Vučić: Uradili smo sve što smo mogli, želimo brže u Evropu

Premijer Srbije je na skupu "Prijatelji Srbije" u Briselu zatražio od šefova diplomatija zemalja Evropske unije da prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom otvore što pre, da se ne čeka kraj godine

  • 2

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, rekao je na današnjem skupu u Briselu, da je Srbija uradila sve što je mogla, i da očekuje da se što pre nastave pregovori sa EU, odnosno da se otvore prva poglavlja. 

- Nadam se i očekujem da će se to dogoditi u septembru, ali još nisam izgubio sve nade i za ranije dobijanje prvih otvorenih poglavlja. To mogu biti 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, 32 koje se tiče finansijske kontrole i 35, specifično samo za Srbiju -  rekao je Vučić posle sastanka "Prijatelji Srbije" u Briselu, kome je prisustvovalo 20 ministara spoljnih poslova članica EU i osam njihovih zamenika i državnih sekretara.

Domaćin skupa, ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, čestitao je Srbiji na pozitivnim i značajnim reformama, ali je dodao da nije dobro što Srbija godinu i po dana posle početka pristupnih pregovora još nije otvorila nijedno poglavlje.

Lavrov poručio Vučiću: Srbija nam je najvažniji strateški partner

- Želimo da podržimo Srbiju na evropskom putu, a danas smo videli da u tome imamo podršku kolega iz EU - rekao je Kurc.

Premijer Vučić je kazao da je ovaj sastanak bio velika prilika da Srbija kroz argumente i činjenice pokaže ono što je postignuto u proteklih godinu i po dana.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

- Predstavili smo rezultate ekonomskih reformi i nismo danas čuli nijednu kritičku reč u vezi s njima - rekao je Vučić, ali je dodao da je rečeno da treba sprovesti još neke delove Briselskog sporazuma.

- Mi ćemo naravno nastaviti da radimo na tome, ali tražili smo da u EU sagledaju širu sliku - kazao je on i dodao da je na skupu više puta ponovljeno da je Srbija stub stabilnosti u regionu.

- Tražili smo da se poglavlja otvore mnogo pre kraja godine. Uradili smo dosta toga, a uradićemo još kako bismo postigli još rezultata - kazao je Vučić dodajući da je veoma pozitivno što se čak 11 ministara iz EU, plus dva domaćina, uključilo u diskusiju na današnjem sastanku.

"BURNI AUSTRIJSKO - SRPSKI ODNOSI": Vučić I Kurc razgledali slike na izložbi u Beču! (FOTO)

Vučić je izrazio očekivanja da će EU nagraditi napore koji su do sada učinjeni na evropskim integracijama.

- Nadamo se da će EU nagraditi ne Vladu Srbije, nego narod koji zaslužuje bolju budućnost - poručio je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GORKI

    18. maj 2015 | 20:02

    BRŽE DA SE NAORUŽAMO. VUČIĆU. NEMOJ DA BUDE KASNO. TROJKA JE VEĆ UVELIKO A FINALNI DEO USKORO. DA SE BRANIMO. IMAMO ZMIJE U SRBIJI. EU NAS NEĆE SPAŠAVATI. GLEDAĆE DA NAS SRAVNE. RASPARČAJU. VUČIĆU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA