Jednim klikom do uvida u sudski postupak: Zaključen Sporazum o elektronskoj razmeni podataka

Nakon potpisivanja sporazuma, Kuburović je istakla da ovaj projekat Ministarstva pravde dati mogućnost građanima u kraćem vremenskom periodu ostvare svoja prava bilo da je u pitanju, sud, javni izvršitelj ili javni beležnik

  • 2

Ministarka pravde Nela Kuburović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zaključili su danas Sporazum o elektronskoj razmeni podataka između pravosudnih institucija i policije koji omogućava trenutan uvid u podatke od značaja za vođenje postupaka.

Gde treba da overite dokumenta: Klikom na ovaj link, saznaćete bukvalno sve!

Sistem elekronske razmene podataka doprineće boljoj i efikasnojoj borbi protiv kriminala i korupcije, jer će krivični i prekršajni postupci trajati značajno kraće, budući da će baze podataka dva ministarstva biti međusobno povezane i podaci će se elektronski razmenjivati u trenutku - jednim klikom na računaru, za šta su do sada trebali meseci dopisivanja "u papiru".

Nakon potpisivanja sporazuma, Kuburović je istakla da ovaj projekat Ministarstva pravde dati mogućnost građanima u kraćem vremenskom periodu ostvare svoja prava bilo da je u pitanju, sud, javni izvršitelj ili javni beležnik, a omogućiće i zakazivanje ročišta u kraćim periodima.

- Najbitnije je da ćemo kroz razmenu podataka ubrzati procese rada policijskih uprava, sudova, tužilaštava i nosica javnih ovlašćenja. Moći ćemo da smanjimo ljudske resurse, vreme i da ostvarimo finansijske uštede, jer ćemo umesto postupaka razmene podataka koji su se odvijali danima, čak i mesecima, moći da dobijemo podatke u realnom vremenu i samim tim da imamo efikasniji postupak - naglasila je Kuburović.

Foto: Profimedia

Kada je reč o radu sudova, zahvaljujući ovom Sporazumu sudije i tužioci će imati registar o adresama prebivališta i boravišta okrivljenih ili tuženih, čime će se izbeći mogućnosti brojnih procesnih zloupotreba i što će, kako je navela Kuburović, ubrzati postupke pred sudovima i tužilaštvima.

Ministar unutrašnjih poslova je ukazao da primena ovog Sporazuma u praksi znači da će se brže razmenjivati podaci o prekršajnim i krivičnim delima, ali i da će moći da se ostvari kontrola faze postupka.

- Ono što je značajno za MUP imaćemo priliku da vidimo šta su rezultati postupaka nakon pisanja krivičnih ili prekršajnih prijava (od strane pripadnika MUP-a) - šta se dešava sa tim prekršajnim i krivičnim prijama, u kojoj je fazi postupak, šta se dešava sa licima, da li su osuđena ili ne, i ako jesu da li su upućena na izdržavanje zatvorske kazne - naveo je Stefanović.

Foto: MUP Srbije

To će, kako je napomenuo, biti veoma važno u radu policije upravo zbog kontrole tih lica, ali i zbog brže i efikasnije podataka pogotovo kada se uzme u obzir da se radi o milionima dokumenata koji bi se inače slali u papirnoj formi.

Stefanović je napomenuo da je ovo još jedan od napora Vlade Srbije u borbi za elektronsku upravu u kojoj se građanima pruža više mogućnosti i da za brže vreme dođu do važnih informacija, ali ovog puta i za državne organe koji na ovaj efikasniji i brži način sarađuju međusobno i koji će na ovakav način postići više standarde u radu.

Kosisnici ovog Pravosudnog informacionog sistema (PIS), odnosno sistema za elektronsku razmenu podataka biće sudovi, javna tužilaštva, javni izvršitelji, javni beležnici, dok će setove podataka koje sudovi, pravosudni organi i ustanove za izvršenje krivičnih sankcija stavljaju drugim državnim organima (van pravosuda) na raspolaganje, ti organi koristiti u okviru svojih sistema.

Državni organi sa kojima će se vršiti elektronska razmena podataka su nakon potpisivanaj odgovarajućih sporazuma, pored MUP-a i Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Agencija za privredne registre, Narodna banka Srbije, Republicki zavod za statistiku, Republicki geodetski zavod, Uprava za izvršenje krivicnih sankcija kao i javna tužilaštva.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Elektronska razmena podataka među organima povećaće efikasnost rada sudija, javnih tužilaca, javnih beležnika i javnih izvršitelja, jer će omogućiti trenutan uvid u podatke, koji su od značaja za vođenje postupaka, a uvrzaće i postupke drugih državnih organa van sistema pravosuđa, jer će i oni moći da dobijaju neophodne podatke - jednim klikom.

U praksi, razmena podataka elektronskim putem znači da će policijska uprava moći jednim klikom vidi da li je građanin ranije osuđivan, ili se protiv njega vodi krivični ili istražni postupak, dok se ovaj podatak ranije čekao po nekoliko dana.

Sa druge strane, sudije će moći da vide podatak o adresi prebivališta tuženog ili okrivljenog, što će preduprediti nemogućnost uručenja poziva suda ili tužbe, te građani više neće moći da izbegavaju njihovo uručenje.

Foto: Profimedia/Caia Image

Uspešnim uručenjem poziva ili tužbe, značajno će se skratiti vreme trajanja sudskih postupaka, u proseku za tri meseca, omogućiće se efikasnije ostvarivanje prava građana, onemogućiće se malverzacije građana sa pogrešnim navođenjem adrese tuženog i drugo.

U postupcima istrage, odnosno za oduzimanje imovine stečene krivičnim delom, sudije i javni tužioci će moći da vide istoriju promena nepokretnosti okrivljenih lica, koju do sada nisu mogli da vide ni u papirnom obliku.

Ovaj sistem omogućiće da imovina koju su učinioci krivičnih dela stekli na nezakonit način, a koju su godinama skrivali raznim malverzacijama i prebacivanjem vlasništva na svoje rođake ili prijatelje, bude prepoznata i utvrđena kao imovina stečena krivičnom delom, a zatim i oduzeta zakonitim postupkom.

Promet nepokretnosti učinioca krivičnih dela videće se retroaktivno i na ovaj način učinioci krivičnih dela više neće moći da izigravaju zakon, dok će se izigravanja zakona, koja su već sproveli, jasno videti.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA