Pripremaju se spomenice u čast heroja Košara

Razmatra se i mogućnost da slično priznanje dobiju svi učesnici velikih i najtežih bitaka na Kosovu i Metohiji tokom NATO agresije 1999. godine

Kancelarija ordena Predsedništva Srbije radi na pripremi procedure za dodelu državnih spomenica u čast heroja bitke na Košarama, pišu sutrašnje "Večernje novosti".

HEROJ NAD HEROJIMA SA KOŠARA: Pre nego što je nasmrt iskrvario, uzviknuo je "Za ovu zemlju vredi poginuti"! (FOTO)

Podignimo spomenik junacima sa Košara: Srpski Telegraf skuplja novac za obeležje herojima (FOTO)

Razmatra se i mogućnost da slično priznanje dobiju svi učesnici velikih i najtežih bitaka na Kosovu i Metohiji tokom NATO agresije 1999. godine, dodaje beogradski list.

Spomenica za bitku na Košarama biće prvo ovakvo priznanje na najvišem nivou kojim će predsednik Republike nagraditi zaslužne građane, navode "Novosti" i dodaju da iza te inicijative stoji lično predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zakon o odlikovanjima usvojen 2010. poznaje tri vrste priznanja - šest ordena i tri medalje, objasnili su u Predsedništvu.

Spomenice do sada nisu dodeljivane, a ideja je da prvim odlikovanjima ovog ranga država zahvali herojima Košara koji su sve donedavno bili gotovo nevidljivi u domaćoj javnosti.

Kako se dodaje, u Kancelariji ordena koja priprema odgovarajući pravilnik o spomenicama, razmišlja se i o mogućnosti da se krug nagrađenih ovim priznanjem proširi i na pripadnike tadašnje Vojske Jugoslavije koji su učestvovali u ostalim bitkama, ali i svim ratnim dejstvima na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gregor

    9. avgust 2017 | 00:40

    Mnogo im vredi kad su mrtvi. Kad im je pomoc bila neophodna jer su napadnuti iznenada i prepusteni sami sebi sa 6x vise protivnika, bez dovoljno municije, hrane, vode, cigara na zimi i snegu sad ih nista nece vratiti. Bar ovi sto su preziveli njima neka daju neje penzije ili sta vec.

  • Ljoret de mar

    9. avgust 2017 | 00:40

    To je trebalo mnogo ranije ali nikad nije kasno,jer da tih junaka nije bilo ko znà sta bi bilo sa centralnom Srbijom. Treba u svakom gradu da postoji i ulica oni su pisali istoriju Srbije.

  • Petar

    9. avgust 2017 | 00:56

    Slava herojima, i bravo za Vladu Republike Srbije .Treba svaki grad da da ime jednoj od glavnih ulica po nasim herojima. U skolama takodje, da se vaspitavaju generacije kako treba voleti i braniti svoju zemlju, cak i po najvecu cenu -svoj zivot!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA