Sutra nastavak pregovora Beograd-Priština

Kosovski pregovarački tim na čelu sa Editom Tahiri još uvek nije stigao u Brisel. Ova runda pregovora presudna za odluku o tome da li će Srbija dobiti status kandidata, kaže bivši ambasador Srbije u Nemačkoj

  • 1

Kako je ranije saopšteno iz Evropske komisije, delegacija Prištine predvođena Editom Tahiri nije juče stigla u Brisel, kako je bilo planirano, već je krenula tek danas u 12:45. Delegacija Srbije stigla je na vreme, gde je danas u 10 sati trebalo da počne nova runda dijaloga Beograda i Prištine. Zvaničnici u Briselu saopštili su samo da je otkazan let aviona kojim je prištinska delegacija iz Beča trebalo da stigne u Brisel.

"Ne znamo šta je pravi razlog, ali ih čekamo. Verovatno imaju dodatne konsultacije. Mi smo spremni za dogovor", rekao je Stefanović agenciji Beta posle informacije da prištinska delegacija nije stigla na pregovore u zakazano vreme.

Tema današnjih pregovora trebalo je da bude regionalno predstavljanje Kosova i sprovođenje postignutih dogovora. Zvaničnik u Savetu ministara EU, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je ranije danas agenciji Beta da je, prema objašnjenju tima Prištine, u pitanju kašnjenje, ali da za sada nema potvrde da li će i kada će prištinska delegacija doći u Brisel.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević kaže da je ova runda dijaloga presudna za odluku o tome da li će Srbija dobiti status kandidata martu. On ističe da su okolnosti za povoljan ishod pregovora bolje nego ranije, kao i da će se rešenja uglavnom pronalaziti u dvosmislenim diplomatskim formulacijama.

Priština je dugo odbijala zahtev Beograda da se u fusnoti pored naziva Kosovo pominje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U nedavnoj izjavi, međutim, kosovski premijer Hašim Tači je prihvatio Rezoluciju 1244, ali pod uslovom da se uz nju pomene i deklaracija o nezavisnosti koju je pre četiri godine usvojio kosovski parlament. Sa druge strane, šef beogradskog tima Borislav Stefanović je odbacio uključivanje kosovske deklaracije u sadržaj fusnote.

Rešavanje pitanja učešća Kosova na regionalnim skupovima, kao i implementacija ranije zaključenog sporazuma o prelazima su među ključnim uslovima koje je Evropski savet u decembru postavio pred Srbiju kako bi joj bio dodeljen status kandidata za pridruživanje EU.

Ministri spoljnih poslova članica EU sledećeg utorka, 27. februara, proceniće da li je Srbija ispunila uslove za status kandidata, a šefovi država i vlada će tu ocenu konačno potvrditi na samitu koji je zakazan za 1. mart.

(Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragiša-Dag

    21. februar 2012 | 11:08

    beograd i Priština uz garanciju i posrjedstvo EU i Nato trjebaju vodit dijalog.Mora se sagledati pravo stanje na tjerenu.Srbija ne može više vratit Kosovo ne pogotovo na način milošević-evog rjecepta.Mora biti svjesna u situaciji u kojoj se nalazi.Sa druge strane Vlada Kosova takodjer mora bit realna da Srbi u Sjever Kosova žele da ostanu u Srbiju ili da naprave isturjeno odeljenje Srbije.Ne žele Prištinu za glavni grad.Podjela Kosova će usledit najvjerovatnije u bliskoj budućnosti.naravno uz monitoring EU,Nato i Ruske F-e.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA