POLITIČKA ODLUKA: Karađorđevićima imovinu i državljanstvo oduzeo Tito! (FOTO)

Dinastiji Karađorđević 1947. oduzeto je državljanstvo i zaplenjena celokupna imovina odlukom Predsedništva FNRJ, koju je potpisao Ivan Ribar, lični Titov prijatelj

  • 43

Porodici Karađorđević Predsedništvo prezidijuma Narodne skupštine FNRJ oduzelo je 8. marta 1947. godine državljanstvo i konfiskovalo celokupnu imovinu, a sam ukaz potpisao je lično Ivan Ribar, ratni i lični prijatelj Josipa Broza Tita!

U Arhivu Srbije pod brojem 392. nalazi se rešenje - odluka Predsedništva prezidijuma Narodne skupštine FNRJ kojom se kompletnoj porodici Karađorđević oduzima državljanstvo i pleni celokupna imovina.

Karađorđevići kojima je oduzeto državljanstvo Jugoslavije ovim ukazom su: kralj Petar II Karađorđević, Kraljica Marija, prestolonaslednik Aleksandar II, prinčevi Tomislav, Andrej, Pavle, Aleksandar i Nikola, kao i princeza Olga.

Da se radi o čisto političkoj odluci govori i činjenica da je ovo rešenje potpisao lično tadašnji predsednik Predsedništva FNRJ i lični prijatelj Broza, Ivan Ribar, a njeno sprovođenje je povereno tadašnjoj Vladi FNRJ čiji je predsednik bio lider KPJ Tito.

Zanimljivo je da ovakva odluka nije obrazložena nijednom jedinom rečenicom, samo je na kraju spiska Karađorđevića kojima se oduzima državljanstvo i imovina napisano - "svi u inostranstvu".

Drugarstvo Ivana Ribara i Josipa Broza potiče još od 1941, a zajedno su učestvovali u raznim bitkama, poput one na Sutjesci 1943. godine, gde je Tito bio ranjen.

Ribar i Tito su bili toliko dobri prijatelji da je Broz lično saopštio Ribaru da su mu poginula dva sina, Ivo Lola i Jurica.

Dinastija Karađorđević je legitiman titular Srbije, čiji starešina Aleksandar II Karađorđević ima pravo na krunu Srbije, jer njegov otac Petar II od Jugoslavije nikada nije abdicirao, kroz istoriju zadužila je našu državu, a u njenom porodičnom stablu i krvi pored slavnog Karađorđa - osnivača porodice - ima i gena slavnih Nemanjića, Romanovih iz Rusije, kao i kraljevske porodice iz Rumunije, ali i onih iz Grčke.

Titule koje su Karađorđevići tokom istorije nosili su: knez Srbije, kralj Srbije, kralj Srba, Hrvata i Slovenaca i kralj Jugoslavije.

Dinastija Karađorđević je podnela zahtev za restituciju celokupne imovine u Srbiji. Povraćaj zahteva deset naslednika kralja Petra i prinčeva Tomislava i Andreja.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    3. februar 2014 | 16:01

    Prebegli sa zlatom i dukatima kad je bila frka pa sad prosvecuju sve u propaloj Srbiji. Iskreno nisam za to, ako treba bolje i novi kralj i dinastija nego ovo, jako bezobrazno sto pokusavaju. P.S. Sve ono sto su oni imali, darovao im je narod, narodu sada neka i pripadne. ;)

  • Mladen

    3. februar 2014 | 15:51

    Obraozenje je dato "svi u inostranstvu" hvali samo pobegli glavom bez obzira ostavili narod po drugi put!

  • Kale

    3. februar 2014 | 16:07

    Oni slabo pricaju Srpski treba im dati pola Srbije i svaki gradjanin da im placa porez. Kako ih nije sramota samo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA