AMBASADOR SRBIJE U SAD: Donald Tramp će posetiti Srbiju

Trampova ideja je da će kroz bolji život i viši životni standard građana doći do boljeg pomirenja i tešnje saradnje među zemljama bivše Jugoslavije

  • 18

Pobedom Donalda Trampa otvaraju se nove mogućnosti za Srbiju, ocenio je za "Glas Amerike" Đerđ Matković, ambasador Srbije u Vašingtonu.

Tramp postaje tek treći predsednik koji se odrekao brutalno dobre plate

Matković podseća da se Vlada Srbije nije opredeljivala tokom predizborne kampanje u Americi i da je imala dobru saradnju i sa demokratama i republikancima, a posle ovog ishoda vidi prostor za dalje unapređenje bilateralnih odnosa.

- Pobedom Trampa otvaraju se nove mogućnosti za Srbiju, to je za nas veoma dobro. Mi sa njim imamo tesnu saradnju, ja lično poznajem njegovog savetnika za spoljne poslove, Valida Faresa, koji je izuzetan čovek i dobro poznaje region. Smatram da sa njim možemo da sarađujemo na unapređenju odnosa u raznim oblastima - kaže Matković.

Dodao je da ga je Fares jednom prilikom obavestio da je ideja predsedničkog kandidata Trampa da sa celim regionom jugoistočne Evrope razvija odnose na bazi investicija i biznisa, i njegova ideja je da će kroz bolji život i viši životni standard građana doći do boljeg pomirenja i tešnje saradnje među zemljama bivše Jugoslavije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Mislim da će to biti veoma pozitivno. Ja ću da radim na tome da posle dužeg niza godina predsednik SAD poseti Srbiju, nadam se da će to biti za vreme mandata predsednika Trampa i da će to još više doprineti unapređenju naših odnosa - rekao je Matković i dodao da ćemo sa naše strane da radimo sve što smo i do sada radili, da ćemo razvijati saradnju sa SAD i da ćemo raditi na pomirenju u regionu.

- Prema svim zemljama ćemo da izlazimo sa stavovima da treba da tešnje sarađujemo i da radimo zajedno na privlačenju stranih investicija što mislim da je preduslov za mir i stabilnost u regionu - navodi ambasador.

Komentarišući da je u Srbiji široko rasprostranjeno uverenje da bi potencijalna administracija Hilari Klinton vršila veći pritisak na Beograd u pogledu priznavanja nezavisnosti Kosova nego što će to biti slučaj sa Trampovom, ambasador Matković kaže da ne očekuje veće promene spoljne politike prema Balkanu.

- Ja mislim da je to skoro isto, američka administracija ima mnoge druge spoljnopolitičke prioritete. Oni će da na neki način obrate pažnju na Balkan i sarađivaće sa svim zemljama u regionu, ali ne verujem da će biti neke velike razlike u pogledu pritiska na Srbiju u smislu priznavanja Kosova - kaže on i naglašava da je naša politika poznata "mi ćemo to da nastavimo, želimo da sarađujemo sa svima, sa Prištinom da nastavimo dijalog u Briselu, koji je do sada vođen, ali formalno priznanje Kosova nije na dnevnom redu i neće biti".

- Ono što EU traži od nas, –puna normalizacija odnosa, je dosta široko pitanje i mi ćemo da normalizujemo odnose u meri, u kojoj to doprinosi saradnji i interesima Srbije - zaključio je ambasador Srbije u Vašingtonu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    12. novembar 2016 | 13:09

    Na engleskom je Paja Patak - Donald Duck... (Da i ova vest, nije neka - "patka"?)...

  • Papagaj

    12. novembar 2016 | 14:12

    Kako smo mi glup narod, da ne poveruješ, nadamo se da "velika Amerika", ili Rusija budu na našoj strani, a svaka budala zna da oni "ganjaju" samo svoj interes I potčinjavanje drugih, radi svojih strateşkih I nacionalnih interesa, bez obzira ko smo mi, I neki ovde neprosvećeni se nadaju da će predsednik posetiti Srbiju, a to se u istoriji nije desilo, niti će se desiti, oni pošalju uvek nižerazredne političare da nam daju zadatke I to je sve, I nikakvih tu odnosa na ravnopravnoj osnovi ne može biti, jedino što naši političari predstavljaju sebe svojim gradjanima kao da su "važni", za Ameriku ili Rusiju. Ne znam dali postoji budala koja u to veruje.

  • NY

    12. novembar 2016 | 13:07

    Navedite mi jednog Srbina koji je u nekom Veleposlanstvu Hrvatske?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA