≫ 

Ceo život mislite da Srbi imaju zamenu za Noć veštica i da je to današnji datum: U VELIKOJ STE ZABLUDI!

- Poklade imaju svoje značenje. Poklade znače početak posta. Sama reč poklade znači da se pokladi, odnosno odlože mrsni tanjiri, viljuške, jelo i počne postiti - objašnjava profesor Dimitrije Kalezić

  • 13

Noć veštica, koja se slavi u večernjim satima 31. oktobra, uoči Svih svetih, proslaviće se večeras i u našoj zemlji koja ovaj "praznik", koji je potekao od keltske svetkovine Šaman, upoređuje se pokladama.

SVETI NIKOLAJ VELIMIROVIĆ O NOĆI VEŠTICA: Jednu stvar večeras OBAVEZNO morate da uradite!

Šta pravoslavni pop misli o proslavi Noći veštica: To je satanizam, mi slavimo Svetog Luku, a ne veštice!

Na ovaj dan, kada ljudi slave gospodara smrti i veruje da mrtvi te noći napuštaju grobove i obilaze svoje domove,  obično se prave kostimirane zabave, prave lampe od tikve, gledaju horor filmovi, čitaju strašne priče... U slavljenju prednjače Amerikanci u čiju zemlju su ih 1920. godine i doneli evropski migranti, zatim Novozelanđani, Irci, Kanađani, Australijanci...

I Srbija, kada je u pitanju ovaj dan pokušava da održi korak sa svetom, ali sa jednim pogrešnim tumačenjem. Noć veštica je kod nas poznat i kao narodni praznik Poklade. Tradicionalno, u pojedinim krajevima se te večeri, slično kao u popularnoj seriji "Jagodići" spaljuje se lutka od slame koja može imati različita simbolična značenja.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Ali, pogrešno je Noć veštica izjednačavati sa pokladama.

Profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji Dimitrije Kalezić pre svega objašnjava za Telegraf da slavljenje Noći veštica nije u skladu sa pravoslavnim običajima, a zatim ističe i da one nemaju nikakve veze sa pokladama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Noć veštica nije nikakav razlog za slavlje. Svaki dan ima svoju naznaku i to se slavi, kao danas Sveti Luka. Slavljenje noći veštica je bolesno. Šta se radilo ranije kada toga nije bilo? - pita prof. Kalezić i dodaje da upoređivanje noći veštica sa pokladama nema veze sa vezom:

- Poklade imaju svoje značenje. Poklade znače početak posta. Sama reč poklade znači da se pokladi, odnosno odlože mrsni tanjiri, viljuške, jelo i počne postiti.

Noć veštica, tradicionalni verski praznik datira pre hrišćanstva i obeležvava kraj zime a dočekuje proleće. Foto: Tanjug/AP Noć veštica, tradicionalni verski praznik datira pre hrišćanstva i obeležvava kraj zime a dočekuje proleće. Foto: Tanjug/AP

Poslednja nedelja pred post se zove bela nedelja, a poslednji dan ove nedelje su bele ili sirene poklade. Na dan poklada se prašta i veseli, a u domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba. Veselje traje do ponoći, a u ponoć nastupa post.

Ova noć nije ista u svim krajevima Srbije. U Pčinji, na primer, se naprave velike gomile slame nasred sela, i zapale. Na Kosovu se po selima maskiraju i igraju igru koja se zove „mačka“. U Velikoj Plani se predveče pale vatre od šaše...

Daljinac

(Lj. R)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Barbara

    31. oktobar 2016 | 20:49

    Vidim, opšta hajka se vodi protiv takozvane Noći veštica. Odmah su na sva zvona počele osude da je to američki praznik koji i mi pomodno usvajamo. E pa dragi moji, nije to američki praznik! Ako ne znate, a ne znate, i naši preci pagani su obeležavali početak zime, kraj radova u polju i taj dan/noć je staroslovesnki bog Veles puštao duše mrtvih u svet živih. Tad se proslavljalo, jer je nastupao period u godini kad se nije radilo. Samo, mi smo našu "Noć veštica" zaboravili. Amerikanci i ostali narodi nisu. Od nje su napravili feštu.

  • Tajna

    31. oktobar 2016 | 18:50

    To je rimokatolicki obicaj.pravoslavci to nemaju,.kakve gluposti ,prizivanje zla,paganske budalastine.sta jos reci,...zbogom pameti.

  • Cakano

    31. oktobar 2016 | 18:52

    Bože koliko smo mi tužna i ograničena nacija. Noć veštica je praznik koji potiče iz Južne Amerike, SAD je taj praznik komercijalizovala. Praznik kao praznik nije bolestan i taj praznik je posvećen mrtvima kao kod nas Zadušnice. Šta je u duhu pravoslavlja ili ne, to neka svako za sebe proceni i neka živi život kako on želi. Najveća greška našeg naroda je to što je vezao religiju za nacionalni identitet. Ona ne definiše koliki je neko Srbin ili ne, ne definiše ništa u potpunosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA