BRUKA: Vijore se albanske zastave na jugu Srbije! (FOTO)

Više hiljada Albanaca u Preševu slavilo Dan zastave - nacionalni praznik Albanije, a na zgradi Skupštine opštine od jutros je zastava Republike Albanije, pored zastave Srbije, koja je tu stalno

  • 57

U Preševu je održana svečana sednica Skupštine opštine za Dan zastave - nacionalni praznik Albanije, a lokalni lideri i građani su održali protestni skup.

Na zgradi Skupštine opštine Preševo od jutros je zastava Republike Albanije, pored zastave Srbije, koja je tu stalno.

Zamenik predsednika opštine Skender Destani kaže da će zastava Albanije na zgradi SO Preševo biti do ponoći. Pored zastave je istaknut i crveni pano na kome je crnim slovima ispisano "Vratite nam spomenik".

Svečana sednica lokalnog parlamenta je počela oko 10.30, a predsednik Opštine Preševa Ragmi Mustafe je za 13 satu najavio protestni skup ispred zgrade Opštine i večernji kulturno-umetnički program.

Sednica je počela minutom ćutanja i odavanjem pošte nastradalim pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe i intoniranjem albanske himne.

- Jedan od povoda za protest je nedozvoljena upotreba nacionalne zastave i simbola Albanije u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, kao i ostali nerešeni problemi sa kojima se suočavaju Albanci na jugu Srbije - istakao je Mustafa.

Skender Destani kaže da u Preševu, Bujanovcu i Medveđi ima između 50.0000 i 60.000 hiljada ljudi, pripadnika albanske nacionalne manjine.

On je dodao da će Albanci sa juga Srbije ostvariti pravo isticanja nacionalnih simbola Albanije, pored simbola države Srbije, što će, prema njegovom mišljenju, biti pravo rešenje za Srbe i Albance i da "drugog puta nema".

Destani tvrdi da je izjava ministra pravde Nikole Selakovića u Skupštini Srbije da jedino Srbija ima nacionalne savete nacionalnih manjina u Evropi "čista laž" i navodi da nacionalne savete ima i Hrvatska i da su oni u boljem položaju nego u Srbiji. On je kao primer novinarima naveo da nacionalne manjine u Hrvatskoj mogu da uvezu udžbenike na jezicima zemlje matice i da ističu nacionalne simbole zemlje odakle potiču.

Dan državnosti, nacionalni praznik Albanije - 28. novembar obeležava se na jugu Srbije kao Dan zastave, uz isticanje državnog simbola susedne države.

Albanci u Preševu i Bujanovcu već 12 godina obeležavaju Dan zastave Republike Albanije isticanjem albanskih zastava na javnim ustanovama u kojima su na vlasti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svensson

    28. novembar 2013 | 15:54

    Ljudi pisem vam iz Göteborga, u Svedskoj, zemlji koja je poznata po postovanju svih mogucih prava na svetu, se ne vijori nijedna zastava sem Svedske i ne postoji skola na bilo kom jeziku osim svedskom. Nastava "maternjeg jezika" postoji na svim ali samo posle skole i ko hoce. Ovo sto mi dozvoljavamo be postoji ni u Disniland-u. Mvh

  • Nešo

    28. novembar 2013 | 15:39

    A za koga je to bruka ? Odavno smo mi sami sebi sve dozvolili i napravili , sageli smo se i sad nema ko ga ne stavlja !

  • Nikola Radojčić

    28. novembar 2013 | 16:25

    sram vas bilo! ja ovde u sloveniji branim srpski obraz i mlatim se sa šiptarima a vi dole gde ste u većini ćutite. majku vam izdajnicku sami ste sebi najveci neprijatelji. pojest ce vas i za 50 godina necete postojati vise. mene fala bogu ne mogu da uniste. ja ću i svoju decu ovde u tudjem svetu nauciti i cirilicu i nase obicaje i njih cu nauciti da nauce oni svoju decu. sram vas bilo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA