Počela nova runda dijaloga, Tahiri izbegla novinare

U Briselu uvereni da će krajnji ishod razgovora Beograda i Prištine biti povoljan za Srbiju i region

  • 0

Šef tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da su na dnevnom redu pitanje regionalnog predstavljanja Prištine i problemi u implementaciji sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na severu Kosova.

Stefanović je, pred početak dijaloga, rekao da ne očekuje lake razgovore i da nije isključeno da se oni nastave i sutra. Šefica prištinske delegacije Edita Tahiri ušla na sporedan ulaz i izbegla kontakt sa novinarima.

- Mi smo potpuno spremni za dogovor i kompromis, koji će biti u interesu obe strane. Kao i do sada, kretaćemo se u okviru Rezolucije 1244, Ustava Srbije i nacionalnih interesa - rekao je Stefanović.

Kad je reč o tehničkom protokolu o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, on je uveren da neće biti nikakvih problema ukoliko taj protokol bude pratio duh sporazuma koji su dve strane postigle prošle godine.

- Naš stav je da ti prelazi budu funkcionalni, ali da nemaju elemente državne granice - istakao je šef tima Beograda.

Dijalog timova Beograda i Prištine trebalo je da bude održan juče, ali je odložen za sredu zbog nedolaska prištinske delegacije.

Diplomatski izvori navode da je do odlaganja došlo iz tehničkih razloga, jer je let kojim je šefica prištinskog tima Edita Tahiri trebalo iz Beča da doputuje u Brisel otkazan.

Uprkos odlaganju, u Briselu čvrsto veruju da će krajnji ishod biti povoljan za Srbiju i ceo region, a zvaničnici i analitičari podsećaju da je reč o rundi koja je odlučujuća po pitanju odluke o statusu kandidata za EU za Srbiju.

Postizanje sporazuma o regionalnom predstavljanju i sprovođenje sporazuma o prelazima ključni su uslovi koje je Evropski savet zadao 9. decembra prošle godine da bi Srbija dobila status kandidata.

Treći uslov - saradnja sa Euleksom u smislu omogućavanja pune slobode kretanja - takođe nije ispunjen, ali u Komisiji smatraju da "ima prostora" da se do 28. februara, kada će Ministarski savet EU saopštiti svoje mišljenje, učine koraci u tom pravcu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA