Gimnazija će od sledeće godine izgledati sasvim drugačije: Sve što je do sada bilo pada u vodu, evo o čemu je reč!

Cilj je da se poveća broj gimnazijalaca na 40 odsto, što je i predviđeno Strategijom obrazovanja do 2020. godine, a taj broj je sada 22 odsto

  • 0

Gimnazije će od sledeće godine biti značajno drugačije! Tri osnovna smera, opšti, prirodni i društveni, u prvom razredu imaće jedinstveni program, što sada nije slučaj. Učenici će već u prvom razredu birati jedan od paketa izbornih predmeta. Biraće između pet paketa: biznis i ekonomija, pravo i globalna politika, ekologija, sport i zdravlje i umetnost, pišu Novosti.

Sportista generacije: Nikola preskače vijaču brže od Ginisovog rekordera! (FOTO)

Došla sam čak iz Australije na 10 godina mature, a ispalila se kao nikad u životu!

Taj izborni paket predmeta će u drugom razredu moći da promene, u skladu sa interesovanjima. Posebni programi za nadarene za matematiku, fiziku, informatiku i jezike ostaju, kao i posebni programi u bilingvalnim i sportskim odeljenjima. U trećem i četvrtom razredu postojaće obaveznost izbornih predmeta.

Cilj je da se poveća broj gimnazijalaca na 40 odsto, što je i predviđeno Strategijom obrazovanja do 2020. godine, a taj broj je sada 22 odsto.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Biznis i ekonomija usmeravaće ih ka studijama iz te oblasti, što je i najčešći izbor srednjoškolaca. Pravo i globalna politika su hit u svetu, jer se uče politička geografija, sociologija, geostrategija, politička ekonomija i daju veliku mogućnost rada kroz projekte i međupredmetno povezivanje sadržaja. Umetnički paket imaće akcenat na vizuelnim umetnostima i drami, jer je muzički koncept razvijen kroz mrežu osnovnih i srednjih muzičkih škola. Ekološki koncept može da ima i društveni i prirodni pristup, od biologije, hemije, fizike do pravnog i ekonomskog okvira. Sport i zdravlje predviđeni su za učenike koji žele da studiraju medicinsku grupaciju fakulteta ili fizičko vaspitanje - rekao je Šarčević.

Ministar je rekao da ne očekuje da će biti tehnoloških viškova zbog ovih promena, navodeći da će dobar deo profesora iz ekonomskih ili medicinskih škola, koje će imati smanjenje kvota, moći da predaju u gimnazijama.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA