DAČIĆ PREDSTAVIO NOVU VLADU: Cilj je ekonomski jaka Srbija u EU! (FOTO)

- Cilj Vlade Srbije biće da se ostvari finansijska konsolidacija, da se ekonomski zemlja ojača i da se razvije privreda - naveo je u svom ekspozeu premijer Srbije

  • 34

Rekonstrukcija Vlade Srbije ušla je u završnu fazu, a premijer Srbije Ivica Dačić u svom ekspozeu, koji je izneo pred Skupštinom Srbije, rekao je da će osnovni cilj novog kabineta biti da Srbija ekonomski ojača i ponovio da je "dilema razvoj ili štednja lažno pitanje, jer je Srbiji potrebno i jedno i drugo".

- Napredak nije puko popravljanje grešaka iz prošlosti, već neprekidno kretanje ka budućnosti. Zato smo sami odlučili da bez pritisaka opozicije uđemo u najširu i najtemeljniju rekonstrukciju jedne vlade u parlamentarnoj istoriji Srbije. Naš cilj je modernija, pravednija, efikasnija, uređenija, poštovana, sigurna i bogata Srbija - rekao je premijer.

"Znam da Srbiji danas treba sve i da joj treba odmah. Nema više vremena da čekamo, naša zemlja više ne sme da dozvoli da bude zemlja izneverenih očekivanja, propuštenih prilika, koja i dalje vodi bitke izgubljenih ratova. Srbija mora da igra na pobedu", rekao je Dačić povodom izbora novih članova vlade.

Početak pregovora o članstvu u EU

On je naveo da je, osim dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u EU, važan i način na koji je vlada to ostvarila, istakavši da je "ova vlada uspela upravo u tom načinu za razliku od svih vlada koje su to možda želele ili nisu", ali da je u svakom slučaju uradila mnogo više nego bilo koja druga.

"Još važnije, ova vlada nijednog trenutka nikoga, ni u Srbiji niti u svetu, nije lagala. Imali smo cilj, ništa nismo krili. Učinili smo sve što smo rekli da ćemo učiniti. Na kraju, osim datuma, dobili smo još nešto, priznati smo za pouzdane partnere", rekao je premijer.

Sada, dodao je, za svakog građanina i za vladu na redu je teži i važniji deo, jer Evropa je pred vratima, ali još nije u Srbiji.

- Onoliko koliko budemo u stanju da budemo Evropa, toliko će i Evropa biti ovde. U svakom selu, u svakoj glavi i to kao sistem vrednosti, kao skup pravila, zakona, izgrađenosti institucija. To je sledeći porioritet ove vlade. To je cilj koji moramo da ostvarimo - naveo je premijer.

"Nova vizija Srbije" bazirana na četiri pretpostavke

- Nova vizija Srbije u ovom trenutku mora da se bazira na četiri ključne pretpostavke: Prvo - univerzalni minimum socijalne zaštite. Drugo - konsolidovanje javnih finansija baziranih na novoj poreskoj politici. Treće - korporatizacija privrede. Četvrto - smislena regulativa, promena zakona o planiranju i izgradnji, stečaju i privatizaciji - naveo je Dačić.

Obrazlažući ove pretpostavke, Dačić je rekao da one podrazumevaju da univerzalni minimun socijalne zaštite nikoga neće ostaviti na cedilu, da konsolidacija javnih finansija znači i novu poresku politiku, odnosno odgovornu državu i građane, da korporatizacija privrede uspostavlja odnos prema državnom kao prema svom i da sve to treba da prati smislena zakonska regulativa.

Novo poglavlje za narod na Kosovu

Podetivši da je Srbija prošla kroz istorijsku krizu u kojoj su dovedeni u pitanje naši nacionalni i državni interesi, suočena s raspadom bivše zajedničke države, ratovima, nasilnom secesijom dela tetitorije, dvotrukim standardima međunarodne zajednice, s ekonomskim osiromašenjem i gubljenje svake perspektive, Dačić je rekao da je Srbija uspela da napravi "verovatno i najkrupnije korake napred".

- Počeli smo da pregovaramo s Prištinom, otvarajući sasvim novo poglavlje za pripadnike našeg naroda na Kosovu i Metohjji. Poglavlje koje će im omogućiti da budu međunarodno priznati i prihvaćeni kao politički subjekt, i čiji glas se poštuje i uvažava, ali koji će ih istovremeno zaštiti i omogućiti im normalan život, bez straha od bilo čije dominacije i nasilnog odvajanja od Srbije - kazao je Dačić.

Ekonomski oporavak - nacionalni prioritet

Kao najveći problem Dačić je označio tešku ekonomsku situaciju, a ekonomski oporavak kao nacionalni prioritet.

- Mora se zaustaviti ekonomsko urušavanje zemlje - kazao je Dačić i naveo neke parametre koji nas sada oslikavaju u toj oblasti, kao i planove za naredni period.

Istakavši i neke pozitivne pomake, poput povećanja uzvoza, infklacije koja je stavljena pod kotrolu, aranžmana JAT-a sa "Etihadom", on je ukazao da su srpske javne finansije i privredni sistem u veoma teškom, alarmantnom stanju, zbog čega je, dodao je, neophodno da u ovoj obasti dođe do promene u načinu na koji se vodi ekonomska politika, što je podrazumevalo i promene u strukturi vlade prilikom rekonstrukcije.

- Cilj je hrabrim i odmerenim potezima izvesti srpsku ekonomiju i držane finasije na put dugoročne održivosti. Mora da dođe do stabilizacije javnih finansija i ekonomskog sistema, kreiranja održivog i povoljnog poslovnog okruženja i stimulisanja i održivog ekonomskog rasta kroz aktivnu razvoju politiku - rekao je Dačić.

Strategija razvoja Srbije, dodao je, mora da bude zasnovana na onome što Srbija ima i što predstavlja našu komparativnu prednost, a to su poljoprivreda i prehrambena industrija, energetika i infrastruktura, kao i automobilska industrija i informacione tehnologije.

"To su grane od kojih treba očekivati da počne novi investicioni ciklus", rekao je Dačić i naglasio da je dilema "razvoj ili štednja" lažno pitanje, jer je nama neophodno i jedno i drugo.

"Jedino je rešenje u smanjivanju neracionalne potrošnje, smanjivanju birokratije i eliminisanju nepotrebnih troškova države, a s druge strane, u povećanju investicione potrošnje kako bi se podstakao razvoj i povećalo zapošljavanje, uz socijalnu odgovornost u pogledu zaštite najugroženijih slojeva stanovništva", kazao je Dačić.

Nakon ekspozea premijera Srbije i saopštavanja imena budućih ministara, poslanici Skupštine počeće sa raspravom o rekonstrukciji vlade, a novi članovi kabineta u Nemanjinoj 11 trebalo bi svoju zakletvu na Ustavu Srbije da polože sutra.

Za rekontruisanu Vladu Srbije pored članova koalicije SPS-PUPS-JS, stranaka okupljenih na listi Srpske napredne stranke i SDPS - Rasima Ljajića, glasaće, kako je najavljeno, i poslanici Srpskog pokreta obnove, te se očekuje da kabinet Ivice Dačića ima i veću podršku od 128 poslanika u parlamentu.

Podsetimo, rekonstruisana vlada imaće 22 ministra, od toga će čak biti 11 novih imena, a čast dama u Nemanjinoj braniće samo dve ministarke.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladena petovic Minkek

    30. avgust 2013 | 19:08

    Dajte im priliku da se pokazu na svojim pozicijama.

  • стеван

    30. avgust 2013 | 17:32

    Тражили смо и ето нам их ( какве смо их бирали такви су). све бољи од бољега!

  • zoki

    30. avgust 2013 | 19:04

    Jedva cekamo da pocnu da rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA