U ovim čudnim kućicama meri se temperatura vazduha u Srbiji: Pogledajte kako se to radi (FOTO) (VIDEO)

Temperatura vazduha u celom svetu meri se na isti način, pa tako i u Srbiji

  • 1

Tokom letnjih meseci veoma je česta zabluda kada je temperatura vazduha u pitanju, naročito tokom perioda tropskih vrelina i talasa.

PRAVI PODACI SU JEZIVI: Evo kolika je stvarno temperatura u automobilima u 16h, na sedištu i volanu dok je napolju +40. Merili smo u crnom i belom autu (FOTO)

Ovih dana svakodnevno srećemo informacije i fotografije o temperaturama znatno višim od realnih i kako meteorolozi sakrivaju prave informacije.

Kako se meri temperatura vazduha?

Temperatura vazduha u celom svetu meri se na isti način, pa tako i u Srbiji. Termometar se nalazi u meteorološkom zaklonu, koji se nalazi na 2 metra iznad travnate površine.

Na zaklonu postoje otvori kako bi vazduh cirkulisao, a termometar je okrenut prema severu. Dakle, na ovaj način meri se temperatura vazduha, a opšte poznato je da se vazduh zagreva od zemljine površine, a ne od sunca.

U suprotnom bi termometri merili ili temperaturu prilikom izlaganja suncu ili temperaturu predmeta na kojima se termometri nalaze ili su okačeni ili ako ih osoba koja meri, termometar drži instrument u ruci.

Foto: Telegraf

U ovakvim slučajevima temperature su više i za 10 ak i više stepeni, ali u tom slučaju to nije temperatura vazduha.

Inače, u meteorološkom zaklonu za merenje temperature vazduha nalaze se dva termometra. Jedan je suvi, na kojima se očitava temperatura, a drugi je mokri, koji se malo pre merenja okvasi mokrom krpicom i sačeka da se temperatura spusti i da se na osnovu razlike oa dva termometra i pkmoću psihrometarskih tablica izmeri relativna vlažnost vazduha.

Ispod ova dva termometra, tu su i termometri za očitavanje maksimalne i minimalne temperature vazduha.

Foto: Telegraf

Meterorološke stanice moraju biti tako postavljene da moraju biti reprezentativne za što veću okolinu.

Pored temperature vazduha na 2 metra, mere se i temperature na 5 cm iznad tla ili pri tlu i tada su veoma često pri mirnom anticiklonalnom vremenu temperature vazduha zimi pri tlu i četi tokom jutra i za nekoliko stepeni niže, a leti tokom dana više od onih na 2 metra.

Postoje i geotermometri za merenje temperatura vazduha na različitim dubinama zemljišta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA