KOSOVSKI IZBORI: Srpska ubedljivo pobedila tamo gde je Srbima najteže!

- Što se tiče rezultata u četiri opštine na severu, prvo će se čekati verifikacija svih glasačkih listića u Centru za brojanje glasova, a tek potom će CiK doneti konačnu odluku o tome da li su izbori na severu uspeli - rekla je predsednica Centralne izbore komisij

  • 2

01:15 - Predsednik Demokratske partije Kosova i predsednik vlade ove srpske pokrajine Hašim Tači izjavio je da je njegova stranka ostala prva na Kosovu i Metohiji. On je dodao da su po peti put za redom dobili većinu opština.

00:41 - Demokratski savez Kosova (DSK) je večeras proglasio pobedu ove partije na nivou Kosova.

Pobedu bez drugog kruga čelnik ove partije je proglasio u Podujevu, Gnjilanu i Peći. U drugi krug kao prva partija, DSK je moguće da će ići u Prištini, Kamenici, Lipljanu, Obliću, Vitiji i Suvoj reci. U Prištini, DSK ide u drugi krug sa kandidatom za gradonačelnika ispred pokreta "Samooopredeljenje", Shpendom Ahmetijem.

Kao druga partija, DSK je predvideo da će ići u Prizrenu, Uroševcu, Dečanu, Juniku, Vučitrnu, Novom brdu, a moguće i u Mitrovici i Mališevu.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja pobedila je u opštinama Vučitrn i Đakovica, izjavio je večeras portparol te stranke Ernest Ljuma.

Drugi krug se očekuje 1. decembra, javlja Radio Slobodna Evropa.

00:25 - Kandidat pokreta "Samoopredeljenje" za gradonačelnika Prištine, Špend Ahmeti, objavio je ulazak u drugi krug izbora, osvojivši 30 odsto glasova.

On kaže da je za samo deset odsto glasova iza sadašnjeg gradonačelnika i lidera DSK Isa Mustafe i izrazio uverenje da će u drugom krugu postiće još bolji rezultat.

Kandidat "Samoopredeljenja", koje se zauzima za prekid razgovora sa Beogradom i odlazak međunarodnih misija sa Kosova, rekao je večeras u Prištini da je u gradskim sredinama dobio više glasova od Mustafe, ali da je Mustafa dobio više glasova u seoskim naseljima i u naselju Vranjevac u gradu.

23:55  - "Demokratija na delu", koalicija nevladinih organizacija koja prati glasanje na lokalnim kosovskim izborima objavila je večeras da opozicioni Demokratski savez Kosova vodi u Prištini, Peći i Gnjilanu.

23:36 - Bojan Savić, šef izbornog štaba Građanske inicijativa "Srpska" u Štrpcu rekao je večeras da će se ići u drugi krug izbora za gradonačelnika te opštine, ali da je lista "Srpska" osvojila većinu glasova na izborima za odbornike Skupštine opštine.

U drugom krugu kandidati za gradonačenika biće predstavnici SLS-a Bratislav Nikolić i Gradjanske inicijative "Srpska" Ivan Redžić.

23:06 - Kandidat Građanske inicijative "Srpska" Branimir Stojanović pobedio je na izborima za gradonačelnika Gračanice, izjavio je večeras nosilac liste Građanska inicijativa "Srpska" Vladeta Kostić.

Stojanović je pobedio u prvom krugu, osvojio je više od 50 posto glasova, rekao je Kostić novinarima u izbornom štabu "Srpske" u Gračanici.

22:18 - Građanska inicijativa "Srpska" proglasila je večeras pobedu u svim opštinama južno od Ibra.

Nosilac liste Građanska inicijativa "Srpska" Vladeta Kostić izjavio je na konferenciji za novinare u Gračanici da je ta lista pobedila u svim opštinama gde je imala svoje kandidate.

- Tamo gde smo imali kandidate za gradonačelnike, naši kandidati su u vođstvu. Ostalo je da sačekamo kraj prebrojavanja glasova da vidimo koji naši kandidati su pobedili u prvom krugu - rekao je Kostić.

Prema njegovim rečima, razlika između kandidata "Srpske" i drugih u svim opštinama je velika.

22:13 - Iljir Deda, direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj, kazao je večeras da izbori u sve četiri opštine na severu Kosova moraju da se ponište jer se OEBS povukao ranije, a ekstremisti polupali biračka mesta i uništili birački materijal.

- Zakonska osnova za održavanje bezbednih izbora nije ispunjena i Centralna izborna komsija mora poništiti izbore i doneti odluku o ponavljanju izbora na severu - rekao je Deda za Al Džaziru Balkans. On smatra da su na severu zakazali Beograd i Brisel, ali i Euleks, NATO i srpska policija "koja je prisutna na severu Kosova".

22:03 - Izborni materijal iz tri severne opštine na Kosovu nalazi se pod nadzorom OEBS, potvrdila je večeras ova organizacija.

Kao sledeći korak, OEBS je tražio od CIK-a autorizaciju da zatvori biračka mesta u 18.30 sati u preostale tri severne opštine i zadrži izborne materijale pod svojim nadzorom.

22:00 - Vršilac dužnosti šefa pres-službe Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je Tanjugu da je vozilo Euleksa kamenovano u večernjim satima u Zvečanu, na severu Kosova.

Ona je kazala da u incidentu nije bilo povređenih i da je na vozilu pričinjena manja materijalna šteta.

21:35 - Šef izbornog štaba Građanske inicijativa "Srpska" u Štrpcu Bojan Savić, rekao je večeras Tanjugu da će se ići u drugi krug izbora za gradonačelnika te opštine, a da je lista "Srpska" osvojila većinu glasova na izborima za odbornike Skupštine opštine.

Prema njegovim rečima, u drugom krugu kandidati za gradonačenika biće predstavnici SLS-a Bratislav Nikolić i Građanske inicijative "Srpska" Ivan Redžić.

Centralna izborna komisija Kosova ranije večeras je saopštila da će tek nakon verifikacije glasačkih listića iz četiri opštine na severu Kosova i Metohije doneti odluku da li su izbori na severu bili uspešni ili ne.

Sveukupno, na kosovske izbore izašlo je 45,79 ili 814.780 upisanih glasača, što je za 100 hiljada više nego na lokalnim izborima 2009 godine.

Predsednica Centralne izbore komisije Valjdete Daka saopštila je večeras podatke o izlaznosti u četiri opštine na severu Kosova, ali samo do 15 sati i objasnila da zbog incidenta koji se dogodio u Kosovskoj Mitrovici večeras neće saopštiti preliminarne rezultate glasanja u tim opštinama.

- Što se tiče rezultata u četiri opštine na severu, prvo će se čekati verifikacija svih glasačkih listića u Centru za brojanje glasova, a tek potom će CiK doneti konačnu odluku o tome da li su izbori na severu uspeli ili neku drugu odluku, o kojoj će javnost biti blagovremeno obaveštena", rekla je Daka na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da će novinari večeras, verovatno oko 23 sata, biti obavešteni o rezultatima za 34 opštine, ali ne i o rezultatima u četiri opštine na severu.

Daka je navela da je do 15 sati na severu Kosova i Metohije - u Leposaviću izašlo 12,52 odsto, Kosovskoj Mitrovici 7,9 odsto, Zubinom Potoku 13,8 odsto, a u Zvečanu 7,39 odsto građana s pravom glasa.

Kada je reč o drugim opštinama sa srpskom većinom, Daka je navela da je u opštini Novo Brdo izašlo 58,78 odsto, u opštini Gračanica 54,81 odsto, Ranilug 57,79 odsto, Parteš 64,24 odsto, Klokot 63,42 odsto.

(Telegra.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NL

    3. novembar 2013 | 23:49

    Hvala Dragom Bogu, ako je to istina, da su Srbi pobedili tamo gde im je najteze.....

  • ЂУЈИЋ МОМЧИЛО

    4. novembar 2013 | 12:17

    нису Срби..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA