JUŽNI TOK: Potpisani ugovori, početak gradnje gasovoda kroz Srbiju! (FOTO)

Zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu u Šajkašu, označen je svečani početak gradnje "Južnog toka" u Srbiji. - Dugo ste čekali, počnite - dao je znak za početak radova srpski predsednik Tomislav Nikolić

  • 7

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je priključenje na gasovod "Južni tok" simbol napretka i povezivanja Srbije i Rusije, kao i garant snabdevanja bez neizvesnosti.

- Srbija je država rešenja, a ne problema, mira, a ne sukoba, dogovora i tolerancije. Srbija je država budućnosti – rekao je Nikolić na ceremoniji povodom početka gradnje "Južnog toka" u Srbiji.

On je naveo da će stotine inženjera i na hiljade radnika radnika biti angažovano na izgradnji gasovoda i posebno istakao da će na tom projektu raditi firme iz Srbije, da će posredno biti zaposleno oko 100.000 radnika i da Srbija postaje eneregetsko regionalno čvorište.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je priključenje na "Južni tok" prvi kapitalni projekat posle više decenija.

- Srbija će biti značajno regionalno čvorište za snabdevanje gasom i pouzdan energetski partner u region – rekao je Dačić.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je "Južni tok" krvotok za privredni, industrijski i individualni razvoj i pospeši otvaranje radnih mesta, jer je, istakla je, to ono čemu Srbija teži.

Predstavnici vlada Srbije i Rusije potpisali su danas tri ugovora za gasovod "Južni tok" – Protokol o kreditu, Ugovor o tranzitu i Ugovor o povezivanju delatnosti od opšteg interesa.

Zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu u Šajkašu, označen je svečani početak radova, dok će radovi na terenu krenuti u februaru sledeće godine. Znak za početak zavarivanja, diretnim video linkom, dao je iz Palate Srbija predsednik Srbije.

- Dugo ste čekali, počnite - poručio je Nikolić.

Predsednik upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler poručio je da smo "svedoci istorijski važnog događaja".

- Južni tok  će zauvek ukloniti tranzitne rizike i obezbediti garantovane isporuke gasa u Srbiji i Evropi i obezbediti 63 milijarde kubika gasa protoka godišnje. To potpuno menja energetsku situaciju čitave Evrope - poručio je on, i dodao da Srbija postaje centar tranzita gasa.

Podsetimo, ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin uputio je češtitke učesnicima i gostima zvanične ceremonije u Beogradu, istakavši da će gradnja gasovoda "Južni tok" u Srbiji biti veliki doprinos poboljšanju međunarodne energetske sigurnosti.

Nikolić se zahvalio predsedniku Rusije rečima: " Srećan nam novi početak predsedniče Putin, na mnogaja ljeta - Srećno Srbijo".

Direktor "Srbijagasa" rekao je danas da će ta kompanija dobiti od ruskog "Gasproma" kredit od oko 175 miliona evra za finansiranje gradnje deonice Južnog toka kroz Srbiju.

Bajatović je rekao da će kamata za taj kredit biti 4,25 odsto godišnje, uz grejs period do početka funkcionisanja gasovoda.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joks

    24. novembar 2013 | 20:45

    e moj predsednice, rec jednu ne mozes reci a da ne procitas sa papira...

  • Урош

    24. novembar 2013 | 17:27

    Још један ексер, у сандук ове државе.

  • nikola

    24. novembar 2013 | 17:37

    Opet nova ruska prevara!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA