Ovako bi izgledalale nove granice na Balkanu, prema slovenačkom "non pejperu"

Cilj dokumenta iza kojeg navodno stoji Janez Janša je stvaranje tri velike države - "Velike Srbije", "Velike Albanije" i kako se navodi, "rešavanje hrvatskog nacionalnog pitanja", a Bosna i Hercegovina bi bila svedena na polovinu svoje sadašnje teritorije

  • 46
Balkan mapa Foto: SHutterstock

Tajni dokument za konačno rešenje granica na Balkanu, takozvani slovenački "non-pejper", čiji su detalji juče objavljeni, zamišljen je kao promena teritorija po već postojećim granicama, koje su ili zvanične ili postoje u zvaničnim dokumentima (poput Briselskog sporazuma koji predviđa formiranje ZSO na Kosovu).

Cilj dokumenta iza kojeg navodno stoji Janez Janša je stvaranje tri velike države - "Velike Srbije", "Velike Albanije" i kako se navodi, "rešavanje hrvatskog nacionalnog pitanja", a Bosna i Hercegovina bi bila svedena na polovinu svoje sadašnje teritorije, prenosi Blic.

"Velika Srbija"

Republika Srbija bila bi sastavljena od svoje sadašnje teritorije, bez Kosova, ali sa celom Republikom Srpskom u svojim dejtonskim granicama.

To znači da bi se, prema "non pejperu" granice Srbije pružale sve do Banjaluke, a da bi najzapadnija tačka bila obala reke Une. Teritorija Zajednice srpskih opština na Kosovu, po ovom planu, formalno ne bi pripadala Srbiji, ali bi imala veliku autonomiju i veoma tesne veze sa Srbijom.

"Velika Albanija"

Albanija i Kosovo, sa svojim sadašnjim teritorijama, ujedinile bi se i činile bi jednu državu - Albaniju, koja bi se prostirala sve do južnog dela Kosovske Mitrovice. Delovi Kosova u kojima žive Srbi - ZSO - imala bi autonomiju poput Južnog Tirola.

Mapa Balkana Tajni dokument za konačno rešenje granica na Balkanu, takozvani slovenački "non-pejper", čiji su detalji juče objavljeni, zamišljen je kao promena teritorija po već postojećim granicama-Foto: News1.mk/necenzurirano.si

To znači da bi formalno pripadali Albaniji, ali bi u političkom, kulturnom i svakom drugom smislu daleko više bili okrenuti Srbiji. "Non-pejper", onako kako zvanično stoji u njemu, ne predviđa širenje Albanije na teritoriju Severne Makedonije gde žive Albanci i opštinu Preševo u Srbiji, koja je takođe većinski nastanjena albanskim življem.

"Rešenje hrvatskog nacionalnog problema"

Kantoni sa većinsko hrvatskim stanovništvom u BiH, pretežno u Zapadnoj Hercegovini, činili bi posebnu celinu, a za njihovu dalju sudbinu predložene su dve opcije. Prva predviđa potpuno pripajanje ovih kantona Hrvatskoj, a drugo formalni ostanak u BiH uz potpunu autonomiju i okretanje Hrvatskoj (status Južnog Tirola, koji je predviđen i za srpske opštine na Kosovu).

Bosna i Hercegovina

Kako je navedeno u "non-pejperu", Bosnu i Hercegovinu bi "činili kantoni sa pretežno bošnjačkim stanovništvom koji bu preuzeli potpunu odgovornost za svoju državu". To znači da bi se teritorija BiH praktično prepolovila u odnosu na sadašnje granice. Navodi se da bi potom stanovništvo ove države na referendumu odlučilo o budućnosti u EU ili van EU, uz okretanje Turskoj. U dokumentu se kaže da je "bošnjačko stanovništvo i dalje dominantno za EU, ali zbog haosa koji vlada u BiH, sve je veći uticaj Turske i radikalnog islama.

Dokument podigao buru u regionu

Podsetimo, slovenački "non pejper" digao je buru u regionu koja se danima ne smiruje.

Dokument Foto: necenzurirano.si

Slovenački portal "Necenzurisano "objavio je sadržaj ovog dokumenta u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom, iz Evropske unije demantuju da su primili bilo kakav "non pejper", a na ove priče reagovao je danas i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dokument Foto: necenzurirano.si

Ja nisam video nikakvu inicijativu i nisam spreman da osuđujem ili hvalim nešto što nisam video. Pojma nemamo šta stoji u tome, ni da li postoji - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iako mediji u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekulišu o tome da li je premijer Janez Janša zaista poslao u Brisel ovaj dokument, u kome se pominje novo crtanje granica na području bivše Jugoslavije, iz EU su uzdržani u davanju bilo kakvih izjava.

Iz kabineta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela kažu da "ne mogu da potvrde" da je on dobio tzv. ”non pejper” u kome premijer Slovenije Janez Janša govori o "završetku raspada Jugoslavije" kao o jednom od prioriteta nastupajućeg slovenačkog prededavanja EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gale

    16. april 2021 | 14:33

    Sve je to lepo. Nego dragi Slovenci, sta cete kada Italijani i Austrijanci dodju po svoje?

  • Pjer

    16. april 2021 | 11:39

    Kad bi se realno delilo, 70% ovih teritorija bi bila Srbija. Hrvati i Slovenci bi i dalje bili austrijski konjušari da im nije bilo Srba tokom i posle I Sv.rata, a i takođe svi znamo kako je nastala Albanija - veštačka zapadnjačka tvorevina da bi se sprečilo širenje Srbije 1912. tokom prvog balkanskog rata. Tako da Slovenci, ajde da mi predložimo naš non pejper, pa da se vi lepo vratite Austrijancima? Da vidimo hoće li vam se to svideti.

  • Johan

    16. april 2021 | 11:39

    Valjda se Srbija nešto pita,može referendum za Karlovac,Karlobag, Virovitica ili za Dušanovo carstvo trećeg nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA