VEROVALI ILI NE: Novinarka Telegrafa učlanila se u 12 partija za 4 sata i 11 minuta!

Ako hoćete da pristupite najvećim srpskim partijama ne treba vam lična karta, samo malo dobre volje i kondicije. Ako niste znali, PUPS prima i studente, SPO kuva najbolju kafu, a jedino kod Koštunice morate da prođete Komisiju da bi se učlanili

  • 21

Izbori su raspisani, a vi ne želite da ostanete po strani. Hteli bi da se politički aktivirate, da se učlanite u najveće srpske partije? Nema problema, lepo se obucite, odvojite četiri sata slobodnog vremena, izaberite neki sunčan dan i stvar je završena!

Da se učlanim u 12 najvećih bilo mi je potrebno tačno četiri sata i jedanaest minuta. Ličnu kartu sam ponela za svaki slučaj, mada skoro da mi nije ni trebala. Jer, ovaj najvažniji dokument kojim se proverava nečiji identitet, verovali ili ne - traže u samo dve partije - Srpskoj radikalnoj stranci i Jedinstvenoj Srbiji. Novac za članarinu mi, takođe, nije trebao.

I ono najvažnije - razlog ili motiv zbog kog želite da se pridružite partijskom jatu, uopšte ne zanima ljude ni u jednoj srpskoj partiji! Dovoljno je samo da želite da potpišete pristupnicu(?!)

Obići sve centrale partija prilično je lako, jer je njih 10 od 12 locirano u strogom centru Beograda. S novobeogradske strane Brankovog mosta su samo nekadašnji saborci, a danas ljuti rivali - SNS i SRS.

11:00 SRPSKA NAPREDNA STRANKA: GDE SE TO, DOĐAVOLA, NALAZI?

Za partiju koja tvrdi da ima ogromnu snagu, mnogo pristalica i da uživa veliko poverenje građana, SNS je mogao da nađe bolje mesto za centralu stranke. Ili da ovo koje ima obeleži tako da mogu da ga vidim bez dvogleda. Ipak, na trećem spratu Tržnog centra "Stari merkator" sačekala me je prijatna atmosfera.

Gospodin koji radi na šalteru dao mi je da potpišem pristupnicu partiji. Članskih karata - nema. Kako kaže jedna aktivistkinja: "I mi smo ih čekali mesecima". Na pristupnici piše da naprednjake, osim ličnih podataka, zanima i šta sam po profesiji i obrazovanju, kao i koju slavu slavim. Potpisom na pristupnici postala sam član i dobila broj telefona lokalnog odbora, za slučaj da želim da se aktiviram.

11:27 SRPSKA RADIKALNA STRANKA: LIČNU KARTU IMAŠ, ČLANARINU NEMAŠ

Ako ste se nekada pitali odakle onolike zastave na mitinzima ove partije, evo odgovora: čitav arsenal je poređan celom dužinom hodnika u zgradi Magistrata u Zemunu, pa ih verovatno odatle iznose u prigodnim situacijama.

U jednoj od kancelarija su me, kao potencijalnog člana, čekale dve ljubazne aktivistkinje. Ovo je prvo mesto na kojem sam morala da pokažem ličnu kartu. Dok je jedna od njih popunjavala moju pristupnicu, druga mi je štampala potvrdu. Na člansku kartu ću morati da sačekam, a dok mi ne stigne, dobila sam priznanicu na kojoj piše da sam platila članarinu za tekuću godinu. Iako je nisam platila. Kažu da će me za nekoliko dana zvati da mi objasne kako da se aktiviram.

12:11 DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE: LEGALIZAM NA DELU - KOMISIJA ODLUČUJE DA LI SAM ČLAN

Na prvom spratu zgrade u Pariskoj ulici ugostila me ljubazna Sanja. Pristupnica koju sam ovde dobila obimnija je nego na drugim mestima. Nakon što sam se dobro pomučila da je popunim, postala sam samo - "kandidat za člana".

To znači da bi moja pristupnica ovih dana trebalo da ide pred komisiju, koja će odlučiti da li mogu da postanem član ove partije. DSS zanima moja krsna slava, nacionalnost, stručna sprema, profesija, članstvo u drugim partijama, da li sam nekada obavljala neku javnu funkciju, ali i da li govorim jezike i koristim računar. Ozbiljno, nema šta. Nije člako postati DSS-ovac ovih dana.

12:25 SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE: SAMO PRISTUPNICA, NIŠTA ČLANSKA

Na prvom spratu definitivno najglamuroznije partijske centrale razgovaram sa sekretaricom. Okolo monumentalni stubovi starog zdanja, pored Etnografskog muzeja.

- Ne možete dobiti člansku kartu, već samo pristupnicu koju ćete potpisati -  reče sekretarica i ode na kafe pauzu. Toliko o tome.

E da, u SPS-u je moja nacionalnost na visokom četvrtom mestu po važnosti.

12:34 SRPSKI POKRET OBNOVE: LJUBAZNI, KAO DA SAM IM NA SLAVU DOŠLA

Ovde nove članove ne sačekuju sekretarice nego šefovi omladinaca. Svi su jako ljubazni i svoju člansku kartu, plastificiranu, dobila sam na licu mesta. Dok sam čekala da se napravi, nudili su me sokom, kafom ili čajem. Usput objašnjavaju koje bi bile moje aktivnosti, ali naglašavaju da obaveze na poslu, odnosno fakultetu ipak treba da budu na prvom mestu. Brižno, nema šta.

12:51 PARTIJA UJEDINJENIH PENZIONERA: NE PRIMAMO SAMO PENZOSE

"Kao što vidite, mi ovde nemamo samo penzionere", kaže ljubazna gospođa u kancelariji. Primaju i mlade i kažu da ih imaju mnogo, ali moram da odem u odbor na opštini u kojoj živim. Dali su mi adresu, broj telefona i ime predsednika odbora.

"Hvala, ali baš danas nemam vremena, neki drugi put. Možda kad odem u penziju, tad ću imati vremena na pretek", mislim u sebi i produžavam dalje.

KRAJ PRVOG DELA... Sutra čitajte kako smo se učlanili u Novu Srbiju, Demokratsku stranku, LDP, Ujedinjene regione Srbije...

Milica Stojanović / Foto: Vlada Lukić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Momir

    14. mart 2012 | 13:23

    Možeš da se učlaniš u stranku bez lične karte, a ne možeš ni zdravstvenu knjižicu da izvadiš bez 100 papira!!! Važno je političar možeš da budeš bez ikakvog dokumenta! Bravo za akciju, otvorili ste nam oči!

  • александра

    16. mart 2012 | 16:14

    Браво, интересна идеја :))) Поздрав од Македонија!

  • Marko

    14. mart 2012 | 23:34

    To da ne možeš da dobiješ zdravstvenu knjižicu bez odgovarajuće dokumentacije podržavam - ipak građani plaćaju to zdravstveno osiguranje. A ako se učlaniš u neku partiju nisi postao ništa dk se ne "aktiviraš" kako oni kažu, a onda već važi "ti učini nama a mi ćemo tebi"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA