Kacin: Demokratija u Srbiji nije u opasnosti!

- Smatram da demokratija u Srbiji nije u opasnosti - tvrdi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

  • 1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da smatra da je demokratija u Srbiji čvrsto ukorenjena a da brzina ulaska u Evropsku uniju zavisi pre svega od tempa unutrašnjih reformi.

- Smatram da demokratija u Srbiji nije u opasnosti - rekao je Kacin u razgovoru za Dojče vele na srpskom jeziku, odgovarajući na pitanje da li ga brine što je opozicija slaba i razjedinjena.

On je dodao da je za Srbiju važno da opozicija bude aktivna i agilna, napominjući da kvalitet demokratskog procesa ne zavisi samo od vladajuće partije, nego i od delovanja opozicije.

- Voleo bih kada bi građani Srbije mogli da slušaju više o programskim načelima i predlozima za praktičnu politiku, nego da budu puki posmatrači prepucavanja vladajućih i opozicionih partija, što je ponekad slučaj - istakao je izvestilac.

Kacin je rekao da smatra da su prevremeni izbori unutrašnja stvar Srbije, a da je za EU jedino važno da oni ne uspore tempo unutrašnjih reformi, čiji je cilj da od Srbije napravi otvorenu i stabilnu demokratiju sa brzim demokratskim razvojem.

Kacin je izjavio da je ubeđen da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti bez obzira na predstojeće izbore u Srbiji i na Kosovu odlazak visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sa tog položaja do kraja godine.

- Trenutno samo manje političke partije u Srbiji i na Kosovu ne podržavaju dijalog i nastavak normalizacije odnosa - ukazao je Kacin i dodao da obe strane polako shvataju da treba da budu partneri u procesu evropskih integracija, a ne da se sukobljavaju.

Upitan da prokomentariše hapšenje kandidata za gradonačelnika severne Mitrovice Olivera Ivanovića, Kacin je odgovorio da podizanje tenzija neće koristiti nikom, pa ni samom Ivanoviću i da taj slučaj nema veze sa predstojećim formiranjem Zajednice srpskih opština.

- Treba pustiti da istraga ide svojim tokom - istakao je on i istovremeno oštro osudio ubistvo Dimitrija Janićijevića, drugog kandidata za gradonačelnika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neko sabac

    5. februar 2014 | 13:19

    ma vi ste i unistili svaki vid opozicije u srbiji tako da nemojte da VI NAS ucite sta je demokratija!!! Demokratija ne postoji!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA