕ ЗНА ШТА СУ РАДИЛИ КРВОЛОЦИ СРПСКОМ НАРОДУ СА ЋОПАВИМ БАНДИТОМ ТИТОМ

  • стрептомицин

    15. septembar 2013 | 10:29

    Успех најновијег 4-ог рајха је изједначавање нацизма и комунизма. Полако али сигурно швабе праве ревизију историје. Мада је у нашем случају то потребно, а још потребније је отарасити се црвених бандита који су на власти још увек или су је предали свом лошовском накоту. Србија треба да изађе из СФРЈ и да се ослободи "другова"...

  • Kalablak

    15. septembar 2013 | 10:07

    Slazem se komunisti su isto zlo ko fasisti! Monarhija je prava stvar. Mada ne bih se evropi izvinuo treba ona nama da se izvine oni su napadali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA