Ministar prosvete: Ima prostora za dogovor sa prosvetnim radnicima

Vrednovanje prema kvalitetu koje predviđa zakon, plašilo je zaposlene da će njihov rad ocenjivati samo direktor

  • 0

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio ja danas da ima prostora za dogovor sa prosvetnim radnicima jer se, kako je rekao, ne može sprovesti reforma obrazovanja bez regulisanja statusa zaposlenih u prosveti.

Brnabić i Šarčević "nemaju problem" s Vučićevim fotografijama u državnim institucijama

Šarčević je naglasio da je izvesno da će biti povećanje plate u prosveti i da će prosvetari dobiti više od ostalih, ali da se još ne zna koliko će to biti.

- Država se konsoliduje finansijski, ima ozbiljne namere. Ja zastupam i interes države i njihove interese, ja sam i njihov ministar i ministar u vladi - naglasio je Šarčević.

On je ponovio da su na jučerašnjem sastanku razrešene dileme koje su plašile prosvetare da će Zakon o zaposlenima u javnoj upravi samo zamrznuti stanje u kojem se nalaze.

- Shvatili su da taj zakon upravo prosveti donosi najviše, da ne moraju da se cenjkaju oko cene rada, oko statusa. Ovaj zakon sve dovodi, prema istim profesijama, u istu ravan - rekao je on i ponovio da će kod svakog sledećeg povećanja plata prosveta imati više dok se ne izjednači sa ostalima.

Takođe, vrednovanje prema kvalitetu koje predviđa zakon, plašilo je zaposlene da će njihov rad ocenjivati samo direktor. Ministar kaže da će to raditi tim ljudi, da postoji samovrednovanje.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Upitan da li je moralo da se čeka kraj avgusta da se o statusu prosvetara razgovara, jer će đaci da trpe zbog najavljenog štrajka jednog sindikata 1. septembra, ministar je rekao da neće biti štete za učenike, jer se prvog dana priča o letovanju, a ozbiljno počeće da rade 4. septembra.

Šarčević je naglasio da ozbiljna racionalizacija u prosveti nije rađena godinama, da će sada uz otpremnine iz sistema otići 1.200 ljudi, da 900 ima više od 65 godina i imaju uslov za penziju, da ima tehnoloških viškova koji ne rade, primaju platu i ne žele da prihvate posao.

- Imamo sada u rezervi 2.500 radnih mesta. Imamo amortizer da ovo uradimo čestito. Mislim da su svi izjavili da vide neki plan - naglasio je ministar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA