ODUŠEVIĆE VAS: Ministar pravde za kafanskim stolom priča o svom životu i snovima (VIDEO)

Funkcioner SNS-a Nikola Selaković, u potpuno novom svetlu, u kafani s kariranim stoljnacima i uz pratnju muzike, govori otvoreno o svom detinjstvu i željama

  • 8

Ministar pravde u Vladi Srbije Nikola Selaković gostovao je u emisiji "Balkanskom ulicom" na RTS-u, u kojoj su ga građani Srbije mogli videti u skroz drugačijem svetlu − za kafanskim stolom, ležerno obučenog i raspevanog, jer kako ističe, najvažnije mu je da ga ljudi pamte kao dobrog čoveka, jer su funkcije prolazne.

- S obzirom na to da sam poreklom s planine, uvek mi je lakše da idem uzbrdo. Često sebi ponavljam: "Ti si samo čovek". To mi je najvažnije, danas mi se obraćaju s "ministre", ali to je sve prolazno, jer se na kraju svako pamti po tome ko je kakav čovek - počeo je priču ministar pravde.

Prema njegovim rečima, jedan od najtežih događaja u životu bio mu je kada su se porodično preselili u Beograd i napustili Novu Varoš.

- I dalje se sećam toga dana kad sam krenuo iz Nove Varoši za Beograd, a to nisam hteo. Pamtim još uvek saksiju za cveće u kojoj je bio jedan lep kroton, koju je moj otac kupio mojoj majci kada se porodila, a to je bila poslednja stvar koju smo spakovali u kola. To je bio najtužniji dan u životu, a ujedno i preduslov da mi se stvore svi ostali lepi dani koji su potom usledili - rekao je Selaković.

On je dodao da mu je kao detetu koje je tada imalo samo 6 i po godina život u Beogradu predstavljao pravu robiju, jer, kako kaže, "nije više mogao svakog vikenda da ode na selo".

Ministar pravde i funkcioner Srpske napredne stranke tokom cele emisije bio je skroz opušten, spreman za razgovor, a u jednom momentu je i priznao da važi za najrazmaženijeg u porodici.

- Moj brat bi verovatno rekao da sam ja kao najmlađe dete i najmlađe unuče najrazmaženiji - u šaljivom tonu rekao je Selaković.

On je takođe istakao da mu kafana i kafanska atmosfera nisu nimalo strani i da voli, koliko mu to obaveze dozvoljavaju, da ih posećuje, a kako kaže, "često to i u svečanom odelu i čini".

- Kafana i karirani stolnjak mi nisu strani i to je prava institucija Srbije. U njoj su nastajale prve političke partije i bila je mesto sastanaka važnih ljudi. Onog trenutka kad ovakve kafane s takvim stolnjacima budu zamrle, tad ni Srbija neće više postojati - rekao je ministar, i dodao da mu ukusi vina i rakija nisu strani, kao i svako drugo dobro piće, ali "u umerenim količinama".

Kad je reč o njegovom školovanju, Selaković kaže da nije uvek imao sve petice i da je često na fakultetu prolazio ispite na sreću.

- Nisu bile nikad sve petice, čak ni u prvom razredu osnovne škole, a bilo je i na fakultetu ocena ispod 8. Trudio sam se da budem najbolji u onom što najviše volim, a u stvarima koje nisam voleo trudio sam se da ne budem najgori, ali da budem dobar - priznao je Selaković, i dodao da je kao asistent na Pravnom fakultetu u Beogradu često umeo da kaže studentima da je "ponekad dobro i pasti koji ispit".

Jedna od prvih ljubavi ministra pravde je i ona vezana za umetnost i slikanje, a prva želja mu je bila da postane patrijarh.

- Dosta sam se bavio slikanjem, pohađao sam likovnu školu u Višnjićevoj ulici, gde sam boravio svakog petka, subote i nedelje. Što se želja tiče, jednom sam sa sestrom kao baš mali putovao kod tetke vozom u Kraljevo. Pitala me je šta bi želeo da budem kada porastem, a ja sam joj rekao patrijarh. Ni sam ne znam što sam to odgovorio, da li zbog toga što je ona bila religiozna, pa da joj se dodvorim ili mi je to zaista bila želja - rekao je on.

Na pitanje šta mu od kada je preuzeo funkciju najviše nedostaje, Selaković odgovara da mu fali "još jedno 24 časa dnevno i 5 minuta samoće, na Zlatiboru, proplanku, obodu neke šume gde oseća energiju predaka".

Za kraj emisije, po ministrovoj želji, orkestar mu je zasvirao pesmu "Kosovski božuri".

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бајкер

    11. novembar 2013 | 21:33

    Заболе ме за његов живот и снове,он није гладан а ја ринтам да прехраним породицу.

  • Giany

    11. novembar 2013 | 21:38

    Znao sam da je sa planine !

  • fau2

    11. novembar 2013 | 21:16

    pajser

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA