EKSKLUZIVNO - PRINC ALEKSANDAR O JOVANKI: Naši odnosi su bili pristojni!

- Iako je bila udovica pokojnog maršala Tita, imali smo vrlo korektan odnos sa Jovankom. Moji sinovi, supruga i ja radovali smo se svakom susretu s njom - kaže prestolonaslednik Srbije

  • 8

Jovanka Budisavljević Broz, supruga doživotnog predsednika SFRJ i komunističkog lidera Josipa Broza Tita za vreme svog života, a nakon smrti njenog supruga, koji je provela u izolaciji i bednim uslovima za život, održavala je kontakte i sa prestolonaslednikom Srbije Aleksandrom II Karađorđevićem!

Za to "viđanje" bio je obavešten veoma mali broj ljudi.

U knjizi Žarka Jokanovića "Jovanka Broz - moj život, moja istina", jedine knjige s potpisom pokojne Titove supruge, izneto je mnogo stvari koje nismo znali o životu prve i poslednje dame SFRJ. Između ostalog, govori se i o njenom susretu s prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem, kao i o tome da je Jovanka u Starom Dvoru držala i sliku vožda Karađorđa!

Jovanka u knjizi kaže: "Jednog dana u goste nam je došao Kardelj i pitao me je da li je istina da sam u stari Dvor stavila portret Karađorđa. Odgovorila sam mu, sva ponosna: Istina je, a koga bi ste vi stavili?"

- On je mislio da bih ja možda Tita stavila ili ne znam koga drugog, a ne srpskog vožda, jer sam ja tu sliku uzela iz muzeja i lepo okačila da svi vide - tvrdi Jovanka Broz u ovoj knjizi.

Javnost u Srbiji malo zna da je prestolonaslednik Srbije Aleksandar II Karađorđević posetio Jovanku Broz, zajedno sa svojom porodicom.

Supruga Josipa Broza Tita o toj poseti kaže:

- Princ Aleksandar je dolazio kod mene, a pre toga pitao je da li bih ja njega primila i ja sam rekla da bih. Zašto da ne? Došao je s princezom i s jednim svojim sinom. I baš smo dugo razgovarali. Jer ja sam dosta dobro poznavala kako su oni prošli u toj emigraciji i šta im se sve izdešavalo i nalazim da on tu nije ništa kriv. On se nije ni rodio kada se sve to događalo, to što je uzrokovalo takvu jednu situaciju.

- U vreme održavanja ministarske konferencije nesvrstanih zemalja prestolonaslednik Aleksandar je priredio večeru, a posle nje su se najavili princeza Katarina i on kod mene u posetu. Primila sam ih. Doneli su mi ogroman buket ruža, ma to je bio naramak ruža i to ruže sorte "maršal Tito". Tad je meni princ rekao da je on pozvao i mene na tu večeru, jer su to ministri želeli, međutim, ja taj poziv nisam nikada dobila. Nisam ni znala da tako nešto postoji. Zato je on posle te večere i došao kod mene da proveri da li sam ja taj poziv primila. Kad je čuo da mi ministarstvo nije poslalo poziv, jer je preko njih to sve išlo, samo je rekao: "Znači i mene su slagali" - opisuje jedan od susreta Jovanka u knjizi Žarka Jokanovića.

Prestolonaslednik Srbije Aleksandar II Karađorđević za Telegraf kaže da su on i njegova porodica bili prijatelji s Jovankom Broz, da su se uvek radovali susretu s njom i da mu ostaje žal što joj zbog njenih zdravstvenih problema nije mogao ispuniti želju.

- Uprkos tome što je bila udovica pokojnog maršala Tita, imali smo vrlo korektan odnos sa gospođom Jovankom. Moji sinovi, supruga i ja radovali smo se svakom susretu s njom, ona bi nas uvek jako lepo ugostila. Razgovori koje smo vodili s njom bili su vrlo interesantni i sadržajni. Žao nam je što zbog zdravstvenih problema nije mogla da dođe na reviju Pjer Kardena u Belom Dvoru, s obzirom na to da su bili prijatelji - kaže prestolonaslednik Aleksandar II.

Ovo je samo jedan u nizu sastanaka Brozovih i Karađorđevića, a jedan od njih je i istorijsko rukovanje i razgovor Joške Broza s Aleksandrom II koji je poznat po svojim izjavama da se zalaže za pomirenje i prevazilaženje svih razlika u Srbiji.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Battery low

    24. oktobar 2013 | 20:25

    Divna žena i lepa priča

  • Zadovoljan

    25. oktobar 2013 | 09:10

    Tako govori pravi Srpski Kralj! Poštovanje među ljudima uprkos ideološkim i verskim podelama. Samo to je put ka boljem životu svih nas.

  • Паки

    25. oktobar 2013 | 12:23

    Хришћански је опраштати, па тако и наш Краљ опрашта онима који су се управо о њега превише огрешили. Живео Краљ Александар Други!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA