PRETNJA IZ PRIŠTINE NA SRETENJE: Počela realizacija PAKLENOG PLANA o formiranju kosovske vojske

Priština ne odustaje od formiranja vojske i traži način da zaobiđe protivljenje Srpske liste. U kosovskoj skupštini usvojen nacrt rezolucije o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage

  • 8

Priština je nikad bliže formiranju kosovske vojske. U kosovskoj skupštini usvojen je nacrt rezolucije o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, a kako navodi RTK 2 inicijativu su podržali svi poslanički klubovi osim Srpske liste. Time počinje da se realizuje pakleni plan o čemu smo već pisali, a koji podrazumeva da čelnici privremenih institucija zaobiđu neophodno odobrenje Srpske liste i formiraju oružane snage.

PAKLENI PLAN PRIŠTINE: Ovako hoće da formiraju kosovsku vojsku i zaobiđu Srbe

Trampov "Besni pas" ujeo Srbe za srce: Ovo je novi stav Amerike o Kosovu

Poslanici Srpske liste bojkotuju rad skupštine i kosovske vlade.

Rezoluciju, koja sadrži dve tačke, predstavio je Daut Haradinaj, kao predsedavajući skupštinskog odbora za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje BSK.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Haradinaj je rekao da ako ne može da bude promenjen ustav, moraju da budu pronađeni drugi načini za formiranje vojske, predlažući kao najjednostavniji, promenu postojećeg zakona i da se njime omogući transformacija KBS-a u vojsku, prenosi RTS.

Foto: mksf-ks.org Foto: mksf-ks.org

Ustavne promene moguće je sprovesti u kosovskoj skupštini, uz saglasnost dve trećine poslanika, zatim dve trećine srpskih poslanika i dve trećine poslanika manjinskih zajednica.

Kosovski premijer Isa Mustafa, rekao je tokom rasprave da je Kosovo ispunilo sve uslove da dobije oružane snage, ali da međunarodni partneri Kosova zahtevaju da formiranje vojske može da se postigne kroz ustavne promene.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je dodao da od Srpske liste nije dobijena saglasnost za promenu Ustava i transformaciju BSK-a.

Na ovaj način se obistinjuje plan čelnika privremenih institucija da zaobiđu neophodno odobrenje Srpske liste i formiraju oružane snage.

O tome je za Telegraf govorio, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

To izgleda znači da će se tražiti rešenje da se izbegne prepreka u parlamentu u Prištini za formiranje te formacije, a ta prepreka je protivljenje srpskog naroda – napomenuo je Drecun.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U korist Prištine ide i stav nove američke administracije. Podsećamo, nedavno je američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio da Bezbednosne snage Kosova moraju dobiti mandat za odbranu zemlje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    15. februar 2017 | 12:14

    Zasto bi to bila pretnja ? Nasi politicari imaju toliko prijatelja u svetu od Sijetla do Tokija, imaju sjajnu saradnju sa NATO paktom pa nek traze vojnu intervenciju zbog krsenja rezolucije SB UN 1244 ! Ja za razliku od njih nemam toliko prijatelja u svetu koji nas vole i podrzavaju. Neka oni to lepo srede sa svojim prijateljima.

  • Перагеније

    15. februar 2017 | 12:47

    Силна војска! Аман, па неки колумбијски и мексички нарко картели имају много јачу "војску". И ови ће низ воду кад не буде имао ко са њима да се слика.

  • Перагеније

    15. februar 2017 | 12:18

    " rekao je tokom rasprave da je Kosovo ispunilo sve uslove da dobije oružane snage" - БАШ. У прилог им иде извештај о стању на Космету: дрога, екстремизам, трговина људима...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA